Gazprom masoara Marea Neagra

, , , , , , ,
 

Circuitele energetice din bazinul Marii Negre

Circuitele energetice din bazinul Marii Negre

Romania şi-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra, pentru proiectul gazoductului South Stream, cu conditia ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, sa respecte legislatia din Romania, a declarat pentru agentia NewsIn secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, citata de mass-media de la Bucuresti. Aceste masuratori nu au demarat inca, iar intalnirea dintre cele doua parti, care trebuia sa aiba loc in Romania in luna octombrie, a fost amanata, din cauza situatiei politice din Romania. De asemenea, reprezentantii transportatorului de gaze din Romania, Transgaz, au declarat ca pana acum au transmis Gazprom cateva detalii tehnice pe care aceştia le-au cerut. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate randuri ca oricum South Stream va trece prin partea romaneasca a Marii Negre, relateaza pagina online a postului Realitatea.

Ambitii energetice

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz – cu posibilitatea creşterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior – din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principalele piete europene. Primele livrari prin South Stream ar trebui sa inceapa in 2015, deşi initial era vorba de 2013. South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala şi Kazahstan, potrivit Moscovei. South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia şi Austria, cealalta spre Grecia şi Italia. Reamintim ca mai multi analisti si-au manifestat scepticismul fata de argumentele economice şi de fezabilitatea South Stream din cauza faptului ca specificitatea fundului Marii Negre presupune o tehnologie mai avansata, iar costurile sunt mai mari.
Proiectul energetic South Stream este in concurenta cu un alt proiect, Nabucco, un gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop alimentarea Uniunii cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia şi Austria, cealalta spre Grecia şi Italia. O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul luni octombrie şeful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

Sprijin romanesc

Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra, in vederea construirii conductei South Stream, iar ministerul roman al Economiei i-l va acorda, conform unui comunicat emis recent de serviciul de presa al ministerului. Autoritatile romane au mai discutat la Moscova cu reprezentantii Gazprom despre problema importului direct de gaze naturale, iar Gazprom se va implica in realizarea studiului privind depozitul de gaze de la Roman-Margineni, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.
„Am reluat proiectele de colaborare intre Romgaz şi Gazprom, privind importul direct de gaze, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum şi dezvoltarea retelei de tranzit a gazelor. De asemenea, am vorbit şi despre implicarea Gazprom in proiecte privind termocentralele din Romania. Le-am vorbit de faptul ca Romania are termocentrale pe gaze cu o putere instalata de 3.000 MW. Impreuna cu Gazprom, vom dezvolta proiecte in privinta termocentralelor”, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de mass-media de la Bucuresti.

Proiecte comune

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, depozitul de gaze Roman-Margineni poate fi un proiect win-win pentru ambele parti. In acest context, reprezentantii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru aceasta colaborare, urmand ca partea rusa sa analizeze documentul. „Totodata, avand in vedere ca in anul 2011 vor expira actualele contracte de furnizare a gazelor naturale ruseşti in Romania, a avut loc şi o discutie de principiu referitoare la necesitatea demararii negocierilor pe aceasta tema in perioada urmatoare”, au mai spus reprezentantii ministerului, citati de agentiile de presa.
De asemenea, potrivit datelor transmise de Romgaz, la inceputul lunii martie, producatorul national de gaze incearca sa coopteze proiectantul de specialitate al Gazprom in definirea unor faze ale studiului de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, pentru a face proiectul mai atractiv pentru investitori. Reprezentantii Romgaz estimeaza de asemenea ca investitiile pentru acest depozit de gaze s-ar putea ridica la 500 milioane euro, iar capacitate de stocare ar putea ajunge la doua miliarde metri cubi gaze.
In cadrul vizitei intreprinse in Federatia Rusa in perioada 20-21 mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut miercuri intalniri cu ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko. Adriean Videanu i-a propus acestuia posibilitatea dezvoltarii comune a unor centrale electrice care sa functioneze pe gaze. Reprezentantii Gazprom, Romgaz şi Transgaz au discutat şi la Bucureşti, pe 29 octombrie 2008, despre posibila colaborare dintre gigantul rusesc şi companiile romaneşti pentru dezvoltarea capacitatilor de depozitare şi de tranzit a gazelor pe teritoriul Romaniei şi despre proiectul gazoductului South Stream.

Nabucco vs. South Stream

Proiectele Nabucco şi South Stream sunt complementare, ele nu se exclud, iar zona Marii Negre este esentiala, intrucat uneşte zona Caspica de Europa, a declarat directorul general executiv al Eni, Paolo Scaroni, prezent la Black Sea Energy and Economic Forum, la Bucureşti, citat de agentiile de presa. „In timp ce South Stream este proiectata a fi aprovizionata cu gaz rusesc, de cealalta parte, gazoductul Nabucco intentioneaza sa aprovizioneze Europa cu gaze din alte surse. Daca proiectul South Stream prevede transportul anual a maxim 63 miliarde metri cubi de gaz, capacitatea Nabucco ar fi de cel mult 31 miliarde metric cubi gaze anual. Deci oricum nu e suficient”, a declarat directorul general executiv al Eni, Paolo Scaroni. Acesta considera ca exista un apetit crescut pentru gaz in Europa Centrala şi de Vest, iar consumul este in continua creştere. „Trebuie sa gasim rute care sa uneasca Europa de regiunea Caspica. Este loc pentru o conducta aditionala in nord. Pentru a ne implica efectiv, trebuie sa fim atenti la toate provocarile şi oportunitatile din zona Marii Negre. Marea Neagra este foarte importanta pentru Eni. Cu Romania şi Bulgaria acum membre ale UE, granita este la Marea Neagra. Vorbim de o zona care reuneşte zona Caspica cu pietele europene”, a mai subliniat Scaroni.
Omul de afaceri Dinu Patriciu, prezent la eveniment, a spus ca „este convins ca Nabucco şi South Stream sunt doua proiecte in competitie. Suntem capatul vestic al Marii Negre, intr-o lume care are nevoie de podul dintre Est şi Vest, care este deasupra acestei mari. Democratia trebuie sa treaca spre Caucaz”.
Reamintim ca ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a declarat ca South Stream va fi gata inainte de proiectul european rival Nabucco. „Consider ca South Stream are toate şansele sa fie realizat inainte de Nabucco. Nabucco se confrunta cu mai multe probleme, care trebuie rezolvate”, a declarat Şmatko. „Nu cred ca partenerii care vor furniza resursele pentru Nabucco vor fi liberali cu privire la pret”, a adaugat el.

Axa energetica Moscova-Ankara

Turcia a autorizat Rusia sa  intreprinda lucrari de explorare pentru a realiza gazoductul South Stream, a anuntat premierul turc Recep Tayyip Erdogan in urma intalnirii cu omologul sau rus Vladimir Putin, informeaza agentiile de presa internationale, citate de Hotnews. Putin a mers la Ankara sa ceara acordul partii turce pentru a incepe studii geologice si explorari submarine care ar permite inceperea lucrarilor la gazoduct. Decizia se inscrie intr-un pachet de acorduri privind cooperarea pe domeniul gazului si petrolului intre cele doua tari.
Erdogan a mai anuntat semnarea unui acord privind extinderea dupa 2011 a contractului de livrare de gaz cu Rusia si alte doua acorduri privind participarea Rusiei la proiectul oleoductului Samsun-Ceyhan si extinderea conductei Blue Stream spre Siria, Liban, Israel si Cipru. „In spiritul care anima relatiile noastre bilaterale, am acceptat solicitarea Rusiei de a efectua studiile necesare inceperii constructiei gazoductului South Stream”, a spus Erdogan la conferinta de presa, potrivit AFP.
La randul lui, Vladimir Putin a spus ca South Stream este o alternativa la proiectul sprijinit de UE, Nabucco, insa nu este un proiect concurent. Semnarea acordului pentru South Stream a avut loc in prezenta premierului italian Silvio Berlusconi, participarea lui la eveniment fiind explicata prin faptul ca grupul italian Eni este partenerul principal al Gazprom in realizarea South Stream.
Semnarea acestui acord deschide ruta gazoductului spre Bulgaria ocolind Ucraina, despre care o serie de sustinatori ai proiectului spuneau ca ar putea ingreuna eforturile ruse, interzicand construirea gazoductului prin apele sale teritoriale. In acest caz, situatia pare rezolvata si South Stream pare a avea cale libera, iar Gazprom situatia simplificata, insa mai este un element. Premierul bulgar Borisov a anuntat ca vrea sa revada acordul incheiat cu Gaprom privind participarea Bulgariei la constructia gazoductului.
Daca interesul Rusiei pentru South Stream poate fi tradus in dorinta de a-si proteja cota de 25% din piata europeana a gazului, participarea Turciei indica marile ambitii regionale ale Ankarei, care se extind dincolo de traditionala cooperare cu aliatii sai occidentali. Mai mult, faptul ca Turcia a semnat si acordul pentru Nabucco, in urma cu o luna, indica dorinta sa de a deveni si un hub energetic in regiune.

Rusia in oleoductul Samsun – Ceyhan

In schimbul participarii Turciei la South Stream, Moscova va sustine Turcia in cateva proiecte energetice. Unul dintre ele este oleoductul Samsun – Ceyhan, care ar trebui sa uneasca Marea Neagra cu terminalul de petrol de la Mediterana, Ceyhan. Scopul acestui proiect este de a crea o alternativa la transportul petrolului din Rusia si Kazahstan prin stramtorile Bosfor si Dardanele. Este un proiect al ENI si al companiei turce Calik Enerji si isi cauta investitori, in conditiile in care costurile proiectului sunt estimate la doua miliarde de dolari.

Prima centrala nucleara turca

In plus, Rusia va ajuta Turcia sa construiasca prima sa centrala atomica. Proiectul a fost deja contestat de 20 de protestatari de la Greenpeace, care au manifestat in Ankara, in timp ce premierii celor doua tari erau in discutii. Un consortiu format din companiile rusesti Inter RAO, Atomstriexport si cea turca Park Teknik a fost singurul care a participat la licitatii pentru constructia centralei nucleare. Ministrul turc al energiei a spus miercuri sa asteapta ca firmele ruse sa reduca pretul pe care vor sa il ceara pentru energia produsa de centrala. Intre timp, Turcia a intarziat o decizie finala privind oferta inter RAO-Atomstroexport, asteptand o revizuire a pretului energiei. Centrala ar trebui sa fie operationala in 2016.
Potrivit Guvernului rus, propunerea rusa prevede construirea a patru reactoare cu o putere totala de 1.200 de megawati. Electricitatea va fi vanduta cu un pret fix pana in 2030, apoi la pretul pietei. Primul reactor ar urma sa fie dat in folosinta in 2016, iar celelalte trei la un interval de un an de zile unul de altul. Costul constructiei este estimat la 21 de miliarde de dolari (14,6 miliarde de euro).

Rusia respinge Carta Energetica

In ziua discutiilor atator proiecte energetice, Rusia respinge oficial Carta Energetica printr-un decret semnat de premierul Vladimir Putin, informeaza AFP. Decretul informeaza asupra „intentiei Federatiei Ruse de a nu deveni membru al Cartei Energetice” semnata de Rusia in 1994. Presedintele Medvedev a propus in aprilie o noua Carta Energetica pentru a inlocui vechiul document adoptat in 1991, pe care Moscova refuza sa il ratifice. Europenii insa au aratat ca sunt dispusi sa asculte propunerile Rusiei privind o carta energetica insa nu exista niciun motiv pentru renuntarea la pactul existent. „Nu vom renunta la acorduri care exista deja de ani buni. Suntem deschisi sa discutam propunerile Rusiei, construind insa pe acordurile existente, fara a distruge si a pune sub presiune sistemul deja existent”, a spus Barroso. Ambele parti au ramas pe aceeasi pozitie si dupa ultimul summit UE-Rusia, care a avut loc in luna mai.
Decretul premierului Putin este „un nou gest politic” prin care Rusia vrea sa arate Occidentului ca are propria sa agenda, spune un fost ministru rus al energiei, potrivit AFP, si faptul ca a fost dat intr-o zi in care a mai obtinut si victoria privind cooptarea Turciei in South Stream nu este intamplatoare. Documentul pe care refuza Moscova sa il ratifice obliga partile – tarile est-europene si fostele republici sovietice – sa faciliteze tranzitul materiilor si produselor energetice pe teritoriile lor si interzice intreruperea sau reducerea furnizarii de energie in cazul unor litigii privind modalitatile de tranzi

Baricada bulgara

Pe fondul succeselor evidente inregistrate in realizarea proiectului Nord Stream, Rusia nu poate spune acelasi lucru despre South Stream, relateaza mass-media de la Bucuresti. In timp ce presedintele Greciei, Carolos Papulias, isi exprima speranta ca South Stream si oleoductul Burgas-Alexandropolis vor fi construite in scurt timp, Bulgaria continua sa-si afizeze opozitia fata de gazoductul rusesc. Existenta unor probleme reale a fost confirmata de seful Ministerului rus al energiei. Expertii cred ca Rusia va trebui sa accepte serioase compromisuri in tentativa de a-i determina pe bulgari chiar si la un minim de colaborare in domeniul gazelor naturale, scrie Nezavisimaia gazeta. “Nu prea cred in declaratiile optimiste ale responsabililor rusi in privinta South Stream, pentru ca problemele nu au fost inca rezolvate”, spune, in acest sens, Mihail Krutihin, partenerul firmei de consultanta RusEnergy.
Moratoriul impus de guvernul bulgar asupra negocierilor cu Rusia pe proiecte energetice nu a fost anulat, iar Turcia si-a dat acceptul numai in privinta lucrarilor de prospectare geologica a apelor sale teritoriale din Marea Neagra, dar nu si pentru amplasarea South Stream”, a subliniat expertul. Pe de alta parte, adauga analistul, bulgarii nu vor sa abordeze cele doua proiecte South Stream si Burgas-Alexandropolis separat, ca doua programe de sine statatoare. Ca atare, estimeaza Krutihin, este de asteptat ca partea rusa sa inceapa sa-i curteze in fel si chip pe bulgari, venind cu numeroase propuneri ademenitoare pentru a porni South Stream. „Poate vom renunta la unele pretentii, precum revendicarea pachetului de control pentru Gazprom la viitorul gazoduct pe teritoriul bulgar, etc. Dar nu m-as incumeta sa dau un pronostic privind rezultatul tratativelor”, a precizat el.
Cotidianul rus de mare tiraj Vedomosti, citat de Hotnews, noteaza, la randul sau, ca vizita presedintelui Dmitri Medvedev la Roma nu a reusit, in pofida numeroaselor rezultate pozitive, sa rezolve principalul scop al deplasarii: compania ENI nu a fost de acord sa cedeze o parte a participatiei sale la South Stream in favoarea grupului francez Electricite de France. In schimb, premierul Silvio Berlusconi a promis ca intreaga Europa va continua sa cumpere gaze din Siberia. La finalul convorbirilor de la Roma, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca EdF ar putea obtine o cota de peste 10% din proiect. Oricum, s-a grabit el sa adauge, negocierile continua.

1 răspunde
  1. firma contabilitate
    firma contabilitate says:

    Citeam asta si mi-am adus aminte declaratia lui Dinu Patriciu de ieri sau astazi, nu stiu exact cand a facut-o. Dupa parerea lui Romania ca sa iasa din criza trebuie sa disponibilizeze 600.000 de oameni din serviciul public. Ma intreb cum v-a ajuta asta Tara. Caricaturile astea uita ca tara inseaman oamenii ei iar inca 600.000 de oameni ce nu vor mai avea ce sa manance cu sigurnata ne va ajuta sa iesim din criza…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *