Dodon, oracolul fatidic al politicii moldovenești

, , , , , , , , , , , ,
 
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, are o relație privilegiată cu Patriarhia Rusă, mai ales cu Marchel Mihăescu, episcop de Bălți

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, are o relație privilegiată cu Patriarhia Rusă, mai ales cu Marchel Mihăescu, episcop de Bălți

Într-un interviu acordat publicației germane Deutsche Welle, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că un eventual pas înspre aderarea la Uniunea Europeană va duce la repetarea, în Moldova, a scenariului ucrainean. „Republicii Moldova trebuie să i se permită să se împrietenească și cu Vestul și cu Estul, iar dacă ni se va spune să alegem – se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. (…) Republica Moldova nu va supraviețui dacă Vestul sau Estul vor încerca să ne folosească în scopuri militare. (…) Iar lichidarea statalității înseamnă război civil”, a afirmat Dodon.El consideră că Republica Moldova nu este independentă în luarea deciziilor, hotărârile pe subiecte majore fiind luate, în opinia sa, la Bruxelles și Washington.

Pro-rus ori pro-Moldova

Eticheta de pro-rus,  mai spune Dodon, vine din partea oponenților politici și este e o mare greșeală. „Eu sunt, întâi de toate, un politician pro-Moldova. Noi nu ne putem împrieteni cu Rusia împotriva Europei și nu ne putem împrieteni cu Europa împotriva Rusiei”, afirmă președintele de la Chișinău.

El nu crede că Moldova va deveni membru al UE. Bruxellesul a dat clar de înțeles la recentul summit al Parteneriatului Estic, dar nici Moldova nu este pregătită pentru aderare. În Moldova, atrage atenția Dodon, 1/3 din populație este vorbitoare de limbă rusă. Chiar dacă nu sunt ruși: ”Ei sunt ucraineni, găgăuzi, bulgari – sunt vorbitori de limbă rusă. Și atunci când cineva ne pune să alegem ori – ori  – ,se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Amenințarea războiului civil

Liderul de la Chișinău afirmă fără să ezite că dacă la nivel oficial se va merge pe ideea unirii cu România și lichidării statalității moldovenești, asta va însemna război civil. “Există problema transnistreană  și noi am fost la un pas să mai avem o astfel de problemă în Găgăuzia. Dacă cei din România  și-au propus ca obiectiv politic să unească această palmă de pământ, țara noastră, cu România, aceasta este o greșeală”, a afirmat Igor Dodon în interviul pentru Deutsche Welle.

Anterior, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat, într-o emisiune a postului de televiziune NTV Moldova, că cele mai mari pericole pentru securitatea țării vecine sunt unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa unei soluționări a problemei transnistrene.

Critici dure

Dodon a criticat drept încă un gest „anti-Rusia” organizarea, pe 2 martie la Chișinău, a summit-ul interparlamentar în probleme de securitate „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

În opinia președintelui moldav, Partidul Democrat, de guvernământ, ar încerca să convingă Statele Unite și Uniunea Europeană de poziția sa anti-Rusia, ceea ce, crede președintele „contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova, contravine opiniei majorității cetățenilor moldoveni”.

Vizită patriarhală strategică

Relațiile privilegiate dintre Igor Dodon și Patriarhia Rusă au fost punctate și în recenta vizită a președintelui Republicii Moldova în nordul statului, unde a avut o întrevedere cu episcopul Marchel Mihăescu de Bălți și Fălești, un cunoscut aliat politic al Partidului Socialiștilor, principala formațiune politică care îl susține pe Igor Dodon.

„Am discutat despre situaţia din municipiul Bălţi, despre Postul Mare şi despre pregătirile pentru sărbătorirea Paştelui din acest an, precum și despre organizarea la Chişinău a Congresului Mondial al Familiilor și despre vizita preconizată în ţara noastră a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Sanctitatea Sa Kirill”, a scris Dodon pe o reţea de socializare. „Am discutat detalii despre vizita pe care urmează s-o întreprind în Republica Elenă, inclusiv pe Muntele Athos, la finele lunii martie curent, dar şi despre crearea organizației internaționale Prietenii Ortodoxiei”, a mai declarat Dodon.

Totodată, Igor Dodon s-a familiarizat cu felul în care decurg lucrările de reparație ale palatului eparhiei, care se desfășoară cu sprijinul președintelui Republicii Moldova. Palatul a fost construit în perioada interbelică în timpul episcopatului lui Visarion Puiu, episcopul român de Hotin, ulterior fiind ales mitropolit al Bucovinei, iar în perioada războiului mondial fiind numit mitropolit al Transnistriei. (M.I.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *