Ucraina va obține statutul de observator în cadrul Uniunii Vamale

, , , , , , ,
 
Viktor Ianukovici baga Ucraina in Uniunea Vamala

Viktor Ianukovici baga Ucraina in Uniunea Vamala

Ucraina va obține statutul de observator în cadrul Uniunii Vamale, relateaza surse oficiale de la Kiev, citate de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Decizia a fost luată de către șefii de stat ai Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, reuniți la Consiliul Economic Suprem Euroasiatic, desfășurat pe 29 mai 2013, la Astana. Ucraina tratează acest rezultat drept o victorie diplomatică și asigură că statutul de membru în cadrul Uniunii Vamale nu contravine înțelegerilor pe care le are cu Uniunea Europeană privind crearea zonei de liber schimb.
Decizia Uniunii Vamale privind partciparea Ucrainei a fost anunțată de către președintele kazah, Nursultan Nazarbaev, cu o întârziere de două ore. Verdictul celor trei șefi de stat a fost dat după convorbiri îndelungate cu președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, invitat special la reuniunea de la Astana. Nazarbaev consideră că scopul principal al apropierii Ucrainei de Uniunea Vamală constă în eliminarea taxelor vamale. „Integrarea Ucrainei în Uniunea Vamală va avea loc cu paşi treptaţi. În momentul de faţă, scopul nostru este scutirea de taxe vamale”, a explicat Nazarbaev.

Intelegere strategica

Memorandumul privind participarea Ucrainei la Uniunea Vamală alături de Rusia, Kazahstan şi Belarus urmează să fie semnat de către prim-ministrul ucrainean, Mykola Azarov, pe 31 mai 2013. Documentul va fi semnat în cadrul summit-ului CSI de la Minsk. Statutul de observator îi va permite Ucrainei să aibă delegați la toate ședințele comisiilor din cadrul Uniunii Vamale, să facă propuneri și să aibă acces la legislația uniunii.
„Datorită statutului de observator noi vom avea acces la toate documentele și deciziile Uniunii Vamale. Astfel vom putea prevedea inclusiv riscurile care ar putea viza Ucraina, întrucât o treime din exportul ucrainean este făcut pe piața țărilor Uniunii Vamale”, a explicat vicepremierul de la Kiev, Iurii Boiko.

Incompatibili cu UE

După decizia luată la Astana, Președinția ucraineană a precizat că semnarea memorandumului de participare a Ucrainei la activitatea Uniunii Vamale nu va presupune şi o aderare a Kievului la Uniunea Eurasiatică.
Totodată, consilierul președintelui rus, Serghei Glazev, a declarat participarea Ucrainei la procesul de integrare economică eurasiatică, respectiv la Uniunea Vamală, este incompatibilă cu integrarea acestei ţări la Uniunea Europeană. „Trebuie să precizăm faptul că din moment ce Ucraina şi-a manifestat intenţia de a semna Memorandul cu Uniunea Vamală, indirect acest lucru înseamnă că în viitor acest stat va adera pe deplin la această structură alături de Rusia, Kazahstan şi Belarus”, a spus consilierului lui Vladimir Putin, precizând că statul ucrainean nu poate semna simultan două documente, unul cu UE şi un altul cu Uniunea Vamală.
Federația Rusă a invitat de nenumărate ori Ucraina să adere la Uniunea Vamală în schimbul unui preț mai mic la gaze. Poziţia oficială a Kievului este în favoarea direcţiei europene. Oficialii ucraineni speră să semneze Acordul de asociere cu UE care include şi Zona de liber schimb în toamna acestui an.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.