Turcia forteaza mana UE in problema cipriota

, , , ,
 

Republica Turca a Ciprului de Nord, miza strategica pentru Ankara

Turcia ar putea anexa Ciprul de Nord, dacă situaţia insulei divizate din 1974 nu va fi rezolvată prin negocieri, a declarat ministrul turc pentru afaceri europene, Egemen Bagis, într-un interviu acordat publicaţiei cipriote turce Kibris, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Toate opţiunile sunt posibile”, a declarat Egemen Bagis, adăugând că Ankara speră că va avea loc o reunificare sub un sistem federal sau se va ajunge la o soluţie cu două state. Dacă niciuna dintre aceste două soluţii nu va fi pusă în practică, Republica Turcă a Ciprului de Nord ar putea fi anexată de Turcia, singura ţară care recunoaşte această republică. Bagis a mai spus că Turcia nu va purta niciun fel de discuţii cu preşedinţia UE, în perioada în care aceasta va fi deţinută de Cipru – a doua jumătate a anului 2012, relateaza mass-media internationala.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Peter Stano a refuzat să comenteze declaraţiile oficialului turc, precizând doar că UE depune “toate eforturile” pentru a se ajunge la o reunificare a Ciprului.
Reamintim ca Ciprul este divizat în două din 1974, când armata turca a fost obligata sa invadeze nordul insulei pentru a stopa atacurile impotriva etnicilor turci şi de a impiedica anexarea neconstitutionala a Ciprului de catre Republica Elena, dorita de autorii loviturii de stat de la Nicosia, sprijiniti de autoritatile grecesti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *