UE cere Facebook ”o protecţie totală a vieţii private” a cetăţenilor

, , , , ,
 
Facebook-luată-la-întrebări-de-Uniunea-Europeană

Facebook-luată-la-întrebări-de-Uniunea-Europeană

Reţelele sociale şi platformele digitale trebuie să garanteze ”o protecţie totală a vieţii private” a cetăţenilor, insistă ţările Uniunii Europene în concluziile pe care urmează să le adopte în cadrul unui summit la Bruxelles, în plin scandal privind folosirea datelor a milioane de utilizatori de Facebook, relatează mass-media occidentală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ‘Reţelele sociale şi platformele digitale trebuie să garanteze practici transparente şi o protecţie totală a vieţii private şi a datelor personale ale cetăţenilor”, se afirmă în textul concluziilor, consultat de AFP. Documentul urmează să fie formal aprobat de către liderii celor 28 de ţări din UE.

Critici dure

Facebook este sub tirul criticilor în SUA şi în Europa, după dezvăluirile referitoare la firma Cambridge Analytica din Marea Britanie, ce a exploatat datele a 50 milioane de utilizatori ai reţelei, fără ştirea lor. Aceste acuzații au dus la scăderea drastică a prețului acțiunilor companiei, şeful Facebook, Mark Zuckerberg, pierzând peste 9 miliarde de USD.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, l-a invitat săptămâna viitoare pe şeful Facebook, Mark Zuckerberg, să vină să dea explicaţii în faţa eurodeputaţilor, care au intenţia de a face o anchetă privind ”încălcarea inacceptabilă a drepturilor la confidenţialitatea datelor”.

Cost ridicat

Autorităţile însărcinate cu protecţia datelor în ţările UE, reunite marţi la Bruxelles, şi-au oferit sprijinul faţă de ancheta lansată deja de către autoritatea britanică de reglementare privind fişierele Cambridge Analytica.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jurova, a avertizat miercuri că un viitor scandal similar celui cu care se confruntă Facebook ar putea costa ”foarte mult” începând din mai, când va intra în vigoare o nouă reglementare europeană privind protecţia datelor personale. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *