Operațiunea antiteroristă din Donbas, finalizată pe hârtie de Poroșenko

, , , , , , , ,
 
Liderul de la Kiev, Petro Poroșenko, schimbă încadrarea legală a războiului din Donbas

Liderul de la Kiev, Petro Poroșenko, schimbă încadrarea legală a războiului din Donbas

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat, luni, în mod oficial, încheierea aşa-numitei operaţiuni antiteroriste în Donbas şi începerea în regiune a operaţiunii forţelor unite. „Începând de astăzi, 30 aprilie 2018, operaţiunea antiteroristă de pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk se încheie. Acum vom începe operaţiunea militară sub conducerea forţelor unite ucrainene pentru apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei” a declarat Petro Poroşenko în timpul reuniunii cu reprezentanţii departamentelor de forţă din ţară, relatează mass-media din Ucraina, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Președintele de la Kiev, Petro Poroşenko, a semnat decretul privind încheierea operaţiunii antiteroriste, conferind astfel cadrul legal pentru schimbările anunțate. Liderul ucrainean a adăugat că „operaţiunea militară pentru apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei se va încheia doar atunci când va fi eliberată şi ultima bucată de pământ ucrainean, inclusiv Crimeea”.

Agenția BucPress, citată de KARADENIZ PRESS, menționează că începând cu 1 mai operațiunile militare din Donbas nu vor mai fi conduse de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), ci de Forțele Armate în cooperare cu alte structuri de forță din Ucraina.

Schimbarea formatului operațiunii este prevăzută de ”Legea privind reintegrarea  Donbasului”, aprobata la jumătatea lunii aprilie. Atunci, Poroșenko a spus că reformatarea este prevazuta pentru a schimba organizarea conducerii, transferand comandamentului forțelor armate puteri suplimentare și control asupra unităților  Gărzii Naționale (subordonate Ministerului de Interne), Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Poliției Naționale. Decizia a fost criticată de o parte a clasei politice de la Kiev, care l-a acuzat pe președintele Petro Poroșenko că exploatează electoral situația din Donbas, pe fondul apropierii alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2019. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.