UE critică vânătoarea balcanică a opozanților politici de către regimul Erdogan. Serviciile de securitate kosovare, infiltrate de spionajul turcesc

, , , , , , , , ,
 
Liderul turc Recep Tayyip Erdogan se bucură de o mare influență în Republica Kosovo

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan se bucură de o mare influență în Republica Kosovo

Uniunea Europeană a criticat deportarea de către Republica Kosovo a 6 rivali politici turci ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, afirmând că decizia “ridică semne de întrebare” cu privire la respectarea drepturilor omului atât de Priştina cât şi de Ankara, relatează mass-media regonală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Aceste acuzații sunt doar ultima etapă din războiul diplomatic dintre Ankara și Bruxelles, blocul comunitar făcând referire acum câteva zile la “obligaţia Turciei de a respecta dreptul internaţional şi bunele relaţii de vecinătate şi de a-şi normaliza relaţiile cu statele membre ale UE”.

Serviciile de securitate kosovare, infiltrate de MIT

Deportările din 29 martie, care au fost aprobate de ministrul de Interne şi şeful serviciilor de informaţii din Kosovo, au dus la concedierea ulterioară a acestora de către premierul kosovar Ramush Haradinaj, care a susţinut că oficialii au luat măsura respectivă fără permisiunea sa. În urma acestor acțiuni, Ramush Haradinaj a cerut formarea unei comisii speciale care să investigheze infiltrarea de către serviciile secrete turce a AKI (Agjencia Kosovare e Inteligjencës), serviciile secrete din Kosovo. Decizia premierului a fost aspru criticată de către președintele kosovar Hashim Thaci, care a susținut arestarea și deportarea cetățenilor turci.

Cei deportați sunt acuzați că au legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, pe care Erdogan îl acuză că ar fi orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016 împotriva guvernului său, acuzație negată vehement de acesta şi susţinătorii săi.

AKI, una din filialele balcanică a MIT

Posibila demitere a lui Driton Gashi, șeful serviciilor de informații de la Priștina, AKI (Agjencia Kosovare e Inteligjencës), aduce din nou în discuție relațiile apropiate dintre AKI și omologul său turc MIT. Serviciile de informații turce, alături de Agenția Centrală de Informații a SUA, au sprijinit activ insurgenții albanezi din Kosovo în timpul conflictelor din perioada 1990-2009, care au dus la declararea independenței de stat a Republicii Kosovo.

MIT a pus la dispoziție zone de antrenament pentru UCK (Armata de Eliberare a Kosovo) pe teritoriul Turciei și a Republicii Turce a Ciprului de Nord și a permis recrutarea de mercenari turci pentru a lupta împotriva ocupației sârbe. După declararea indepedenței, MIT a antrenat sute de ofițeri ai AKI și structurilor militare ori poliție din noua republică. Această colaborare strânsă a trezit periodic suspiciunea mass-media din regiune care au acuzat AKI de apărare a intereselor Turciei în Balcani, inclusiv prin arestările abuzive ale unor refugiați politici kurzi, o parte fiind extrădați ulterior către Turcia.

Kosovo visează la integrarea europeană

Kosovo visează la integrarea europeană

Voluntari kosovari pentru Siria, via MIT

Recrutarea intensivă de voluntari din Kosovo pentru diferitele grupuri implicate în războiul din Siria a trezit îngrijorarea multor servicii de informații occidentale. Conform unei anchete publicate anul trecut de „New York Times”, proporţional cu populaţia sa, Kosovo a devenit ţara care a furnizat cei mai mulţi combatanţi străini din Statul Islamic (ISIS).

După prăbușirea ISIS, ong-uri locale din diferite regiuni ale Kosovo au publicat diferite rapoarte și mărturii ale unor voluntari kosovari reveniți din Siria, care menționau aportul primit din partea unor cadre MIT pentru a intra mai ușor în Siria. Sursele citate au mai menționat faptul că filiera de recrutare de voluntari din Kosovo continuă și în acest moment, aceștia fiind îndreptați către forțele radicale islamiste susținute de Turcia, precum Harakat Ahrar al-Sham al-Islamiyya și Jaysh al-Islam.

Periodic, experții politici independenți critică dur influența masivă de care se bucură Turcia în Kosovo, avertizând asupra posibilității ca autoritățile de la Priștina să copieze din ce în ce mai mult metodele dure folosite de regimul Erdogan împotriva opozanților politici.

Proteste europene

“Arestarea şi deportarea ulterioară a şase cetăţeni turci care locuiau legal în Kosovo ridică întrebări privind respectarea procesului legal corespunzător. Apărarea statului de drept este un principiu fundamental al Uniunii Europene”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a blocului.

Kocijancic a mai precizat că micul stat Kosovo, “în conformitate cu hotărârea sa de a construi un viitor liber şi democratic”, ca parte a acordului de asociere cu UE, trebuie să arate “respect deplin faţă de statul de drept” şi să promoveze “respectarea universală a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”. “Procedurile arbitrare privind arestarea, detenţia sau exilul sunt împotriva acestor principii”, a afirmat ea.

“În ceea ce priveşte Turcia, deşi înţelegem nevoia de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de tentativa de lovitură de stat, orice infracţiune sau crimă ar trebui supuse unui proces corespunzător şi normelor internaţionale bine stabilite atunci când se urmăreşte extrădarea”, a afirmat Kocijancic.

“Dreptul fiecărui cetăţean la un proces corect trebuie să fie respectat în totalitate. În calitate de candidată la aderarea în Uniunea Europeană şi de membră a Consiliului Europei, Turcia a fost de acord cu aceste principii”, a adăugat ea.

Gulen, vinovatul de serviciu

De asemenea, Turcia a emis mandat de arestare împotriva clericului musulman Fethullah Gulen şi a altor şapte persoane pentru asasinarea ambasadorului rus în Turcia în 2016, a precizat luni publicaţia Haberturk, cu o zi înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să ajungă în Ankara. Gulen și apropiații săi a negat permanent şi aceste acuzaţii, considerând că actualul președinte turc Erdogan a pus la cale asasinatul.

Andrei Karlov a fost împuşcat mortal de un ofiţer de poliţie aflat în afara programului de lucru în timp ce susţinea un discurs la deschiderea unei expoziţii în Ankara în decembrie 2016. Atacatorul a strigat “Allahu Akbar” şi “Nu uitaţi de Alep!” când a deschis focul, aparent făcând referire la implicarea Rusiei în războiul din Siria. Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţie la faţa locului.

Reamintim că Vladimir Putin a sosit marţi în Turcia pentru o vizită de două zile, întâlnindu-se cu omologii săi turc şi iranian, Recep Tayyip Erdogan şi respectiv Hassan Rohani. Cele trei ţări sunt garanţi ai discuţiilor de pace din Astana, care au dus la crearea unor aşa-numite “zone sigure” în Siria.

Axa strategică Kosovo-Turcia, zgâlțâită de recentele arestări

Axa strategică Kosovo-Turcia, zgâlțâită de recentele arestări

Axa Priștina-Ankara, amenințată

Premierul din Kosovo, Ramush Haradinaj, a respins criticile care i-au fost aduse de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, referitoare la demiterea ministrului sau de interne si a șefului serviciilor de informații în legatură cu extrădarea a șase cetățeni turci cu legaturi cu scolile susținute de clerical Fetullah Gulen. Haradinaj a spus că liderul de la Ankara nu trebuie să se amestece „în treburile interne din Kosovo, tot așa cum Priștina nu se amestecă în cele ale Ankarei”.

La sfirsitul săptămănii trecute, Erdogan l-a amenințat pe premierul Kosovar „că va plăti” pentru demiterea celor doi înalti funcționari de la Priștina, criticați de premier că ar fi acționat discreționar și fără să-l informeze și că i-au extrădat pe cei șase cetățeni turci. Turcia este unul din principalii susținători ai independenței Kosovo, mediile de afaceri turcești având investiții de miliarde în statul balcanic, considerat unul ditre cele mai sărace din lume.

Organizatii pentru drepturile omului internaționale au criticat decizia de expulzare a celor șase, avind in vedere represiunile la care sunt supuși in Turcia cei care au lucrat în școlile susținute de Gulen. (M.I.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *