Ofensiva turcă împotriva kurzilor sirieni: zeci de morți și răniți

, , , , , , , , ,
 
Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, multumit de rezultatul ofensivei militare din Siria

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, multumit de rezultatul ofensivei militare din Siria

Recep Tayyip Erdogan consideră că operaţiunea militară turcă din provincia siriană Afrin va fi încheiată „în foarte scurt timp”. Confruntările militare s-au soldat cu morți și răniți din ambele tabere. Între timp, reprezentanții kurzilor acuză Rusia de trădare și nu exclud confruntări și cu militarii ruși.

„Forţele noastre armate vor finaliza în curând operaţiunea din Afrin … se vor asigura că teroriştii fug din Afrin. Este o problemă naţională. Vom strivi pe oricine se va opune. Nu există compromisuri sau o toleranţă în această privinţă. În ultimii 15 ani, am tot spus `Într-o noapte, putem ajunge prin surprindere`. Am aşteptat, am aşteptat şi am făcut asta în cele din urmă. Avem mult mai multe lucruri de făcut”, a spus Erdogan. Preşedintele Turciei a subliniat faptul că populaţia din provincia Afrin este formată din arabi (55%), kurzi (35%) şi turkmeni (6-7%), transmite Mediafax, care citează agenţia Anadolu.

„Acum scopul este să predăm (provincia) Afrin adevăraţilor conducători. Care este scopul nostru? Avem 3,5 milioane de cetăţeni sirieni pe teritoriile noastre. Vrem să îi trimitem înapoi în ţările lor”, a mai spus Erdogan.

Zeci de morți și răniți

Un soldat turc a fost ucis luni în Siria, prima victimă de partea turcă înregistrată în cea ce-a treia zi a ofensivei Ankarei contra luptătorilor kurzi din nordul Siriei, a anunţat armata turcă, potrivti Agerpres. „Unul dintre soldaţii noştri eroici a murit ca martir în timpul confruntărilor” cu miliţia kurdă siriană „Unităţile de apărare a Poporului (YPG)”, considerată de Ankara drept „teroristă”, la sud-est de oraşul de graniţă Gulbaba, a anunţat armata turcă într-un comunicat.

Intitulată „Ramura de măslin”, ofensiva, lansată sâmbătă de armata turcă şi efectuată cu rebelii sirieni pro-Ankara, vizează dislocarea YPG din regiunea Afrin, de la graniţa cu Turcia. Este cea de-a doua intervenţie turcă în Siria de la începutul războiului, în 2011. Circa 72 de militari turci au fost ucişi în precedenta operaţiune, numită „Scutul Eufratului”, între august 2016 şi martie 2017.

În afara soldatului turc, de sâmbătă, de la începutul ofensivei, cel puţin 54 de luptători, dintre care 26 kurzi şi 19 rebeli sirieni pro-Ankara, au fost ucişi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Conform sursei citate, 22 de civili şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, Ankara negând însă uciderea civililor şi denunţând o „propagandă” a YPG.

Cel puţin 54 de combatanţi kurzi şi rebeli sirieni pro-turci au fost ucişi în cele trei zile de confruntări în nord-vestul Siriei, unde Turcia a lansat sâmbătă o ofensivă împotriva enclavei kurde Afrin, a anunţat luni Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP. ”Loviturile aeriene turceşti şi confruntările au ucis 26 de combatanţi în tabăra kurdă”, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, adăugând că 19 combatanţi au pierit de partea turcă, între care rebeli sirieni susţinuţi de Ankara. Potrivit acestuia, ”nouă corpuri sunt în continuare neindentificate”.

Kurzii acuză Rusia de trădare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat luni că Turcia nu va da înapoi în ce priveşte ofensiva împotriva YPG în enclava Afrin, afirmând că aceasta se desfăşoară în acord cu Moscova, actor-cheie în conflictul din Siria, notează Agerpres. Moscova nu a confirmat oficial existenţa unui acord cu Ankara, dar analiştii apreciază că o ofensivă majoră nu ar fi putut fi desfăşurată în Siria fără acceptul Rusiei, care controlează în special spaţiul aerian din nordul ţării.

Comandantul suprem al miliţiilor YPG, Sipan Hemo, a acuzat luni Rusia de trădare pentru că nu a descurajat Ankara să atace regiunea Afrin, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial al YPG (www.ypgrojava.org), citat de portalul rusesc Lenta.ru. ”Rusia în prezent este aliat al statului turc (…) şi se află la un pas de război cu noi (…). Noi am avut înţelegeri cu Rusia, dar ea le-a ignorat, trădându-ne”, subliniază comandantul kurzilor în comunicat. El a adăugat că acum kurzii au văzut faţa adevărată a Moscovei, iar Rusia a devenit un ”un stat fără principii”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a limitat să afirme că Moscova urmăreşte acţiunile armatei turce în regiunea Afrin. Secretarul de stat american Rex Tillerson a reiterat luni la Londra apelul SUA la ”reţinere” pentru ”toate părţile” în Siria, după ofensiva turcă în enclava kurdă, recunoscând totuşi ”dreptul legitim al Turciei” de a se ”proteja”. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească luni la apelul Franţei în problema acestui nou front deschis în conflictul din Siria. (M.A.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *