Moscova isi intareste prezenta militara la frontierele europene

, , , , , ,
 

crimea_russianforces_newsdetail

Rusia nu sta cu mainile in san dupa ce NATO a anuntat ca isi va spori prezenta in partea rasariteana a Europei. Autoritatile ruse vor lua masuri de retorsiune la – ceea ce reprezinta in opinia sa – activitatea intensificata a NATO in apropiere de granitele Federatiei Ruse, pe fondul crizei din estul Ucrainei, a declarat vineri, seful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, citat de RIA Novosti. Evenimentele din Ucraina, potrivit lui Gherasimov, au dus la agravarea situatiei politico-militare in Europa, iar unele tari occidentale si-au inasprit retorica belicoasa antirusa, a spus generalul. ‘Intensitatea, gradul de pregatire operationala si de lupta a trupelor Aliantei au sporit in apropierea frontierei ruse. in aceste conditii, noi trebuie sa luam masuri de retorsiune’, a declarat generalul Valeri Gherasimov. ‘Are loc o sporire a gruparilor fortelor NATO in tarile baltice (Estonia, Letonia si Lituania), Polonia si Romania, precum si a prezentei aliantei in apele marilor Baltica, Neagra si Mediterana. Creste gradul de pregatire operationala si de pregatire de lupta a blocului militar in apropiere de granitele noastre’, a subliniat seful Statului Major al armatei ruse, citat de RIA Novosti.

„In aceste conditii, noi nu putem sa ramanem indiferenti la ceea ce se intampla si trebuie sa ripostam”, a reiterat el, intr-un discurs sustinut in cadrul Conferintei internationale pentru securitate, organizata vineri la Moscova. in contextul crizei din Ucraina, Alianta Nord-Atlantica a adoptat o serie de masuri, pe care NATO le explica prin necesitatea de a-si proteja aliatii. Astfel, au fost intarite misiunile de patrulare a spatiului aerian in tarile baltice, iar avioane cu echipament radar efectueaza zboruri regulate deasupra teritoriilor Poloniei si Romaniei. in plus, NATO a trimis nave suplimentare in marile Mediterana si Baltica, aminteste agentia de presa rusa. Ministrul rus al apararii Serghei soigu semnalase o ‘crestere fara precedent’ a activitatii fortelor SUA si NATO in Europa de Est, la frontiera cu Rusia. Seful misiunii permanente a Rusiei pe langa NATO, Aleksandr Grusko, a afirmat recent ca Alianta Nord-Atlantica se foloseste de situatia din Ucraina pentru a se relansa si a obtine o crestere a cheltuielilor militare din partea tarilor membre.

Repozitionare NATO

Ministrul roman al Afacerilor Externe Titus Corlatean a declarat, joi, ca Alianta Nord Atlantica este nevoita sa redeplaseze si sa reevalueze capacitatile militare pentru a da siguranta natiunilor din Romania, Polonia si din statele baltice. “stiind cat de grav au fost afectate, profund, relatiile dintre comunitatea transatlantica si Federatia Rusa(…) si ca nu mai exista incredere in clipa de fata, Alianta este intr-un proces politic si militar de reevaluare si redeplasare a capacitatilor militare acolo unde este nevoie. Pentru a da siguranta acestor natiuni, natiunea romana, natiunea poloneza, balticii, ca nimic nu se va intampla impotriva lor din partea Federatiei Ruse.(…) Este nevoie sa fie prezenta Alianta cu mai mult multe capacitati militare”, a afirmat Corlatean la stirile TVR. seful diplomatiei romane a vorbit in acest context de amplasarea unor baze militare “de lunga durata”, lucru care s-ar putea decide la summit-ul NATO din septembrie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *