Ksenia Sobceak, atacată în campania electorală pentru prezidențialele ruse

, , , , , ,
 
Ksenia Sobceak este acuzată periodica că nu este decât o marionetă a regimului Putin

Ksenia Sobceak este acuzată periodica că nu este decât o marionetă a regimului Putin

Candidata la alegerile prezidențiale din Federația Rusă, Ksenia Sobceak, a fost stropită cu apă de un susținător al liderului Partidului Liberal Democrat, Vladimir Jironovski, relatează mass-media rusă, citând pagina sa de Twitter a candidatei. Incidentul a avut în timpul unui eveniment care marca ziua de naștere a primului președinte al Federației Ruse, Mihail Gorbaciov. Anterior, Ksenia Sobceak a solicitat excluderea din cursa electorală a lui Vladimir Putin.
În clipul video postat în mediul online, și tirajat masiv în grupurile pro-Putin de pe rețelele Vkontact și Odnoklasniki, tânărul filmează cum intră Sobchak într-o încăpere, la un moment dat acesta o stropește cu apă pe candidatul la prezidențiale și spune: „Asta este pentru Jirinovschi”. Gestul tânărului a atras cuvinte grele din partea Kseniei Sobceak, care este mai degrabă cunoscută pentru statutul său de vedetă mondenă decât politiciană. Aceasta a mai facut și unele declarații în favoarea revenirii Crimeei la Ucraina, ceea ce i-a atras antipatia marii majorități a electoratului rus. Un număr de observatori ai scenei politice din Federația Rusă consideră că această candidatură este doar o manevră a Kremlinului pentru scindarea opoziției și pentru a spori prezența la vot.
Reamintim că acum câteva zile, Sobceak, l-a stropit cu apă în emisie directă pe liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Jironovski, după ce acesta a înjurat-o de mai multe ori. Incidentul a avut loc la o emisiune de dezbateri de la canalul de televiziune „Rossia 1”. Jirinovski i-a cerut moderatorului Vladimir Soloviov s-o oblige pe Sobceak să tacă, iar ulterior a numit-o „prostituată și cățea”.

Sobceak vs. Putin

Curtea Supremă a Rusiei a respins cererea Kseniei Sobceak ca președintele rus Vladimir Putin să fie exclus din cursa pentru alegerile prezidențiale, pe care o adresase Comisiei Electorale Centrale de la Moscova. În cererea ei, Sobceak a spus că Putin a continuat să fie de facto președinte al Rusiei și în perioada 2008-2012, cînd funcția a fost deținută de Dmitri Medvedev. În opinia ei, Vladimir Putin ar fi deținut două mandate consecutive și nu ar mai putea candida și acum. Deși decizia instanței nu a fost o surpriză pentru Ksenia Sobceak, ea a anunțat că va face recurs. Sobceak, care e jurnalistă și vedetă de televiziune, spune că s-a înscris în lupta electorală pentru ca să le ofere rușilor posibilitatea unui vot de protest.  Ksenia este fata lui Anatoly Sobceak, fost primar de Sankt Petersburg și mentor al lui Vladimir Putin la începutul carierei politice a acestuia, ceea ce a alimentat zvonurile privind o posibilă manevră a Kremlinului în ceea ce privește candidatura ei. (M.I.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *