Romania, Turcia si Polonia dau un mesaj comun de sustinere pentru Ucraina

, , , , , ,
 

declaratie comuna Turcia Romania poloniaRomania, Turcia si Polonia au emis miercuri o declaratie comunca in care condamna agresiunea Rusiei impotriva Ucraine si nu recunosc anexarea Crimeei la Federatia Rusa. Comisiile de politica externa ale Senatului Romaniei, Senatului Republicii Polone si Marii Adunari Nationale a Turciei au adoptat, miercuri, la Bucuresti, o declaratie comuna in care se precizeaza ca cele trei state nu recunosc interventia militara „ilegala” a Rusiei in Ucraina si anexarea Crimeei. Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei, Petru Filip (PSD), la finalul intalnirii triaterale la care au luat parte vicepresedintele comisiei similare din Senatul Republicii Polone, Bogdan Klich, si presedintele Comisiei de politica externa din Marea Adunare Nationala a Turciei, Volkan Bozkir. Senatorul Petru Filip a precizat ca Romania are parteneriate strategice atat cu Polonia cat si cu Turcia, adaugand ca aceste tari reprezinta un veritabil avanpost al NATO in zona est-europeana si un „avanpost vizavi de o zona devenita in acest moment tampon” intre Uniunea Europeana, NATO si Rusia.

Invocand declaratia comuna adoptata, Petru Filip a precizat ca Romania, Republica Polona si Turcia „sustin, fara echivoc, toate masurile pe care NATO le decide in perspectiva respectarii integritatii si a pacii si a sigurantei din aceasta parte a lumii”. „Ca reprezentanti ai poporului, sprijinim ferm dorinta poporului Ucrainei de a-si alege singur destinul. Ne exprimam speranta ca alegerile prezidentiale care vor avea loc la 25 mai vor permite poporului ucrainean sa-si manifeste preferintele si calea spre dezvoltarea dorita. Suntem alaturi de poporul ucrainean in aspiratiile sale pentru o Ucraina democratica si libera”, se mai precizeaza in declaratie. Potrivit afirmatiilor lui Petru Filip, in cadrul triateralei s-a discutat si despre largirea Uniunii Europene in doua directii: sustinerea demersului Turciei, Republicii Moldova si Ucrainei de a deveni membre ale UE si largirea Uniunii in zona Balcanilor de Vest.

Vicepresedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului Republicii Polone, Bogdan Klich, a sustinut determinarea celor trei tari pentru sustinerea stabilitatii in estul Europei. „Condamnam ferm actiunile ilegale ale Rusiei in Ucraina si anexarea ilegala a Crimeei”, a mentionat acesta, referindu-se la concluziile discutiilor tripartite. Presedintele Comisiei de politica externa din Marea Adunare Nationala a Turciei, Volkan Bozkir, s-a declarat „profund ingrijorat” de cursul evenimentelor din Ucraina si din Crimeea, in principal, mentionand ca Ucraina este vecinul Turciei si partener strategic si economic. Acesta a aratat ca Turcia are, de asemenea, relatii stranse cu Federatia Rusa, care este, la randul sau, vecina si partener strategic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *