Ucraina denunta o invazie rusa: 100 de blindate se indreapta spre Donetk

, , , , ,
 

Kiev_100_de

Armata ucraineana a anuntat miercuri ca o coloana de blindate rusesti inainta in partea de sud-est a Ucrainei, unde s-a deschis un nou front luni. „Avem informatii in legatura cu inaintarea, pe ruta Starobicevo-Telmanovo, a unei coloane formate din 100 de vehicule, printre care tancuri, blindate si lansatoare de rachete multiple ‘Grad”, a precizat, intr-un comunicat, centrul de presa al Statului Major al armatei ucrainene. Aceasta coloana, ‘marcata printr-un triunghi sau un cerc alb’, se indreapta spre localitatea Telmanovo, la circa 20 de kilometri de frontiera cu Rusia si la 80 de kilometri de Donetk, bastion al fortelor rebele proruse.

Telmanovo este situat, de asemenea, la circa 40 de kilometri la nord de Novoazovsk, unde autoritatile ucrainene au stopat luni, potrivit afirmatiilor lor, o coloana de blindate rusesti. Fortele armatei regulate ucrainene si cele separatiste proruse au facut schimb, marti, de focuri de artilerie si duc in continuare lupte la sol. Rebelii prorusi au anuntat, luni, lansarea unei contraofensive in sudul bastionului lor Donetk, in ceea ce pare a fi o incercare de a incercui armata ucraineana. Potrivit armatei ucrainene, o alta coloana formata din sase lansatoare de rachete ‘Grad’ si din camioane cu combatanti a patruns pe teritoriul ucrainean dinspre Rusia, prin localitatea Dibrovka, situata la 110 kilometri est de Donetk.

Actiunea Rusiei vine la numai o zi de la intalnirea de la Minsk dintre liderul ucrainean, Petro Porosenko si cel rus, Vladimir Putin. Acesta din urma a declarat ca in noaptea de marti spre miercuri ca a discutat cu presedintele ucrainean Petro Porosenko despre necesitatea de a pune capat varsarii de sange in Ucraina, dar a precizat ca tine de autoritatile de la Kiev sa stabileasca conditiile pentru o incetare a focului cu separatistii rebeli, in acelasi timp, a precizat Putin, daca va incepe procesul de incetare a luptelor, Rusia va contribui la dialogul pentru restabilirea pacii. “Rusia va face totul pentru procesul de pace, daca acesta incepe”, a declarat presei Putin. Negocierile dintre preşedintii rus şi ucrainean s-au incheiat miercuri la Minsk fara mari progrese concrete in vederea incheierii conflictului din estul Ucrainei, Vladimir Putin minimalizand capturarea unor militari ruşi pe teritoriul ucrainean.

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin s-au intalnit tête-à-tête marti, timp de peste doua ore, in cadrul unui summit regional in capitala Belarusului, unde au fost prezenti şi reprezentanti ai Uniunii Europene (UE). Poroşenko a evocat negocieri “dificile” şi “cateva rezultate”, dar care par insuficiente pentru a pune capat conflictului sangeros, care dureaza de peste patru luni, intre rebeli proruşi şi forte guvernamentale in estul Ucrainei. Preşedintele rus a declarat, la randul sau, ca Rusia este pregatita sa “faca totul” pentru procesul de pace din Ucraina… atunci cand acesta va demara. Putin a minimalizat insa protestele Kievului de dupa capturarea a zece militari ruşi pe teritoriul ucrainean, o incursiune care a avut loc, potrivit Moscovei, in mod “accidental”. Poroşenko a cerut, la randul sau, “actiuni concrete” şi a evocat o “foaie de parcurs” in vederea unui plan de pace menit sa puna capat confruntarilor armate, care s-au soldat cu peste 2.200 de morti in decurs de patru luni. El a afirmat ca acest plan a fost sustinut de catre toate partile prezente la Minsk, “fara exceptie”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *