Ucraina, ofticata pe Medvedev

, , , , ,
 

Transnistria involbureaza relatiile ruso-ucrainene

Transnistria involbureaza relatiile ruso-ucrainene

Transnistria va fi parte a Republicii Moldova, iar Rusia isi va retrage armata, a declarat deputatul ucrainean Leonid Kojara din Partidul Regiunilor, condus de presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. Deputatul ucrainean, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a mai precizat ca fara Ucraina unele negocieri de modificare a statutului regiunii transnistrene sau evacuarea armatei rusesti nu este posibila. “In orice caz, Ucraina respecta acordul de la Istanbul, care prevede retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Leonid Korjov. “Noi intelegem ca multe vor depinde de alegerile parlamentare din Moldova, care vor fi decisive. Noi ne dorim ca Republica Moldova sa se intareasca in calitate de stat independent. De aceea Ucraina si Rusia trebuie sa contribuie la aceasta. Ucraina nu va impiedica evacuarea armatei rusesti. Noi vom asigura tranzitul, asa cum este prevazut in acord”, a mai spus legislatorul ucrainean, adjunct al sefului Comitetului pentru politica externa din Rada Suprema.
Reamintim ca in primele luni ale anului 2010, presedintele ucrainean, Victor Ianukovici, si cel rus, Dmitri Medvedev, au semnat la Kiev o declaratie prin care Ucraina si Rusia isi doresc solutionarea conflictului transnistrean in formatul 5+2.

Nedumerire ucraineana

Declaratia facuta publica la o conferinta de presa dupa summitul de la Deauville cu privire la reglementarea conflictului transnistrean i-a lasat nedumeriti pe mai multi politologi ucraineni. Nedumerirea expertilor rezulta din faptul ca la sfarsitul declaratiei sale, Medvedev nu a mentionat Ucraina ca parte la negocieri de care depinde succesul solutionarii diferendului transnistrean, referindu-se, in schimb, la Romania, scrie presa de la Kiev, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. De asemenea, a fost uitata si OSCE, care are rolul de mediator in rezolvarea conflictului. “Din declaratia lui Medvedev rezulta ca importanta OSCE si a Ucrainei este atat de nesemnificativa incat ele pot fi pur si simplu ignorate”, au subliniat analistii politici. Insa, aparitia Romaniei pe lista actorilor internationali de care depinde succesul de solutionare a conflictului transnistrean i-a nedumerit pe mai multi experti, care cunosc implicarea directa a Romaniei in conflict de partea Republicii Moldova, scrie presa ucraineana. “In cazul in care aceasta declaratie reprezinta pozitia oficiala a guvernului rus in reglementarea transnistreana, se pare ca asistam la inceputul unei noi restructurari a politicii externe rusesti”, considera expertii ucraineni.

Planul Kozak reactivat

Numai Ucraina poate obliga autoproclamata republica nistreana sa se integreze cu Republica Moldova. Cel putin asa considera recent directorul Centrului pentru studierea societatii civile din Kiev, Vitali Kulik, subliniind ca tocmai Kievul este cel care detine „actiunea de aur” a rezolvarii transnistrene, desi pana acum nu a putut sa converteasca planurile in actiuni reale, transmite Novai Reghion. Potrivit expertului, dialogul ruso-german in problema transnistreana releva faptul ca cel mai probabil scenariu al solutionarii conflictului, prin respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, este reanimarea asa-numitului „plan Kozak”. Adica, reintegrarea Republicii Moldova in conditiile avansate de Federatia Rusa. Deci, viitoarea politica externa a statului moldovean reintegrat se va afla sub controlul Moscovei, va avea loc consolidarea statutului limbii ruse si posibila mentinere a prezentei militare ruse in stanga Nistrului – enumera el consecintele punerii in aplicare a proiectului amintit de rezolvare a diferendului din Transnistria. „Chiar daca germanii insista asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria, Rusia isi va putea mentine prezenta militara in regiunea transnistreana sub forma unui contingent al politiei in cadrul misiunii OSCE”, estimeaza expertul. „In cazul in care Ucrainei i se va atribui rolul de statistician in elaborarea algoritmului de reintegrare moldo-transnistreana si se va incerca scoaterea Tiraspolului de la tubul de oxigen cu mainile Ucrainei, autoritatile de la Kiev ar putea raspunde prin refuz, deoarece nu au niciun interes in aceasta. Nu trebuie sa se uite ca in Transnistria traiesc circa 100.000 de cetateni ucraineni”- argumenteaza el, mentionand ca Kievul nu poate fi eliminat din procesul activ de negociere in problema transnistreana. Prin urmare, pozitia Ucrainei va fi ca numai prin implicarea ei in acest proces pot fi elaborate planuri cat de cat realiste ale reintegrarii moldo-transnistrene.

Limba ucraineana, oficiala in R.Moldova

„Ucraina va sustine initiativele ruso-germane daca Tiraspolul si Chisinaul isi vor stabili propriile reguli de joc. Kievul este de asemenea interesat ca sa se tina cont de interesele sale in regiune in cadrul rezolvarii diferendului transnistrean: mentinerea statului limbii ucrainene, a treia limba oficiala in Transnistria, si in nordul Moldovei, posibilitatea crearii unei Uniuni vamale Ucraina-Moldova, garantii speciale de autodeterminare pentru Transnistria in cazul dizolvarii statalitatii Republicii Moldova, asigurarea drepturilor oamenilor de afaceri ucraineni in Moldova unificata”, a mentionat Kulik. Purtatorul de cuvant al MAE de la Kiev, Oleg Volosin, a declarat anterior ca solutionarea definitiva a diferendului transnistrean ar putea avea loc in 2013 cand Ucraina va prelua presedintia anuala a OSCE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *