Pastele ortodox, sarbatorit in Ucraina sub amenintarea armelor

, , , , , , , , ,
 
Sarbatori pascale din Ucraina, amenintate de razboi

Sarbatori pascale din Ucraina, amenintate de razboi

Autoritățile separatiste din estul Ucrainei au anunțat vineri că au arestat mai mulți agenți ai serviciilor secrete ucrainene, pe care i-au acuzat că pregăteau un atentat împotriva “președintelui autoproclamatei Republici Populare Donețk”, Aleksandr Zaharcenko, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.”Ne-a parvenit o informație conform căreia un atentat împotriva unor înalte personalități ale statului, printre care și eu, era în curs de pregătire”, a declarat așa-zisul “președinte” al regiunii separatiste Donețk, în cadrul unei conferințe de presă organizate în acest fief al rebelilor proruși.
“Mai multe persoane au fost arestate și o încărcătură explozibilă a fost interceptată. Ei pregăteau o explozie care mă viza pe mine și coloana mea de mașini, de Paști”, a precizat Zaharcenko. Toate persoanele arestate sunt, potrivit liderului separatist, “membri activi ai serviciilor de securitate ucrainene” (SBU).
La rândul său, așa-zisul “Minister al securității de stat” al republicii autoproclamate Donețk a precizat că suspecții arestați aveau complici în zonă, care le-au oferit informații cu privire la deplasările lui Zaharcenko.

Negatii ucrainene

“În rândul rebelilor, lupte pentru influență au loc în mod constant și deja în timpul tentativelor de atentat precedente ei au încercat să facă responsabilă partea ucraineană”, a declarat Oleksandr Motujianik, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. “Nu suntem implicați în nicio tentativă”, a spus el.
Reamintim ca Ucraina este de doi ani de zile afectata de un război în care armata ucraineană luptă împotriva separatiștilor susținuți militar de Rusia, potrivit Kievului și Occidentului, în timp ce Moscova dezminte aceste acuzații. De la declanșarea lui, în aprilie 2014, conflictul a făcut peste 10 mii de morti și a provocat exodul a peste 1,5 milioane de oameni.
În pofida instaurării unui armistițiu care a permis încetarea aproape totală a luptelor, violențe mai au încă loc destul de des de-a lungul liniei frontului.

Armistitiu pascal

Ucraina speră că armistițiul precar din estul țării va putea fi consolidat cu ocazia sărbătorii Paștilor care începe duminică, a afirmat viceministrul de externe al acestei țări Vadim Pristaiko, citat de KARADENIZ PRESS. El a mai declarat că “speră să utilizeze această nouă ocazie în timpul Paștilor, care sunt cea mai importantă sărbătoare în liturghia ortodoxă”.”Sperăm că acest lucru va dura și că vom putea rezolva ulterior o problemă după alta”, aplicând celelalte dispoziții ale acordului de Minsk din februarie 2015, cum ar fi retragerea forțelor, “până la o soluție politică”, a adăugat el.

Sperante de pace

De asemenea, viceministrul de externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, și-a exprimat speranța ca se va organiza o noua reuniune ministeriala în format Normandia “în primele zece zile ale lunii mai, dacă toate părțile sunt de acord”. (N.r.: formatul “Normandia” regrupează Franța, Germania, Rusia și Ucraina).
Ministrul ucrainean a făcut aceste afirmații la finalul unei dezbateri în Consiliul de Securitate al ONU privind situația din estul Ucrainei, confruntată cu o insurecție separatistă.
A fost prima reuniune oficială a Consiliului consacrată acestui dosar din data de 11 decembrie 2015. Organizată la cererea Ucrainei, membru nepermanent al Consiliului din ianuarie 2016, ea a devenit repede, asemenea precedentelor de la declanșarea acestei crize, un dialog al surzilor între Kiev și occidentali, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte.

Razboiul acuzatiilor

Vadim Pristaiko a mai acuzat Moscova că “a desfășurat în Donbas (est) o forță mixtă de 34.000 de persoane, alcătuită din trupe ruse regulate și militanți locali și străini”.
La rândul său, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a afirmat că Kievul “nu are niciun plan precis pentru aplicarea acordului de la Minsk”. “Este doar retorică”, a spus el.
Întrebat în legătură cu perspectiva unei consolidări a armistițiului în perioada Paștilor, diplomatul rus și-a exprimat “speranța că acest lucru se va întâmpla”. “Paștile reprezintă ceva care continuă să ne unească, Rusia și Ucraina”, a adăugat Vitali Ciurkin.

Avertismente oficiale

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a atras atenţia cetăţenilor Ucrainei care planifică să viziteze Rusia asupra faptului ca autorităţile ruse au efectuat mai multe arestari ale unor cetateni ucraineni, considerate ilegale de catre reprezentantii MAE ucrainean. Într-o declaraţie din partea Serviciului de presă al Ministerului de Externe ucrainean se precizează: „Ministerul de Externe ucrainean anunţă cu îngrijorare pe cetăţenii ucraineni că Federaţia Rusă a arestat ilegal mai mulţi ucraineni, că autorităţile ruse acţionează într-un mod inuman, au un comportament incompatibil cu demnitatea umană, folosesc presiunile şi tortura, folosind chiar unele metode inacceptabile de tortură fizică şi psihologică”.
„Prin urmare trebuie să fiţi cu atenţie şi precauţi la trecerea frontierelor, ca nu cumva să fiţi privaţi de libertate în mod ilegal de către autorităţile ruse la punctele de control vamal”, se mai precizează în comunicat.
Ministerul de Externe ucrainean a mai atras atenţia şi asupra transportului ilegal care a crescut: „În ultima vreme, Ministerul de Externe al Ucrainei a primit mai multe solicitări de la familile celor ce au fost reţinuţi în Federaţia Rusă pentru că ar fi transportat ilegal droguri. Din aceast motiv, Ministerul de Externe al Ucrainei recomandă persoanelor ce se ocupă de transporturi să fie extrem de atenţi cu intermediarii şi să nu accepte transportul anumitor produse necunoscute”.
Reamintim ca in ultimii doi ani autoritatile federale ruse au arestat, sub diferite acuzatii, un numar mare de cetateni ucraineni, actiuni condamnate de catre oficialii ucraineni. Conform unor surse oficiale de la Kiev, citate de KARADENIZ PRESS, prin arestarile unor numerosi cetateni ucraineni, autoritatile federale ruse doresc se exercite presiuni asupra oficialilor ucraineni in vederea eliberarii, ca parte a unui schimb de prizonieri, de catre Kiev a unui numar de luptatori separatisti si soldati rusi, retinuti de catre fortele ucrainene in timpul actiunilor antiteroriste din estul Ucrainei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *