Exclusiv: Ucraina, gata să preia linia de asamblare Airbus de la Ghimbav. România, șantajată de firma franceză. Airbus, arma strategică pentru Kiev

, , , , , , , , ,
 
Elicopterele Airbus vor ajuta Garda Națională din Ucraina în războiul din Donbass

Ucraina vrea să producă echipamente militare și civile Airbus

Surse oficiale de la Kiev au declarat, în exclusivitate pentru agenția de presă KARADENIZ PRESS, că Ucraina este pregătită să semneze un acord strategic cu firma franceză Airbus Helicopters pentru producerea de elicoptere militare și civile pe teritoriul Ucrainei. Sursele citate au mai declarat că partea ucraineană este pregătită să semneze un acord prin care Kiev-ul garantează cumpărarea a aproximativ 120-140 de unități, în condițiile în care Airbus se obligă să fabrice și să asambleze cel puțin 100 de bucăți în Ucraina. Fosta republică sovietică are o importantă industrie militară, inclusiv aeronautică, ceea ce face ușor de implementat planul de mutare a liniei de asamblare Airbus de la Ghimbav în Ucraina. Elicopterele produse în Ucraina ar urma să fie folosite de către toate categoriile de arme din Ucraina, inclusiv forțele aeriene și cele navale.
Anterior, autoritățile de la Kiev au semnat un contract cu Airbus Helicopters prin care Ministerul de Interne al Ucrainei va achiziționa 55 de elicoptere civile pentru operaţiuni de căutare şi salvare (SAR), servicii publice şi servicii de urgenţă medicale (EMS). Anunțul vine la câteva săptămâni după acordul semnat de oficiali de la Kiev și Paris în 8 iunie.

Acord strategic

”Cele 55 de elicoptere includ 21 de elicoptere H225 transformate, 10 elicoptere noi H145 şi 24 de elicoptere noi H125. Contractul, care prevede de asemenea înfiinţarea unui centru local de training şi mentenanţă, a fost semnat la Kiev pe 14 iulie, în prezenţa lui Arsen Avakov, ministrul de Interne al Ucrainei, şi Bruno Even, CEO Airbus Helicopters”, se arată în comunicatul transmis mass-media, citat de KARADENIZ PRESS.
Elicopterele grele, bi-motor de tip H225 comandate de Ucraina, vor fi adaptate pentru misiuni publice şi de căutare şi salvare, misiuni în care performanţa acestui elicopter este recunoscută. ”Printre caracteristicile H225 se numără capacitatea de a decola în mai puţin de 5 minute, o autonomie de zbor extinsă datorită rezervoarelor de combustibil auxiliare, pilotul automat renumit la nivel mondial şi modurile SAR superioare. Primele elicoptere de tip H225 sunt aşteptate să aterizeze la Kiev până la sfârşitul anului 2018”, se arată în comunicat.

Ucraina se înarmează cu H225, cunoscute pentru potențialul lor militar

Ucraina se înarmează cu H225, cunoscute pentru potențialul lor militar

Aplicații militare

Chiar dacă oficial cele 55 de unități sunt prezentate de Kiev drept elicoptere civile, care vor fi folosite pentru operaţiuni de căutare şi salvare, servicii publice şi servicii de urgenţă medicale, acestea pot fi rapid transformate în elicoptere cu capacități militare. Modelele H145, H125 si H225, sunt folosite activ și de forțe militare din state NATO, precum Germania, Luxemburg, SUA, Marea Britanie, etc.. Ele sunt destinate pentru misiuni anti-teroriste si misiuni speciale, protectia frontierelor nationale, ordine publica.
Menționăm că Ministerul de Interne de la Kiev, condus de ambițiosul politician Arsen Avakov, coordonează activitatea Gărzii Naționale a Ucrainei, o forță compusă în majoritate din veterani ai războiului din estul Ucrainei, autoritățile de la Kiev prioritizând dezvoltarea acestei structuri și dotarea cu sisteme moderne de armament.
Menționăm că acordul precedent din iunie 2018 a fost semnat de Arsen Avakov, ministru de interne de la Kiev, si Jean-Yves LeDarian, ministrul de externe al Frantei. “Impreuna cu LeDarian am semnat un contract de achizitie a 55 de elicoptere moderne fabricate de Airbus. Alaturi de elicopterele Mi-8, elicopterele Airbus vor executa misiuni pentru Politia Nationala, Graniceri, Serviciul Statal de Urgenta si Garda Nationala”, a scris ulterior Avakov pe contul personal de Twitter.

Șantaj francez

Şeful Airbus în România, Serge Durand, a transmis, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, un mesaj prin care a subliniat că producătorul francez este ”nerăbdător” să înceapă producţia, la Braşov, a modelului H215M. ”Tot aici avem o fabrică nouă, în prezent aflată în aşteptare, unde suntem nerăbdători să începem producţia H215M, un elicopter versatil, ultraperformant din familia Super Puma. Pentru aceasta este necesară o comandă de 16 elicoptere şi sperăm că România va alege să fie primul client. De altfel, România are nevoie şi merită o flotă de elicoptere modernă, capabilă să facă faţă provocărilor complexe din prezent”, a afirmat Durand. El a mai subliniat că aşteaptă ”cu interes” licitaţia Ministerului român de Interne.
În luna mai a acestui an, ziarul francez La Tribune a anunţat că Airbus Helicopters este gata să închida linia de asamblare de la Ghimbav, Braşov, dacă România nu va face o comandă de cel puţin 16 elicoptere militare multirol H215M, iar Bucureştiul trebuie să clarifice situaţia.
Airbus Helicopters a inaugurat în septembrie 2016 fabrica de la Braşov, în prezenţa preşedintelui de atunci, Francois Hollande. Reprezentanţii companiei au spus că primele elicoptere ar putea fi produse la Ghimbav în 2018, cu condiţia obţinerii rapide a unei comenzi importante. Aceste demersuri au fost interpretate drept șantaj de către oficialii români, citați de mass-media de la București.

Războiul-din-Donbass-o-amenințare-pentru-securitatea-europeană-

Războiul-din-Donbass-o-amenințare-pentru-securitatea-europeană-

Rusia, țară agresoare

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a acuzat în iunie Rusia că ar fi implicată direct în conflictul armat din estul Ucrainei, calificând-o drept „ţară agresoare” şi cerându-i să asigure o încetare a focului în zona de conflict. Aflat în vizită la Kiev, Le Drian a spus că a discutat cu autorităţile ucrainene despre „conflictul cu Rusia”, fără să-i menţioneze pe separatiştii proruşi care controlează zone din teritoriul estic al ţării.
„Eu voi fi foarte clar. În această criză există pentru noi o ţară agresoare şi o ţară agresată şi nu există ambiguitate”, a afirmat şeful diplomaţiei franceze într-o conferinţă de presă alături de omologul său ucrainean Pavlo Klimkin.
Anterior, partea franceză a anunțat că nu va recunoaște rezultatele din regiunea Crimeea și orașul Sevastopol pentru alegerile prezidențiale ruse, o poziție similară având majoritatea statelor ONU și UE. Autoritățile ruse au respins acuzațiile părții franceze.

Solicitări dure

Aceste cuvinte de o fermitate neobişnuită pentru diplomația franceză se înscriu în contextul unor raporturi foarte tensionate între Paris şi Moscova, date fiind numeroase dispute, între care conflictul din Siria şi otrăvirea unui fost agent dublu rus în Anglia. „Rusia trebuie să organizeze o încetare a focului completă şi durabilă, să o organizeze pe teren şi odată ce condiţiile de securitate vor fi reunite, noi contăm de asemenea pe Ucraina pentru a continua aplicarea măsurilor care ţin de responsabilitatea sa”, a afirmat în continuare Le Drian în această primă vizită a sa în Ucraina.
Conform autorităţilor ucrainene, este vorba de a pune în aplicare măsuri pentru a da mai multă autonomie teritoriilor separatiste, cu scopul de a le permite revenirea sub jurisdicţia Kievului, conform acordurilor de pace de la Minsk, semnate în februarie 2015.

Conflict prelungit

Conflictul armat, care opune armata ucraineană separatiştilor proruşi în estul ţării, a făcut peste 11.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine în plan militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte categoric, în pofida numeroaselor relatări ale media despre prezenţa trupelor sale în Ucraina.
Acordurile de pace de la Minsk au permis instaurarea a numeroase încetări ale focului, care au dus la o reducere a violenţelor, în pofida ciocnirilor sporadice. Partea politică a acordurilor a rămas literă moartă, beligeranţii dând vina unul pe altul pentru acest eşec. (N.G./Mihai Isac)

2 raspunsuri
  1. carstea
    carstea says:

    Tot incercati sa promovati Ucraina. Romanii, dupa cate stiu, nu sunt interesati de Ucraina. Asa ca, pe bune, ne doare undeva ce se va intampla cu helicopterele de la noi. Produc si altii helicoptere.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *