Vezi care sunt prioritatile Rusiei referitoare la relatia cu Romania. Interviu cu ambasadorul rus la Bucuresti, Oleg Malginov

, , , , , , , ,
 

Prioritatea numarul unu pentru Rusia fata de Romania este dezvoltarea relatiilor economice, a declarat recent intr-un interviu pentru Ziua Veche ambasadorul rus la Bucuresti, Oleg Malginov. „Viziunea mea este ca, in primul rand, trebuie sa acordam atentie pentru dezvoltarea, in continuare, a relatiilor economice. Este adevarat ca in epoca socialista, legaturile economice erau mai puternice. Dar nu se bazau pe principiile de piata. Acum traim intr-o piata mondiala, si trebuie sa stabilim, in aceste conditii, relatii economice bune. Exista oameni de afaceri romani, care conlucreaza cu parteneri din Federatia Rusa. Avem un comert bilateral, ce nu este prea mare, dar nici prea mic, comparativ cu alte state”, a declarat diplomatul rus. El a mai spus ca pe agenda prioritatilor mandatului sau se afla dezvoltarea relatiilor culturale si apoi a celor politice prin intermediul Parlamentului. „A doua prioritate ar fi restaurarea legaturilor culturale. Doar cultura reflecta caracterele oamenilor. Anul trecut am avut, aici, Zilele Culturii Ruse in Romania. Iar in septembrie-octombrie anul acesta, vor fi Zilele Culturii Romane, in Federatia Rusa. Trebuie sa extindem schimburile de artisti, sa publicam mai multa literatura, romana si rusa, in tarile noastre. Sa facilitam cunoasterea ambelor natiuni de catre generatia tanara. A treia prioritate este contextul existent intre oameni. Avem in plan, dupa alegerile parlamentare din Romania, sa punem in practica incurajarea cooperarii parlamentare si a expertilor romani de a efectua studii moderne in Federatia Rusa si a specialistilor rusi de a intreprinde demersuri stiintifice similare in Romania”, a mai spus acesta. Referitor la dosarul transnistrean, reprezentantul rus a vorbit despre o solutie negociata pe axa Chisinau-Tiraspol si despre discutii intre cele doua parti. Cu toate acestea, Rusia nu are nici o retinere de facto in a trata cu Tiraspolul ca si cu o entitate statala separata si de a sprijini financiar republica separatista nistreana.

Marea Neagra si interesele zonei

Oficialul rus a mai spus ca Marea Neagra ar trebui sa devina o platforma de cooperare pentru toate statele riverane, enumerand aici si proiectele energetice concurente Nabucco si South Stream. Regiunea Marii Negre, din punctul nostru de vedere, este foarte importanta, deoarece aici trebuie sa construim un climat politic pozitiv. Care include elemente de construire a increderii necesare, a interactiunii politice. Fiind importante atat relatiile economice, cat si cele ce tin de contextul interactiunii umane. Trebuie sa construim o vibranta (…) a variatilor factori de cooperare. in Marea Neagra avem teme comune precum securitatea – pe care tarile riverane trebuie sa le rezolve singure -, cooperarea economica – facilitata de noi cai rutiere si alte cai de transport -, facilitatile energetice, pe diferite conducte prezente si viitoare, precum South Stream  si Nabucco”, a spus oficialul rus. El a mai adaug ca in cazul republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud „nu se pune problema in viitorul apropiat, de a se organiza referendumuri, in cele doua state, pentru a se uni cu Federatia Rusa”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *