SUA și țările central-est europene, discuții despre securitatea mărilor Baltică, Adriatică și Neagră

, , , , ,
 

Președintele României Klaus Iohannis se va întâlni încă o dată, în mai puțin de o lună de zile, cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump, la Varșovia. Cei doi lideri de stat vor participa la „Inițiativa celor Trei Mări”, reuniune ce urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări — Adriatică, Baltică și Neagră — în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului.

Iohannis și Trump se vor întâlni vineri, atunci când Klaus Iohannis are programată o deplasare în Polonia, la întâlnirea liderilor Europei de Est, Centrale şi de Sud cu preşedintele american Donald Trump. Potrivit Casei Albe, întrevederea este menită să demonstreze sprijinul pe care administraţia americană îl acordă Europei de Est. Vor predomina discuţiile legate de securitatea flancului estic, idee intens susţinută atât de Polonia cât şi de România. De altfel, după primirea de luna trecută a lui Klaus Iohannis la Washington, Trump a ales să viziteze apoi Polonia, un alt aliat important al SUA în regiunea Europei de Est.

România este de asemenea prima țară din Europa de Est cu care Donald Trump are discuții atât de aprofundate la cel mai înalt nivel, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă discuții similare și în Polonia, un alt aliat apreciat la Washington. La reuniunea de vineri din Polonia vor participa șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *