Autoritatile de la Kiev sunt gata să participe la realizarea proiectului gazoductului TANAP, a declarat ministrul energiei și industriei cărbunelui din Ucraina, Eduard Stavițkii, citat de agenţia de presă KARADENIZ PRESS. Conform lui, propunerea respectivă a fost făcută de către partea ucraineană în cadrul negocierilor azero-ucrainene din 18 noiembrie, care au avut loc cu ocazia vizitei oficiale în Ucraina a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Alyev. „În cadrul negocierilor este analizată posibilitatea participării a Ucrainei la TANAP. Noi am propus varianta participării Ucrainei, atât ca o componentă investițională, cât și participarea companiilor noastre producătoare de conducte. De asemenea am propus construirea unei rețele noi, care să includă rețeaua noastră existentă de transport al gazului și depozitele din vestul țării”, a declarat Stavițkii. Acesta s-a arătat încrezător că în reuşita acestui proiectul sunt interesate şi alte state, inclusiv Turkmenistan, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și ţări membre UE.
Negocieri dificile
Referindu-se la perspectivele importului de gaz lichefiat din Azerbaidjan, Stavițkii a fost nevoit să recunoască că această problemă nu a fost discutată la negocieri, dar că, în curând, va fi creat un grup de lucru car va gestiona această problemă.
Reamintim că în luna iunie 2013, ministrul energiei și industriilor din Azerbaidjan, Natig Alyev, a declarat că țara sa nu este interesată de participarea Ucrainei la cosntrucția goazoductului Transanatolic (TANAP). „TANAP este gazoductul unor state producătoare de gaz. Eu nu văd beneficiile pariticipării Ucrainei la acest proeict. Ucraina nu este un producător de gaze, iar pe teritoriul său trec mai multe gazoducte”, a declarat acesta.
Axă energetică Ankara-Baku
În decembrie 2011, Azerbaidjanul și Republica Turcia au semnat un memorandum pentru crearea unui consorțiu pentru cosntrucția gazoductului Transanatolic. Conducta, cu o lungime de 2000 km, este planificată să treacă din Azerbaidjan, prin Georgia spre Turcia, iar de acolo, mai departe în statele UE. Capacitatea sa inițială va fi de 16 miliarde mc de gaze pe an, dintre care 6 miliarde vor fi utilizați de consumatorii turci, iar restul de 10 miliarde vor fi livrate consumatorilor europeni. În etapa a doua, este planificată creșterea capacității gazoductului până la 24 de miliardr mc/an. TANAP este planificat să fie dat în exploatare în 2017, iar costurile estimative sunt de aăroximativ 6 miliarde USD.
Speranţe ucrainene
Pentru prima dată despre intenția Ucrainei de a se implica în proiectul TANAP a vorbit în toamna anului 2012 premierul ucrainean, Nicolai Azarov. Conform ministrului Energetiei de atunci, Iurii Boiko, Ucraina a propus participarea la TANAP prin posibilitatea transportarea gazului până în Bulgaria, apoi prin România, în Ucraina. „Noi dispunem de argumente solide, deoarece practic toată infrastructura din Turcia spre hotarele noastre este gata”, a declarat Boiko. Totodata, ambasadorul Ucrainei în Turcia, Serghei Korsunskii, a declarat atunci că Turcia susține participarea Ucrainei în proiect, dar mai rămâne de convins Azerbaidjanul.
0 Comentarii