Siil 2018, cele mai mari exerciții militare din istoria Estoniei. Căile ferate sovietice, obstacol în calea NATO. Avioanele ruse și SUA se joacă de-a șoarecele și pisica pe cerul baltic

, , , , , , , , , , , ,
 
Soldații NATO se pregătesc intensiv în regiunea Baltică

Soldații NATO se pregătesc intensiv în regiunea Baltică

În Estonia vor începe cele mai mari exerciții militare din istoria republicii – Siil 2018 – care vor dura până pe 14 mai, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. La manevre vor lua parte militari din Marea Britanie, SUA, Danemarca, Germania, Polonia, Franța, Letonia, Lituania, Belgia, Canada, Finlanda, Suedia, Georgia, Ucraina și Irlanda. În total, peste 15.000 de militari, ofițeri ai serviciilor de informații și membri ai  forțelor de ordine.

În ziua lansării exercițiilor, un aparat Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse a efectuat o interceptare „neprofesională” a unei aeronave americane P-8 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, anunță CNN, care citează două surse din sfera militară a SUA. Aceste incidente sunt frecvente în ultimii ani, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova și statele membre NATO.

Estonia găzduiește cele mai mari exerciții militare din istoria sa recentă

Estonia găzduiește cele mai mari exerciții militare din istoria sa recentă

Murinus vs. NATO

Conform scenariului exercitiilor gândite de experții Alianței, o tara fictiva denumita Murinus va incerca să destabilizeze situația din Estonia și să provoace o ruptură între statele membre NATO.

Principalul accent al exercitiului, al carui prima pate va cuprinde și teritoriul Letoniei, va fi pus pe capacitatea de a asigura securitatea și protecția populației în orice situație.

Căile ferate locale, aliatele Kremlinului

Rusia dispune de un avantaj substanţial în faţa NATO în Europa de Est, consideră autorii unui raport al Academiei Militare a SUA din West Point, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Căile ferate existente în ţările baltice nu permit blocului militar să expedieze trupe şi tehnică militară atât de rapid cum o poate face Rusia, menţionează ei.

Cercetătorii Institutului războiului contemporan al Academiei Militare menţionează că din cauza standardelor adoptate de URSS, lăţimea ecartamentului din Lituania, Letonia şi Estonia se deosebeşte de cele europene. În opinia lor, acest lucru permite Rusia să aibă un avantaj în într-un ipotetic conflict militar. “Această incompatibilitate presupune că trenurile care transportă tehnica militară şi muniţii din bazele militare NATO mari din Germania sau Polonia vor fi nevoite să mişte încărcăturile în vagoanele adaptate la ecartamentul rusesc sau să-l transporte cu ajutorul transportului auto”, se menţionează în raport.

Armatele NATO, nevoite să intensifice ritmul exercițiilor pentru a face față Federației Ruse

Armatele NATO, nevoite să intensifice ritmul exercițiilor pentru a face față Federației Ruse

Exemplul Zapad

În acelaşi timp, ambele variante presupun nişte cheltuieli suplimentare esenţiale, utilizarea unei tehnici speciale şi existenţa unei experienţe în desfăşurarea unor astfel de operaţiuni, de care nu dispun soldaţi NATO, consideră autorii studiului. Rusia, spre deosebire de ţările vestica, ar putea profita de avantajul mobilităţii din cauza existenţa aceloraşi standarde a căilor ferate în toate statele ai fostei URSS, consideră experţii. Drept exemplu, aceştia dau exerciţiile militare “Zapad”, unde Rusia a transportat importante efective de trupe și tehnică militară cu ajutorul infrastructurii feroviare, atât pe teritoriul rus, inclusiv Kalininigrad, cât și în Republica Belarus. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *