Provocările în Parteneriatul estic: Propaganda rusă, la concurență cu cea internă în Ucraina

, , , , , , , , , , , , ,
 
„Eastern Parstnership Leader for Change” incearcă să combata efectele pe termen lung ale propagandei Federației Ruse din Ucraina

„Eastern Parstnership Leader for Change” incearcă să combata efectele pe termen lung ale propagandei Federației Ruse din Ucraina

Propaganda rusă poate fi combătută prin crearea de către UE a unei rețele care să lupte cu acest flgel la nivel european, a declarat profesorul Ievgen Bistrițchi de la Institutul de Filosofie din cadrul Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, în cadrul forumului internațional „Eastern Parstnership Leader for Change”, ce se desfășoara în aceste zile la Kiev.

El a precizat că o propaganda rusă „este una complexă” și care își construiește narativul, printre altele, în jurul vastei culturi ruse, acolo unde sunt prinși genii de talie mondială din mai multe domenii.

Bistrițchi a subliniat că Ucraina încearcă prin mai multe metode să reducă influența propagandei ruse, cu toate că în nordul și estul țării televiziunile ruse sunt în continuare destul de prezente. El a estimat că 70% din conținutul media este de producție autohtonă în ucraineană, iar 30% în limbă rusă. La fel ca și Republica Moldova, Ucraina se confruntă cu o puternică propagandă politică internă și cu concentrarea mijloacelor mass-media în mâinile politicienilor. Situația nu este foarte diferită nici în Georgia, acolo unde situația mass-media este similară.

Profesorul Ievgen Bistrițchi de la Institutul de Filosofie din cadrul Academiei Naționale de Științe a Ucrainei: propaganda rusă poate fi combătută prin crearea de către UE a unei rețele care să lupte cu acest flagel la nivel european

Profesorul Ievgen Bistrițchi de la Institutul de Filosofie din cadrul Academiei Naționale de Științe a Ucrainei: propaganda rusă poate fi combătută prin crearea de către UE a unei rețele care să lupte cu acest flagel la nivel european

Ca una dintre soluțiile la propaganda rusă, profesorul Ievgen Bistrițchi a vorbit despre nevoia de a investi în „media literacy” (educația media) atât pentru cei care consumă produsele media, dar și pentru cei care o produc. „În Ucraina, media nu este competitivă. Este sub controlul oligarhilor și uneori pare un bazar”, a spus el.

Cu toate acestea, el a precizat că există o problemă serioas și cu conținutul local făcut de multe televiziuni deținute în Ucraina de oligarhi și politicieni care promovează agenda personală a acestora și chiar duc lupte cu reformarea sistemului intern, în special în zona luptei anti-corupție.

În ceea ce privește relațiile cu Rusia, profesorul a spus că relațiile comerciale nu pot fi tăiate între cele două țări. „Nu cred că vom fi membri NATO, până când nu vom rezolva problema cu Rusia”, a declarat el.

La acest eveniment, adjunctul misiunii diplomatice a Germaniei la Kiev, Wolfgang Bindseil, a precizat că statele Parteneriatului Estic se confruntă cu aproximativ aceleasși probleme și că aceste fac parte din „moștenirea sovietică”.Germania este principalul donator extern al Ucrainei, numai în programe sociale investind circa 60 de milioane de euro pe an.

El a precizat că cele mai mari probleme în Ucraina sunt cele legate de justiție și lupta anti-corupție, reformarea sistemului de vot, regulile de funcționare a Parlamentului, dar și o altă serie de reforme sectoriale ce ar trebui realizate la Kiev.

Forumul internațional „Eastern Parstnership Leader for Change” este organizat de fundația germană „Konrad Adenauer”, împreună cu fundația„ Eduardo Frei” din Olanda și Institutul Ucrainean pentru Politici Internaționale (UIIP)

Corespondență de la Kiev, Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *