Ucraina amana criza constitutionala

, , , , , ,
 

Fostul premier Iulia Timosenko, invinsa "constitutional" de Viktor Ianukovici

Fostul premier Iulia Timosenko, invinsa "constitutional" de presedintele Viktor Ianukovici

Curtea Constituţională de la Kiev a declarat legală coaliţia care îl sprijină pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, relateaza mass-media ucraineana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Acesta a preluat puterea la sfârşitul lunii februarie 2010 şi a avertizat că va organiza alegeri parlamentare anticipate în cazul în care instanţa nu va recunoaşte formarea coaliţiei guvernamentale.
Conform declaratiilor presedintelui ucrainean Ianukovici, alegerile parlamentare anticipate ar fi dus la campanii politice intense, care ar fi stagnat acţiunile de reformă ale guvernului. După inaugurarea lui Ianukovici, susţinătorii acestuia au introdus un amendament care a permis formarea rapidă a unei coaliţii guvernamentale sub conducerea prim-ministrului Mikola Azarov, acesta fiind votat de 235 de deputaţi. La randul sau, opoziţia parlamentara din Rada Suprema de la Kiev, condusă de fostul premier Iulia Timoşenko, consideră amendamentul şi noua coaliţie drept neconstituţionale.

Amendament cu nabadai

Reamintim ca presedintele Viktor Ianukovici a semnat, in data de 10 martie 2010, un amendament la legea electorala a Republicii Ucraina, care permite aderarea deputatilor individuali la coalitie, ceea ce a permis formarea majoritatii parlamentare de 235 deputati cu participarea Partidului Regiunilor, a comunistilor, a Blocului Litvin si a deputatilor independenti. Pe 12 martie, opozitia condusa de fostul prtim-ministru Iulia Timosenko a inaintat o contestatie, motivand formarea „ilegala” a coalitiei guvernamentale dupa alegerile prezidentiale din februarie. Ianukovici a amenintat ca, daca judecatorii Curtii Constitutionale vor confirma ilegalitatea acestei coalitii, va convoca alegeri parlamentare anticipate. Dupa decizia Curtii Constitutionale, actuala coalitie poate functiona pana la alegerile din 2012.
Principala promisiune din campania electorala a lui Viktor Ianukovici a fost de a pune capat instabilitatii politice din Ucraina, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *