SUA: Pristina este pregatita pentru o autonomie speciala in nordul Kosovo

, , , ,
 

kosovo_b

Christopher Dell, ambasadorul Statelor Unite la Pristina, a declarat ca premierul kosovar Hashim Thaci este “pregatit sa ofere nordului Kosovo un fel de autonomie”, dupa modelul implementat in regiuni din Belgia, Austria sau alte tari vest-europene, relateaza radioul B92, citat de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Nordul provinciei este locuit in majoritate de sarbi, care nu recunosc declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, din 17 februarie 2008, si nici autoritatea Guvernului kosovar albanez, condus de Hashim Thaci.

“Nordul Kosovo are o natura specifica, iar premierul Hashim Thaci este pregatit sa gaseasca o modalitate creativa pentru a rezolva problema”, le-a declarat Dell jurnalistilor la Washington, comentand decizia Curtii Internationale de la Haga privind Kosovo. “L-am auzit spunand public in Kosovo, in mai multe randuri – public, cel putin o data si in mai multe ocazii in discutii private – ca in contextul unei Uniuni Europene care se compune din mai multe regiuni si acestea sunt recunoscute ca atare, el este pregatit sa caute solutii creative in care natura speciala a nordului Kosovo sa isi poata gasi locul in granitele statului unitar Kosovo”, a precizat ambasadorul Statelor Unite.”Dar sa recunoastem ca in Europa secolului XXI, exista loc pentru statut special – nu statut, acesta este cuvantul gresit – o natura speciala a regiunilor in cadrul unui stat unic. Pentru a fi mai clar, ne referim aici la aranjamente regionale de genul celor care exista in Belgia, Tirolul de Sud, in multe parti ale Europei”, a adaugat el.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) a aratat, joi, intr-un aviz consultativ, ca proclamarea independentei de catre autoritatile de la Pristina, la 17 februarie 2009, nu a incalcat dreptul international. Parlamentul sarb si-a exprimat in noaptea de luni spre marti sustinerea pentru Guvernul de la Belgrad, care ar urma prezinte, in septembrie, la Adunarea Generala a ONU, un proiect de rezolutie preconizand noi negocieri in vederea unei “solutii de compromis” in Kosovo. Motiunea parlamentara a fost adoptata cu 192 de voturi pentru, 26 impotriva si doua abtineri, la finalul unor dezbateri care s-au desfasurat pe tot parcursul zilei.

Textul adoptat de Parlamentul sarb considera “necesar” sa se ajunga, prin “negocieri pasnice”, la o “solutie permanenta, durabila si reciproc acceptabila pentru Kosovo, in conformitate cu Constitutia Serbiei”. Pristina exclude o reluare a negocierilor privind independenta teritoriului. Uniunea Europeana i-a indemnat atat pe sarbi, cat si pe kosovari, sa reia dialogul, lasand la o parte problema independentei.

UE indeamna la dialog

Romania si Grecia sunt incurajate sa se foloseasca de bunele relatii cu Serbia pentru a indemna autoritatile de la Belgrad sa angajeze un dialog cu Pristina, a declarat luni ministrul de externe, Teodor Baconschi, adaugand ca nu exista presiuni asupra tarilor care nu au recunoscut Kosovo.

Ministrul Baconschi a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles dupa reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe, ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a apreciat ca Romania nu a blocat consensul statelor membre si a acceptat limbajul declaratiei facute dupa emiterea avizului consultativ al CIJ privind independenta Kosovo.
“Impreuna cu Slovacia, Grecia, Cipru si Spania, ne-am reiterat pozitia nationala in aceasta privinta si am insistat pe vointa noastra de a ne folosi expertiza regionala pentru a facilita deschiderea unui dialog politic direct intre Belgrad si Pristina”, a declarat Baconschi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *