Ucraina, amenintata de „conflicte teritoriale”

, , , , , , ,
 
Armata ucraineana, injumatatita de reforma

Armata ucraineana, injumatatita de reforma

Ministrul Apărării de la Kiev, Pavel Lebedev, a declarat într-un interviu pentru ziarul „Kommersant-Ukraina”, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, că integritatea teritorială a Ucrainei nu este amenințată la ora actuală. Totodata, inaltul oficialul admite însă o serie de conflicte teritoriale din motive  economice, provocate de unele state „capabile”, fără să precizeze la ce factori destabilizatori se referă când face astfel de afirmații.
Întrebat despre relațiile Ucrainei cu NATO și cu Federația Rusă, Lebedev le-a calificat drept „pragmatice”, subliniind că Ucraina a optat pentru statutul de neutralitate. „Noi construim relaţia cu NATO pornind de la ideea că Ucraina este în afara oricărui bloc militar. Avem o cooperare bună și cu NATO, şi cu ţările din CSI. Mai ales că noi avem cea mai lungă frontieră cu Rusia şi cu Belarus. Noi participăm la misiuni pentru menţinerea securităţii. Ministerul susţine orice operaţiune de menţinere a păcii, îndeosebi cele pe care ni le solicită ONU”, a subliniat ministrul Apărării de la Kiev.

Reforma militara

„Noi înţelegem în ce context ne aflăm. Pe de o parte, ţările NATO, iar pe de altă parte, Federația Rusă, care este putere nucleară. Ţinând seama de aceste estimări, am hotărât ca efectivele armatei ucrainene să fie de 122.000 de militari. În prezent, armata noastră are 182.000 de militari, din care 70.000 slujesc în unităţi de luptă, iar 115.000 în unităţi de intendenţă. În 2017, efectivele armatei vor fi de 122.000 de militari, din care 65.000 vor servi în unităţile militare”, a mai declarat Pavel Lebedev.
Ministrul Apărării nu a ezitat să remarce eforturile președintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, pentru reforma armatei începută în anul 2010. „Președintele a adoptat decizia de a suplimenta fondurile pentru creşterea nivelului de pregătire de luptă şi pentru a dezvolta o armată de profesionişti. În prezent, peste 50% din efectivul militarilor noştri funcţionează pe bază de contract, iar în toamnă va fi ultima recrutare pentru militarii din serviciul pe termen scurt”, a mai menționat Lebedev în interviu.
Karadeniz-Press precizează că acum un an, fostul ministru al Apărării, Anatolii Grițenko, membru în Guvernul Timoșenko, în prezent deputat din tabăra opoziției, a declarat că Ucraina are două probleme  – România și Rusia. El a declarat în acdrul unui interviu că integritatea teritorială a Ucrainei este amenințată de România, iar securitatea națională este pusă în pericol de Rusia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *