F-16 pentru Balcani. Bulgaria da, Croația ba

de | ian. 29, 2019 | Balcani, Info Militar, România, Știri, Turcia | 0 comentarii

Parlamentul bulgar a aprobat recent planul guvernului de la Sofia de a începe tratativele cu SUA pentru achiziţionarea a opt avioane multirol F-16, în vederea înlocuirii flotei de aparate de producţie sovietică MiG-29 şi îmbunătăţirii respectării standardelor NATO, informează Reuters, citat de agenția KARADENIZ PRESS. În favoarea acestui plan al guvernului de centru-dreapta condus de […]
F-16, popular în Balcani
F-16, popular în Balcani

F-16, popular în Balcani

Parlamentul bulgar a aprobat recent planul guvernului de la Sofia de a începe tratativele cu SUA pentru achiziţionarea a opt avioane multirol F-16, în vederea înlocuirii flotei de aparate de producţie sovietică MiG-29 şi îmbunătăţirii respectării standardelor NATO, informează Reuters, citat de agenția KARADENIZ PRESS. În favoarea acestui plan al guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov au votat aproximativ 130 de parlamentari, în timp ce 84 s-au pronunţat împotrivă, aceştia din urmă acuzând executivul de încălcarea regulilor privind organizarea licitaţiilor.
Contractul pentru achiziţionarea avioanelor F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani. În regiunea balcanică, F-16 se regăsesc și în alte armate NATO, precum Grecia, Turcia și România.

Licitație contestată

La licitaţie au mai participat compania suedeză Saab, ce produce avioane Gripen, şi Italia, ce are în dotare avioane Eurofighters pe care doreşte să le vândă pentru a-şi moderniza flota aeriană militară. Rezultatul licitatiei a nemulțumit concurenții, care au amenințat cu declanșarea procedurilor de contestare juridică.

Ministrul apărării bulgar, ultranaționalistul Krasimir Karakacianov a estimat că negocierile cu SUA vor dura circa patru luni, prima rundă urmând să aibă loc la Bruxelles în luna februarie 2019. ”De acum înainte există multe chestiuni pe care trebuie să le clarificăm – date de livrare, service, asigurarea pieselor de schimb”, a spus Karakacianov.

Votul din parlamentul bulgar a fost salutat de partea americană. ”Ambasada SUA salută decizia de astăzi a Adunării Naţionale a Bulgariei de a începe negocierile pentru achiziţionarea de noi aparate F-16 Block 70 de la Lockheed Martin. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm consolidarea parteneriatului nostru strategic cu aliatul nostru Bulgaria”, a menţionat ambasada SUA la Sofia.

Israel, blocat de SUA

Israelul nu va putea vinde Croaţiei avioane de vânătoare F-16, din cauză că Statele Unite nu aprobă tranzacţia, a declarat anterior ministrul croat al apărării, Damir Krsticevic, citat de Reuters.

Croaţia a decis anul trecut să îşi modernizeze forţele aeriene şi a optat pentru 12 avioane F-16 recondiţionate. Premierul Andrej Plenkovic a afirmat săptămâna aceasta că nu va accepta nicio altă înţelegere decât cea cu Israelul, la care s-a ajuns în martie anul trecut.

Presa croată, preluată de Reuters, a susţinut că problema a apărut la modernizarea avioanelor cu ajutorul tehnologiei israeliene. Firmele americane din domeniul apărării nu ar mai fi obţinut niciun profit din recondiţionare şi service.

Oficiali israelieni şi croaţi au afirmat că guvernul de la Zagreb nu are nicio răspundere pentru eşecul achiziţiei şi au refuzat să comenteze motivele pentru care Washingtonul s-a opus.

„Contractul de cumpărare a avioanelor nu a fost semnat, aşa că nu există nicio pierdere financiară pentru buget”, a spus Plenkovic într-o şedinţă a guvernului. El a adăugat că Croaţia nu a reununţat la intenţia se a-şi moderniza forţele aeriene. Nu este clar dacă se va relua procedura de licitaţie, arată Reuters. Israelul obţinuse contractul în valoare de 500 de milioane de dolari concurând cu ofertele altor ţări; principala concurentă a fost Suedia, cu avioane Gripen noi, produse de SAAB, la un preţ mult mai ridicat.

În prezent, Croaţia – membră NATO din 2009 – dispune de un escadron de MiG-21, din care sunt operaţionale doar trei avioane. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *