Flota militara rusă din Marea Neagră a rămas fără submarine

, , , , , , ,
 

Submarinul rus Alrosa, "deportat" pentru reparatii in Marea Baltica

Submarinul rus Alrosa, "deportat" pentru reparatii in Marea Baltica

Flota Rusă a Mării Negre, a ramas, pentru prima dată în ultimii o sută de ani, fără submarine, relateaza surse oficiale militare ruse de la Sevastopol, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Formal, din componenta Flotei Mării Negre fac parte două submarine: B-871 „Alrosa” de tip 877V şi B-380 „Sfântul Cneaz Gheorghe” de tip 641B. Nava „Sfântul Cneaz Gheorghe” a staţionat începând cu 1991 la cheiul şantierului naval din Sevastopol până în 2000 când guvernul Federaţiei Ruse a hotărât să înceapă lucrările de reparaţie. Nava a fost introdusă în docul plutitor PD-16. Costurile de raparaţie au fost estimate la 1 miliard 248 milioane de ruble, dintre care până la mijlocul anului 2010 au fost folosite 800 milioane. Dar, nava ruginită stă si în acest moment la docul PD-16, echipajul fiind format doar din câţiva paznici.  Toţi au înţeles că scoaterea navei din docul PD-16 (trofeu nemţesc din al doilea război mondial!) este imposibilă, exstand posibilitatea ca in timpul procesului docul sa se desfaca în bucăţi. Conform experţilor, ultima hotărâre presupune introducerea PD-16, împreună cu submarinul, într-un doc plutitor mult mai mare. Acolo PD-16 va fi dezasamblat, iar submarinul B-380 va fi transormat în staţie plutitoare pentru încărcare. Reamintim ca în componenţa brigăzii 247 de submarine a Flotei Mării Negre exista deja o staţie plutiotare de încărcare, si anume PZS-50 (fostul submarin SS-49). Conform expertilor militari citati de agentia de presa KARADENIZ PRESS, o singură staţie este suficientă pentru deservirea unei brigăzi întregi.

Submarin deportat

Submarinul B-871 a stat la chei din 1992 până în 1996, fara a avea acumulatoarele necesare functionarii. Din 1998 până în aprilie 1999 nava a fost reparată la Şantierul Naval SRZ-13. Dupa acest episod, submarinul a fost preluat de compania „Alrosa” şi începând cu 2001 nava capatand acest nume. La 21 noiembrie 2009, în cadrul unor aplicaţii militare, submarinului „Alrosa” i-au cedat motoarele diesel şi nava a fost remorcată la Novorosiisk (port rusesc la Marea Neagra). În perioada mai –iunie 2011 „Alrosa” a participat la aplicaţiile militare internaţionale, organizate de NATO, in apele teritoriale spaniole. La sfârşitul aplicaţiilor, însoţită de o navă de salvare, „Alrosa” s-a îndreptat spre Marea Baltică, pentru reparaţii, care ar trebui terminate pana în anul 2012.
Totodată, guvernul rus a anunţat că, în august 2010, la Sankt-Petersburg a început construcţia submarinului „Novorosiisk” de tip 636.6 care trebuie să intre în componenţa flotei Mării Negre în 2013. În afară de aceasta, în Marea Neagră vor ajunge încă trei submarine asemănătoare în perioada 2015-2017.
Potrivit surselor militare ruse citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, posibilitatea desfasurarii unor noi submarine de lupta in bazinul Marii Negre ramane sub semnul intrebarii, deoarece conform acordurilor ruso – ucrainene privitor la Flota Mării Negre, navele noi nu pot staţiona in portul militar Sevastopol, iar Federatia Rusa nu dispune de alte baze de submarine in Marea Neagra.

Rusia – şah militar naval in coasta Georgiei

Reamintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute, preşedintele rus Dmitri Medvedev a promulgat acordurile cu Abhazia şi Osetia de Sud privind desfăşurarea unor baze militare ruseşti pe teritoriile acestora, urmand ca partea rusa sa sprijine refacerea infrastructurii militare navale abhaze, inclusiv porturile militare Suhumi, Oceamira si Pitsunda. Documentele prevăd menţinerea bazelor militare pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii termenului la fiecare 15 ani. Acordurile fixează normele de funcţionare a bazelor ‘pentru apărarea suveranităţii şi securităţii Federaţiei Ruse, ale republicilor Abhazia şi Osetia de Sud’. De asemenea, documentele reglementează zborurile aeronavelor ruseşti, circulaţia flotei militare, a navelor militare auxiliare, a transportului terestru.
Totodată, Medvedev l-a primit anterior pe noul preşedinte abhaz Aleksandr Ankvab, căruia i-a promis “susţinere în toate domeniile pentru poporul frate abhaz”. Rusia şi Georgia s-au confruntat în august 2008 într-un război fulger pentru controlul Osetiei de Sud. Moscova a recunoscut ulterior independenţa celor două republici georgiene.

Flota rusa vs. Scut SUA

Un parlamentar ucrainean, participant la Adunarea Parlamentara a NATO, care se desfasoata zilele acestea la Bucuresti, a întrebat dacă şi până la ce nivel România s-a consultat cu ţările vecine atunci când a decis amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul său. În plus, parlamentaraul ucrainean a întrebat dacă prezenţa soldaţilor americani la Deveselu nu va constitui cumva o ameninţare pentru ţările din jur şi care vor fi implicaţiile amplasării scutului asupra regiunii Mării Negre.
La randul sau, secretarul de stat Aurescu a afirmat că România a anunţat Ucraina despre amplasarea scutului şi a afirmat că soldaţii americani care vor fi prezenţi la Devesul nu vor reprezenta un pericol pentru echilibrul de la Marea Neagră, câtă vreme ruşii au o bază militară incomparabil mai mare la Sevastopol, în Crimeea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *