Ucraina, repetentă la respectarea drepturilor omului

de | mart. 24, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Info Militar, Jurnal de Front, Marea Neagra, Principal, Știri, Ucraina, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a publicat un nou raport privind situația drepturilor omului în Ucraina în 2017, iar concluziile sunt șocante: ofițerii serviciilor speciale torturează oamenii, cazurile crimelor săvârșite pe Maidanul Independenței nu sunt investigate, iar situația privind libertatea de exprimare se deteriorează, se arată în documentul citat de Libertatea Cuvântului, preluat de KARADENIZ PRESS. […]
ONU acuză dur Ucraina
ONU acuză dur Ucraina

ONU acuză dur Ucraina

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a publicat un nou raport privind situația drepturilor omului în Ucraina în 2017, iar concluziile sunt șocante: ofițerii serviciilor speciale torturează oamenii, cazurile crimelor săvârșite pe Maidanul Independenței nu sunt investigate, iar situația privind libertatea de exprimare se deteriorează, se arată în documentul citat de Libertatea Cuvântului, preluat de KARADENIZ PRESS.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a intervievat 64 de foști prizonieri, care au fost reținuți pe teritoriul Ucrainei și în republicile separatiste din Estul Ucrainei. S-a constatat că pe ambele părți prizonierii au fost torturați, maltratați, amenințați sau abuzați sexual. În plus, condițiile de detenție erau inumane. Potrivit ONU, menținerea în prizonierat fără orice comunicare cu lumea exterioară în zona controlată de Ucraina era o practică mult mai răspândită în 2014-2015. Oamenii erau torturați până când nu semnau mărturisiri de vinovăție.

Situație dură

Raportul arată că anul trecut aceste tendințe s-au reînnoit. Victimele se plâng că au fost reținute în locuri publice de persoane necunoscute care purtau măști și uniforme fără semne de identificare. Oamenii au fost legați la ochi și duşi în locuri necunoscute care puteau fi clă- diri, garaje sau subsoluri. Acolo au fost bătuți, amenințați, li se imita execuția și au fost forțați să mărturisească că vor colabora cu serviciile secrete. În ceea ce privește libertatea de opinie și libertatea de exprimare, raportul constată că până în prezent nu a fost investigată ancheta împotriva site-ului „Mirotvoreț“, care adună date despre așa-zișii „dușmani ai poporului“. Astfel, datele personale ale jurnaliștilor continuă să fie publicate pe acest site web. Raportul mai spune că chiar una dintre băncile ucrainene a refuzat să dea bani unui client pe motiv că numele acestuia este prezent pe site-ul respectiv. De asemenea se menționează și interdicția importului de cărți rusești. „În perioada 1 ianuarie 2017 și 14 februarie 2018, Comitetul de Stat pentru Televiziune și Radiodifuziune al Ucrainei a interzis 30 de cărți publicate în Federația Rusă, în special cartea „Stalingrad“, autorul căreia este istoricul britanic Anthony Bivor și care a fost tradusă în limba rusă“, se spune în raport.

Mass-media, sub asediu

În ceea ce privește mass-media, raportul se referă la 18 cazuri de încălcare a libertății de opinie și a presei. Comisia a examinat 9 cazuri de atac asupra jurnaliștilor, dintre care 5 au fost comise de reprezentanții organizațiilor extremiste de dreapta. Curios rămâne faptul că reprezentanții organelor de drept care asistau la aceste evenimente nu au făcut nimic pentru a preveni aceste fărădelegi. Drept exemplu servește blocarea activității siteului Vesti (media holding), asasinatele comise împotriva jurnaliștilor Viaceslav Veremia și Pavlo Șeremet, atacul comis împotriva jurnaliștilor de la Radio Svoboda (Europa Liberă) care filmau nunta fiului Procurorului General, Iuri Luțenko, blocarea canalului de televiziune Newsone de către membrii organizației „Bratstvo” (Frăția) condusă de Korcinskyi, atacul comis asupra biroului „Uniunii jurnaliștilor ortodocși”, agresarea fizică și verbală a jurnaliștilor de către reprezentanții organizației radicale „S14”, etc. Raportul constată că în această perioadă s-a bătut pasul pe loc în investigarea crimelor săvârșite în timpul demonstrațiilor de pe Maidanul Independenței din Kiev. „Au existat foarte puține evoluții pozitive în procesul a 5 foști angajați ai diviziunii „Berkut”, care sunt acuzați de asasinarea a 48 de protestatari în 20 februarie 2014 pe Maidanul Independenței din Kiev. Doi acuzați au fost arestați în aprilie 2014, iar trei – în februarie 2015“, se arată în raport. Organizațiile naționaliste de dreapta, care promovează ideologii bazate pe rasism, xenofobie și intoleranță, continuă să rămână un motiv deosebit de îngrijorare pentru oficialii ONU. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *