Franța este dispusă să ofere Rusiei secretele „Mistral”

, , , , , , ,
 
Mistral, sinbol al colaborarii militare ruso-franceze

Mistral, sinbol al colaborarii militare ruso-franceze

Autorităţile franceze sunt pregătite să ofere Rusiei acces nelimitat la secretele tehnologice ale navelor de desant din clasa „Mistral”, inclusiv sistemul de luptă informativ-operațional SENIT-9, dacă Kremlinul garantează achiziţionarea a încă două nave, au declarat surse de la Paris, citate de mass-media de specialitate. „În momentul semnării contractului pentru primele două nave s-a stipulat că vor fi transmise datele tehnice ale tuturor sistemelor navei, pentru transferul cărora a insistat partea rusă, doar în cazul garantării achiziționării a încă două nave de clasa „Mistral””, a menționat sursa. Acesta a declarat că în timpul negocierilor, Rusia a insistat să obțină tehnologiile a două sisteme de comandă standard NATO – sistemul informațional-operativ de luptă SENIT-9 și sistemul de comandă a flotei SIC-21.

Nave de miliarde

Contractul în valoare de 1,15 miliarde euro pentru construcția a două nave de clasa „Mistral” pentru flota rusă a fost semnat în iunie 2011, la Sankt-Petersburg. Contractul prevede construcția primelor două nave la șantierul STX din Saint-Nazaire. Prima navă, „Vladivostoc” a fost finalizată și va fi transmisă flotei rusești în 2014, iar a doua navă, „Sevastopol” va fi terminată în 2015.
În data de 15 octombrie 2013, în cadrul ceremoniei de lansare la apă a primului „Mistral”, șeful departamentului achizițiilor de stat al ministerului apărării din Rusia, Andrei Vernigora, a declarat că decizia de a comanda încă două nave de clasa „Mistral” poate fi luată doar după cde Rusia va obține experiența necesară în exploatarea navelor de acest gen. „Întâi să primim prima navă și să căpătăm experiența necesară la exploatarea ei”, a subliniat acesta.

Flotă modernizată

În afară de două nave de desant suplimentare, ministerul rus al apărării va mai comanda și două șalupe pentru navele de clasa  „Mistral”. Conform surselor citate, Rusia a cerut, în vederea efectuării unor teste, două nave specializate pentru debarcarea desantului la țărm – șalupa de mare viteză, STM și catamaranul, L-CAT. Aceasta a mai subliniat că la bordul navelor „Mistral” pot fi amplasate patru STM sau două L-CAT, fiind posibilă amplasarea mixtă a acestora – un L-Cat și două STM.
„Cel mai probabil partea rusă va alege ultima variantă, dar, până în acest moment Rusia încă nu a prezentat Franței o solicitare clară de dotare a navei de clasa „Mistral” cu mijloace de debarcare a desantului”, a adăugat interlocutorul.
Reamintim că navele din clasa „Mistral” au un deplasament de 21 mii tone, lungimea de 210 m, viteza maximă de 18 noduri, autonomie de până la 20 mii mile. Echipajul este format din 170 persoane, portelicopterul mai putând încă 450 de militari. Gruparea aeriană include 16 elicoptere de luptă ori transport, dintre care șase pot fi amplasate concomitent pe puntea de decolare. Pe puntea inferioară pot fi amplasate până la 40 tancuri sau 70 de automobile militare. „Mistral”-ul poate îndeplini concomitent patru sarcini: portelicopter, desantarea trupelor la țărm, centru de comandă ori spital plutitor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *