SUA se asigură că România își va ține promisiunea și va investi 2% din bugetul anual în apărare

, , , , ,
 

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu o delegaţie a Consiliului Atlantic al SUA – foto Eugen Mihai

Schimbarea de guvern de la București a adus cu sine și îngrijorări ale partenerilor externi legate de angajamentul României de a aloca 2% din bugetul anual al țării în partea de apărare. Tocmai de aceasta, o delegație formată din foști ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în Europa de Est, condusă de Damon Wilson, președintele executiv al Consiliului Atlantic al SUA, a avut, marți o întrevedere cu noul ministrul român al Apărării, Adrian Țuțuianu. Pe agenda discuțiilor s-au regăsit teme precum evoluția mediului de securitate din zona Mării Negre, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA și alocarea bugetară pentru apărare de doi la sută din Produsul Intern Brut, se arată într-un comunicat al MApN.

Cu această ocazie, ministrul Țuțuianu a salutat împlinirea, în această zi, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România — SUA. A fost subliniat faptul că, pe dimensiunea de apărare, cooperarea cu SUA în cadrul Parteneriatului Strategic a contribuit în mod direct la consolidarea profilului euroatlantic al României și rămâne esențială în actualul mediu complex de securitate regional și internațional, precizează sursa citată. Ca expresii concrete ale cooperării solide în plan militar între cele două națiuni, ministrul Apărării Naționale a evidențiat capabilitatea de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, proiectarea și construcția Forțelor Speciale românești, hub-ul multinodal de transport de la Mihail Kogălniceanu, precum și programul complex de antrenament și pregătire în comun.

Una dintre principalele teme ale discuțiilor bilaterale a constituit-o decizia României de a crește bugetul pentru apărare, „autoritățile române oferind un exemplu de determinare și o planificare riguroasă în ceea ce privește consolidarea capacității de luptă a Armatei, dincolo de nivelul declarativ”, arată Ministerul Apărării. Astfel, ministrul român a prezentat delegației americane cele opt programe strategice pe care Armata le are în vedere a le implementa în perioada următoare, în conformitate cu necesitățile operaționale reale militare.

Fondat în anul 1961, Consiliul Atlantic al SUA reprezintă un forum esențial pentru analiza schimbărilor din domeniul economic și politic, prin intermediul rețelei sale de lideri la nivel global. Consiliul gestionează zece centre regionale și programe funcționale legate de securitatea internațională, conturând opțiunile de politici și strategii care reprezintă viziunea Alianței Nord-Atlantice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *