Turcia reintroduce pedeapsa cu moartea

, , , , ,
 
Mustafa Destici, liderul ultranaţionalist al Partidului Marii Adunări (BBP), pune în practică amenințările lui Erdogan

Mustafa Destici, liderul ultranaţionalist al Partidului Marii Adunări (BBP), pune în practică amenințările lui Erdogan

Mustafa Destici, liderul ultranaţionalist al Partidului Marii Adunări (BBP), și unul din principalii aliați politici ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că va prezenta în parlament o propunere de reintroducere a pedepsei cu moartea, abolită în 2004 în cadrul demersurilor Turciei de aderare la Uniunea Europeană, transmite relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ‘Vom aduce în parlament propunerea noastră privind pedeapsa cu moartea. O vom prezenta facţiunilor de patru partide politice şi vom cere sprijin’, a declarat Mustafa Destici, liderul Partidului Marii Adunări (BBP), cunoscut pentru pozițiile politice extremiste. ‘Dacă îşi vor da sprijinul, aceasta va conduce la un referendum. Dacă nu, va depinde de parlament’, a declarat el, într-o conferinţă de presă, conform agenţiei Anadolu.

Amenințări prezidențiale

Recent, cu ocazia funeraliilor unei mame şi fiului ei de 11 luni ucişi într-un atac atribuit rebelilor kurzi, preşedintele Erdogan a declarat că nu va avea o altă opţiune decât să promulge o lege privind pedeapsa cu moartea dacă parlamentul o va vota. ‘Fraţii mei, ştiţi cât sunt de sensibil la chestiunea pedepsei cu moartea. Odată ce trece de parlament, nu se pune problema să nu o aprob, o voi aproba’, a afirmat el.
Preşedintele a vorbit anterior despre un referendum privind reintroducerea pedepsei capitale, după puciul eşuat din iulie 2016. O astfel de măsură ar pune capăt candidaturii Turciei de aderare la Uniunea Europeană.
Pedeapsa capitală a fost aplicată ultima oară în Turcia în 1984. În 2002, parlamentul a adoptat un pachet de reforme care includea abolirea pedepsei cu moartea.
Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan şi-a unit forţele cu Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) şi cu BBP înaintea alegerilor legislative din iunie, alianţa lor dispunând acum de o majoritate în parlament. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *