Război total al spionilor pe axa Moscova-Kiev. Mass-media, arenă principală pentru noua etapă

, , , , , , , , ,
 
Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, continuă arestările spionilor ruși din Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, continuă arestările spionilor ruși din Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat azi că a efectuat percheziţii la birourile a două instituții mass-media ruse, televiziunea Russia Today şi agenţia de presă RIA Novosti, arestând un jurnalist al acestei agenţii, relatează mass-media locală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Percheziţiile continuă la RIA Novosti şi la alte mass-media”, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Securitate al Ucrainei, Olena Ghitlianska. Un jurnalist al agenţiei ruse, cetăţeanul ucrainean Kirill Vîşinski, a fost arestat dimineaţa lângă domiciliul său, pentru „activităţi antiucrainene”, a precizat aceasta.

Mass-media, armă mortală în războiul hibrid

„Forţele de ordine au stabilit” că aceste mass-media „erau folosite de ţara agresoare (Rusia) în războiul său hibrid împotriva Ucrainei”, a adăugat Olena Ghitlianska pe pagina sa de Facebook.
Kirill Vîşinski a primit de asemenea în 2015 un paşaport rus, conform unui decret al preşedintelui Vladimir Putin publicat pe site-ul Kremlinului, citat de mass-media.
SBU îl acuză că a desfăşurat „activităţi subversive” la cererea Moscovei şi în special că a încercat „să justifice anexarea (peninsulei ucrainene) Crimeea” de către Rusia în 2014 şi că îi „susţine” pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conform şefului adjunct al SBU, Viktor Kononenko, citat de mass-media locală.
Potrivit SBU, birourile RIA Novosti şi RT se aflau în aceeaşi clădire din centrul Kievului.

Reacție dură

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat drept „absolut revoltătoare şi scandaloase” acţiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei, a cerut „o reacţie severă şi intransigentă” din partea organizaţiilor internaţionale şi a avertizat cu viitoare „măsuri de reciprocitate”.
Potrivit mass-media, Biroul RIA Novosti din Ucraina numără în jur de 15 jurnalişti, dintre care o parte sunt însărcinaţi să transmită informaţii și reportaje către sediul agenţiei la Moscova, iar alţii, conduşi de Vîşinki, se ocupă de site-ul rian.com.ua, destinat audienţei ucrainene. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *