Statul Israel se transforma in fortareata pentru Pesah

, , , , , , , , , , ,
 
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pregatit sa apere statul Israel prin orice mijloace

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pregatit sa apere statul Israel prin orice mijloace

Israelul va desfășura întăriri în jurul Esplanadei moscheilor din orașul vechi din Ierusalim în apropierea Pesah, paștele evreiesc, pentru a preveni eventualele tulburări, a anunțat saptamana aceasta premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. ‘Odată cu apropierea Pesah tot felul de extremiști răspândesc minciuni despre politica noastră privind Muntele Templului pentru a provoca tulburări. Vom acționa împotriva acestor provocatori și vom desfășura întăriri în locurile în care se pot produce tensiuni’, a precizat Netanyahu.
Reamintim ca Pesah va fi sărbătorit începând de vineri, 22 aprilie. În timpul acestei sărbători, care durează o săptămână, tradiționala rugăciune așa-numită ‘binecuvântarea preoților’, care adună anual mii de credincioși, urmează să aibă loc la Zidul Plângerii, locul cel mai sacru al iudaismului, situat la poalele Muntelui Templului, al treilea cel mai sfânt loc al islamului după Mecca și Medina.

Intifada cutitelor

Valul de violențe, care zguduie teritoriile palestiniene, Ierusalimul și Israelul, a început în toamna anului 2015, in momentul celebrării noului an evreiesc. Palestinienii și arabii israelieni au acuzat autoritățile israeliene că vor să preia controlul asupra Esplanadei Moscheilor și să modifice statu-quo-ul din modul în care este gestionat acest loc sfânt.
‘Există în prezent tentative de a reporni dezordinea și violențele de Pesah pe Muntele Templului, așa cum s-a întâmplat în timpul sărbătorilor din toamnă’, a adăugat prim-ministrul. Benjamin Netanyahu a dat din nou asigurări că nu are nicio intenție să modifice statu-quo-ul, care permite prezența evreilor pe Esplanada moscheilor, dar le interzice să se roage. ‘Am trimis mesaje în acest sens Iordaniei, Autorității Palestiniene și întregii lumi arabe’, a adăugat el, făcând apel la aleșii evrei și musulmani israelieni să acționeze pentru ‘a calma spiritele’.
Recent, premierul israelian l-a acuzat pe Raed Salah, un arab israelian lider al facțiunii radicale a Mișcării islamice, că ‘incită spiritele’ în apropierea Pesah, relansând o campanie care acuză Israelul că ‘pune în pericol’ Esplanada moscheilor.
Valul de violențe care a zguduit teritoriile palestiniene, Ierusalim și Israel de la 1 octombrie s-a soldat cu moartea a 201 de palestinieni, 28 de israelieni, doi americani, un eritreean și un sudanez, potrivit unui bilanț prezentat de mass-media regionala.
Benjamin Netanyahu a vorbit însă recent despre ‘o scădere semnificativă’ a numărului atacurilor palestiniene împotriva israelienilor.

Provocare mediatica

Conform media, un cuplu evreu israelian a organizat o căsătorie clandestină la începutul săptămânii pe Muntele Templului. Această ceremonie, prezentată ca fiind ‘a doua de acest gen în 2.000 de ani’, a fost anunțată de Institutul Templului, o organizație considerata de extremă dreapta de catre autoritatile de la Ierusalim. Oficialii israelieni nu au confirmat însă desfășurarea acestei căsătorii. Orice ceremonie religioasă evreiască este interzisă de autoritățile israeliene pe Esplanada moscheilor.

Gard impotriva terorii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat anterior ca intentioneaza sa „inconjoare tot Israelul cu un gard” pentru a proteja tara de infiltrarea palestinienilor si cetatenilor tarilor arabe invecinate, pe care i-a numit „fiare salbatice”.
Premierul israelian a dezvaluit aceste planuri intr-un tur al granitei cu Iordania, unde se ridica un asemenea gard. Proiectul, care va costa multe milioane de shekeli, ar rezolva problema tunelurilor prin care se infiltreaza membrii Hamas din Gaza, relateaza mass-media israeliana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Proiectul, a spus Netanyahu, face parte dintr-un „plan multi-anual de a inconjura Israelul cu garduri de securitate pentru a ne proteja in actualul si viitorul Orient Mijlociu”.
„In zona noastra, trebuie sa ne aparam de fiarele salbatice. La final, dupa cum vad eu, va fi un gard ca acesta care va inconjura Israelul in totalitate. Vom inconjura intreg statul Israel cu un gard, o bariera”, a afirmat prim-ministrul israelian.
Netanyahu a mai spus ca Guvernul israelian examineaza modalitatea de a astupa gaurile din zidul de separare cu Cisiordania. Acel zid, construit din ordinul fostului premier Ariel Sharon pe multi bani, in pofida uriasei controverse starnite, a fost creditat cu reducerea numarului de atacuri violente comise de palestinieni in primii ani ai acestui secol. Insa aceasta situatie s-a schimbat recent, cand atacatorii palestinieni au reusit sa patrunda cu usurinta in Israel, care se confrunta cu un val de violente din octombrie incoace.
Cuvintele alese de Netanyahu pentru a justifica ridicarea unui gard in jurul Israelului – „fiare salbatice” – aminteste, potrivit sursei citate, de felul in care acesta a starnit indignare inainte de alegerile de anul trecut cand a spus ca arabii israelieni merg la urne „in stoluri”.

Drone in Sinai

O serie de oficiali israelieni, citati de mass-media locala, si-au manifestat ingrijorarea fata de recentul anunt al Pentagonulului privind reducerea numărului de soldați americani angajați în cadrul unei forțe de menținere a păcii în peninsula egipteană Sinai pentru a-i înlocui cu drone, în special din cauza amenințării grupării Statul Islamic.
Aproximativ 700 de membri ai forțelor americane participă la o misiune de menținere a păcii sub egida Națiunilor Unite, înființată pe baza Tratatului de pace israeliano-egiptean semnat în 1979 după Acordurile de la Camp David. Misiunea, compusă în total din vreo 1.700 de soldați, a rămas destul de discretă de la înființare, dar o serie de atacuri ale jihadiștilor din SI comise în ultimele luni au plasat aceste trupe în stare de alertă.
Reamintim ca o parte dintre gruparile extremiste din Sinai au jurat fidelitate în noiembrie 2014 grupării Statul Islamic, care își exercită controlul asupra unor regiuni din Siria și Irak. Serviciile de securitate israeliene si egiptene au avertizat in mod repetat despre infiltrarea in peninsula Sinai si in regiunea de la frontierea egipteano-israeliana a unor combatanti cu experienta ai Statului Islamic, care urmaresc atacarea unor tinte vitale din cele doua state.
În septembrie 2015, explozia unei bombe artizanale, amplasată pe un drum care duce spre baza lor, a rănit șase Căști Albastre, printre care patru americani.

Discutii oficiale

Pentagonul rămâne „pe deplin angajat” în misiunea Forței multinaționale de observatori (FMO), însă intenționează să utilizeze drone și alte mijloace tehnologice pentru a efectua misiuni mai riscante, a afirmat purtătorul de cuvânt Jeff Davis. „Nu cred că a vorbit cineva despre vreo retragere masivă. Vom analiza numărul persoanelor pe care le avem la fața locului și dacă anumite funcțiuni pot fi automatizate”, a explicat el. În această privință, a adăugat purtătorul de cuvânt, secretarul Apărării, Ashton Carter, și alți oficiali americani au angajat „discuții oficiale” cu Israelul și Egiptul.
De asemenea, administrația de la Washington intenționează să retragă o parte din aceste trupe, staționate în apropiere de Fâșia Gaza, pentru a le transfera la o bază situată mai spre sudul peninsulei.
Egiptul face față unei insurecții a grupărilor jihadiste înarmate în Peninsula Sinai de la destituirea în 2013 a președintelui islamist Mohamed Morsi.

Ofensiva preventiva

Israelul a lansat ‘zeci’ de lovituri aeriene în Siria pentru a preveni transferurile de arme către gruparea libaneză șiită Hezbollah, a declarat la inceputul saptamanii premierul Benjamin Netanyahu, relatează mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Cu toate că are în mod oficial o poziție neutră în războiul civil din Siria, Israelul a promis în numeroase rânduri să prevină livrările de armament avansat către gruparea sprijinită de Iran, deși până acum nu a recunoscut că a lansat operațiuni aeriene în acest sens. ‘Noi acționăm atunci când trebuie să acționăm, inclusiv aici peste graniță, cu zeci de lovituri aeriene având drept scop să prevină ca Hezbollah să obțină armament care poate schimba cursul lucrurilor’, a declarat Netanyahu, aflat în vizită la trupele israeliene desfășurate pe Înălțimile Golan ocupate în apropiere de granița cu Siria.
“Suntem foarte mândri că într-o regiune atât de agitată şi volatilă precum Orientul Mijlociu, am reuşit să menţinem securitatea Israelului. Am acţionat atunci când a fost nevoie, inclusiv aici, dincolo de graniţa de nord, pentru a preveni înarmarea Hezbollah şi alte acţiuni de acest tip”, a declarat Benjamin Netanyahu.
Totodată, premierul israelian a mai menţionat că ţara sa acţionează într-un mod inteligent şi pe alte fronturi, menţionând că Israelul trebuie să reziste faţă de Hezbollah şi Daesh în Nord, Hamas şi Jihadul Islamic în Fâşia Gaza, pentru ca mai apoi, în Peninsula Sinai să se confrunte tot cu Daesh precum şi alte grupări jihadiste.
“Aceasta este ţara noastră şi nimeni nu o poate apăra cu excepţia noastră.  Uitaţi-vă la cutremul ce ne înconjoară, să nu aşteptaţi ca cineva să vină să ne ajute pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Dacă am învăţat ceva, acel ceva este că trebuie să ne apărăm noi prin noi înşine” a mai declarat premierul israelian.

Pregatiri iraniene

Anuntul facut de catre premierul israelian a atras imediat un raspuns in forta al autoritatilor Republicii Islamice Iran, ingrijorate de posibilitatea unor atacuri aeriene israeliene impotriva propriei infrastructurii militare si nucleare. Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaber Ansari, citat de mass-media iraniana, a declarat ca Rusia a trimis o primă tranșă a sistemului său de rachete de apărare aeriană S-300 către Iran. ‘Noi am anunțat deja că, în pofida unor schimbări în termenul de livrare, tranzacția este în curs de desfășurare și (…) prima parte a echipamentului a sosit deja în Iran, iar furnizarea altor tranșe va continua’, a declarat acesta pentru agenția de presă Mehr, citată de KARADENIZ PRESS. Totodata, oficialul iranian a mai declarat ca livrarea a fost făcută prin porturile de la Marea Caspică (n.r.- Iranul si Federatia Rusa sunt state riverane), evitandu-se astfel traversarea unor terte state, din care unele, precum Azerbaidjanul, au relatii extrem de bune cu statul Israel, care se opune inarmarii Iranului cu sisteme moderne de armanent.

Axa strategica ruso-iraniana

O sursă din structurile legate de exportul rusesc de armament a confirmat pentru Interfax transferul, dar fără să precizeze numărul de sisteme livrate. Contractul privind livrarea de S-300 cu Iranul va fi onorat integral până la sfârșitul acestui an, a mai spus același responsabil rus.
Reamintim ca Moscova anulase în 2010, la presiunea Occidentului, contractul încheiat în 2007 cu Iranul privind livrarea de sisteme S-300, printre cele mai avansate din domeniu. Dar președintele Vladimir Putin a ridicat această interdicție printr-un decret semnat în aprilie 2015, după convenirea unei înțelegeri, înainte de acordul-cadru, între Iran și marile puteri cu privire la dosarul nuclear iranian.
Israelul s-a opus cu fermitate furnizării acestor sisteme antiaeriene rusești către Iran, țară ce nu recunoaște statul israelian.

Runda de negocieri

In efortul de a normaliza relatiile bilaterale, autoritatile din  Turcia și Israel au deschis o nouă rundă de negocieri vizând normalizarea relațiilor bilaterale, grav afectate după asaltul forțelor speciale israeliene împotriva unei flotile turce cu destinația Gaza, în 2010. „Întâlnirile cu Israel durează de puțin timp și continuă”, a declarat recent, în fața presei de la Ankara, premierul turc Ahmet Davutoglu
Un responsabil israelian a confirmat, sub acoperirea anonimatului, reluarea joi a discuțiilor, mai precizând doar că acestea au loc „în Europa”. Precedentele runde de negocieri s-au desfășurat la Geneva.
Relațiile între Turcia și Israel au fost înghețate după asaltul din 2010 al forțelor speciale israeliene împotriva unor nave închiriate de o organizație islamică turcă — apropiată regimului actualului președinte Recep Tayyip Erdogan — care intenționa să spargă blocada impusă Gazei. Operațiunea s-a soldat cu decesul a zece cetățeni turci.
Turcia a pus trei condiții pentru normalizarea relațiilor: prezentarea de scuze publice de către Israel pentru incidentul din 2010, indemnizații financiare pentru victime și ridicarea blocadei împotriva Gazei, controlată de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.
Discuții patronate de președintele american Barack Obama au condus, în 2013, la scuze din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de Recep Tayyip Erdogan, fără însă a fi urmate de o reconciliere. Partea israeliana si-a manifestat disponibilitatea de a efectua unele plati catre familiile victimelor turcesti, fara insa a exista un acord final in acest sens.

Demersuri diplomatice

Chestiunea ridicării blocadei impuse Gazei în 2006 continuă însă să împiedice avansarea discuțiilor. „Condițiile noastre nu s-au modificat din 2010. Dacă solicitările noastre vor fi primite favorabil, atunci etapele următoare sunt clare și vor fi făcute anunțurile necesare”, a declarat premierul Davutoglu.
Oficiali israelieni și turci de rang înalt s-au întâlnit în decembrie în tentativa de normalizare a relațiilor, alimentând speranțele de progres în negocierile privind importul de gaze naturale din Israel, mai ales în contextul crizei diplomatice dintre Ankara și Moscova.
Printre alte semne de încălzire a relațiilor turco-israeliene se află și discuția telefonică a președintelui Erdogan cu omologul său Reuven Rivlin după atentatul sinucigaș din 19 martie de la Istanbul, în care au fost uciși patru turiști străini, printre care trei israelieni.
Săptămâna trecută, președintele turc, aflat într-o vizită în SUA, a discutat cu reprezentanți ai unor asociații evreiești din SUA si Canada, mai adauga oficiali israelieni, citati de mass-media regionala.

Sperante palestiniene

Premierul palestinian Rami Hamdallah și-a exprimat recent speranța că inițiativa franceză privind o soluție cu două state pentru soluționarea conflictului palestiniano-israelian va fi una de succes, estimând că reglementarea acestei dispute ar putea duce la rezolvarea tuturor conflictelor din regiune. Premierul palestinian a vorbit, cu prilejul unei întrevederi la Ramallah cu un grup de jurnaliști români, despre perspectiva guvernului său asupra așa-numitei inițiative franceze propuse de fostul ministru de externe francez Laurent Fabius la începutul acestui an, relateaza mass-media romana.
„Francezii vorbesc despre înființarea unui grup internațional de sprijin, ceea ce se va întâmpla foarte curând, iar apoi vorbesc despre o conferință de pace care va avea loc în această vară. Sperăm că această nouă conferință ne va aduce pace, va aduce pace în regiune. Odată ce acest conflict va fi rezolvat, sunt sigur că toate conflictele din regiune vor fi soluționate. Să sperăm că această conferință va avea loc foarte curând (…) pentru că negociem cu israelienii de 25 de ani fără rezultate concrete”, a declarat Rami Hamdallah. El și-a mai exprimat speranța că un stat palestinian se va forma cât mai curând, întrucât „fără rezolvarea conflictului israeliano-palestinian nu cred că pacea va învinge. Acesta este scopul și misiunea noastră.”

Acuzatii palestiniene

Teritoriile palestiniene se confruntă cu numeroase probleme, printre care reconstrucția Gaza după ultimul război din 2014 și dificultățile economice care rezultă în urma zonării introduse în urma Acordului de la Oslo din 1993, care a divizat Cisiordania în zonele A, B și C. „Sute de mii de case au fost demolate în Gaza, iar mii de oameni au fost uciși, multe femei și copii. Noi, ca guvern, am reînceput procesul de reconstrucție în Gaza și am primit 5 milioane de dolari cu prilejul conferinței donatorilor de la Cairo. Am reușit să reconstruim 95.000 de locuințe parțial și suntem în curs de a reconstrui 11.000 de locuințe complet distruse”, a spus premierul palestinian.
El a vorbit și despre faptul că guvernul Autorității Palestiniene nu poate utiliza resursele din zona C, controlată exclusiv de Israel, precum petrol, minerale sau chiar apă. „Este inuman și nedrept, este ocupație, nimic nu s-a schimbat. Chiar și când vorbim de zona A israelienii pot efectua razii ale armatei când vor, ziua sau noaptea”, a spus Hamdallah, referindu-se la zona care teoretic ar trebui să se afle sub controlul exclusiv al forțelor de securitate palestiniene.
Întrebat dacă în opinia sa Israelul va accepta vreodată un termen-limită pentru încheierea negocierilor în vederea soluționării conflictului, el a afirmat că dacă în dosarul nuclear iranian s-a putut găsi o soluție în acest mod, atunci acest lucru este posibil și pentru conflictul israeliano-palestinian.
În condițiile în care înghețarea colonizării a fost mereu o condiție esențială pentru reluarea procesului de pace, premierul palestinian susține că la fel vor sta lucrurile și în cazul unei implementări a inițiativei franceze.
„Activitățile de colonizare ar trebui să înceteze ca să negociem. Acesta este scopul guvernului (Benjamin — n.r.) Netanyahu: să ucidă soluția cu două state. De asta continuă colonizările, pentru că schimbă realitatea din teren”, a spus șeful guvernului de la Ramallah.

Israel, exportator de armament

Pentru a raspunde amenintarilor permanente la securitatea sa, Israelul a dezvoltat o importanta industrie militara, anul trecut inregistrandu-se o creștere ușoară a exporturilor, ajungând la 5,7 miliarde de dolari, ca urmare a semnării de noi contracte în pofida evoluțiilor nefavorabile din industria mondială de apărare.
Majoritatea exporturilor israeliene de arme au fost ca destinații Asia și Europa, iar contractele au vizat mentenanța avioanelor, drone, echipamente de telecomunicații, sisteme de apărare antiaeriană și sateliți, se arata intr-un comunicat al Ministerului israelian al Apărării, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursa citata a mai punctat faptul ca in 2014, exporturile israeliene de armament s-au ridicat la 5,66 miliarde de dolari.
Israelul este unul din primii zece exportatori mondiali de armament, investind în dezvoltarea tehnologiilor care permit mai ales adaptarea la ”dificultățile operaționale implicate de războaiele asimetrice”, se mai arata in comunicat.
Oficialii israelieni mai remarcă faptul că 2015 a fost un an nefavorabil pentru industria mondială de apărare ca urmare a scăderii prețului mondial al petrolului și a evoluțiilor oscilante ale pieței și estimează că exporturile de armament vor fi stabile în acest an.

Miza religioasa

Miezul disputei israeliano-palestiniene este unul religios, deși părțile implicate nu vor să recunoască acest lucru, iar mulți dintre diplomații și politicienii care încearcă să înțeleagă acest conflict nu știu ce este istoria sacră, a declarat recent patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea. „Locul de aici este unic. De ce? Pentru că ceea ce oamenii politici nu înțeleg este chiar acest lucru. Primim aici mulți diplomați, reprezentanți, delegații politice, religioase, din SUA, Europa etc. care vor să înțeleagă ce se întâmplă aici, de ce există această problemă și nicio soluție. Acești oameni, deși sunt învățați, diplomați și știu multe lucruri, nu înțeleg un lucru. Nu știu ce este istoria sacră”, a afirmat patriarhul Ierusalimului cu prilejul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști români.
El a explicat că istoria sacră este legată de Pământul Sfânt și că a început aici „cu Moise, pe muntele Sinai, și a culminat în Betleem cu nașterea lui Iisus Hristos, crucificarea și reînvierea sa în Ierusalim”. Din cauza faptului că nu înțeleg acest lucru, acești oameni nu își dau seama că atmosfera, cultura din Ierusalim este una „teocratică”, a completat Teofil al III-lea, citat de mass-media romana.
„Evident, toată lumea va nega la sfârșitul zilei că miezul disputei este unul religios. Nu vor să recunoască acest lucru. Dar dacă îi întrebi pe evrei, pe creștini, pe palestinieni, de ce sunt aici, de ce vrea toată lumea să fie în Ierusalim, ce asigură Ierusalimul, pentru că nu este un loc care să furnizeze sprijin financiar sau benzină. Răspunsul este că dintr-un motiv religios vrea toată lumea să fie aici”, a declarat el. „De aceea, când vine vorba de procesul de pace reușesc să ajungă la un acord, dar se lovesc de un blocaj când discută despre Ierusalim. Iar acest blocaj de netrecut este Muntele Templului pentru evrei, moscheea Al-Aqsa pentru palestinieni și Biserica Sfântului Mormânt, pentru creștini”, a conchis Patriarhul Ierusalimului.

Declaratii controversate

Rabinul sef al Israelului, Yitzhak Yosef, sustine ca non-evreilor nu ar trebui sa li se permita sa traiasca in aceasta tara, daca nu respecta un set de sapte legi ale iudaismului. „Potrivit legii evreiesti, non-evreii nu ar trebui sa traiasca in Israel. Daca un non-evreu nu este de acord sa respecte cele sapte legi ale lui Noe, ar trebui sa il trimitem in Arabia Saudita. Cand va sosi eliberarea adevarata si completa, asta vom si face”, a spus rabinul in timpul unei recente predici, citata de ziarul Times of Israel.
Singurul motiv pentru care non-evreilor inca li se permite sa traiasca in Israel este ca Mesia nu a venit inca, a aratat Yitzhak Yosef. „Daca am fi fermi, daca am avea putere sa conducem, asa ar trebui sa facem… Dar problema esta ca inca nu suntem fermi, il asteptam pe Mesia”, a precizat liderul religios.
Yosef a adaugat ca non-evreii care sunt de acord sa respecte legile lui Noe – un cod moral care interzice, printre altele, negarea existentei lui Dumnezeu, blasfemia, crima si furtul – pot ramane in Israel si indeplini sarcini in serviciul evreilor.
Declaratiile lui Yitzhak Yosef starnesc deseori controverse. In urma cu doua saptamani, el a spus ca israelienii ar trebui sa-i ucida pe teroristii cu cutite (palestinieni, n.red.) fara sa se teama de lege. „Daca un terorist apare cu un cutit, este o comanda (a legilor evreiesti) sa il ucizi. Nu ar trebui sa iti fie frica”, a declarat Yosef, la Sinagoga Yazadim din Ierusalim.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *