Seful spionilor lui Gaddafi, arestat in timp ce se imbarca spre Minsk

, , , , ,
 

Libia, in pericol de a fi sfasiata de conflictele tribale

Autoritatile mauritane l-au arestat pe seful Serviciului de Spionaj libian din timpul regimului lui Muammar Gaddafi, Abdullah al-Senussi, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Fostul oficial libian a fost prins pe aeroportul din capitala mauritana Nouakchott, au anuntat surse oficiale locale, citate de agentia oficiala de stiri AMI. Conform speculatiilor aparute in mass-media araba, acesta incerca sa ajunga in Republica Belarus, acuzatii respinse de oficialii de la Minsk. Relatiile apropiate dintre Gadaffi si liderul belarus, Alexandr Lukasenko, au facut obiectul multor speculatii in mass-media internationala.
Potrivit serviciilor de securitate ale Mauritaniei, Abdullah al-Senussi, acuzat de Curtea Penala Internationala de crime impotriva umanitatii, a venit in Mauritania saptamana trecuta, din Casablanca (Maroc), avand un pasaport fals de Mali.
Curtea din Haga a emis, in iunie 2011, mandate de arestare pe numele lui al-Senussi si pe numele fiului lui Gaddafi, Saif al-Islam, capturat in luna noiembrie, in desertul Sahara. Atat Saif al-Islam cat si al-Senussi au fost acuzati ca au contribuit indirect la crime si persecutii. Mauritania nu a semnat Statutul de la Roma care reglementeaza Tribunalul de la Haga iar autoritatile mauritane nu au oferit informatii cu privire la ce intentioneaza sa faca cu al-Senussi.

Arestare asteptata

Abdullah al-Senussi este suspectat ca, in 1996, a contribuit la moartea a mai mult de 1.200 de detinuti din inchisoarea Abu Salim, din Tripoli. Arestarea avocatului rudelor victimelor, in februarie 2011, a reprezentat factorul declansator al revoltelor din Libia.
Libia a confirmat arestarea fostului oficial libian si a trimis autoritatilor Mauritane o cerere de extradare. “Astazi procurorul general a trimis o cerere de extradare guvernului mauritan, prin intermediul Interpol, care a inmanat cererea autoritatilor mauritane”, a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al guvernului libian, Nasser al-Manee. “Ministerul libian de Externe a contactat Mauritania pentru a stabili procedura. Guvernul libian este pregatit sa il primeasca pe Abdullah al-Senussi […] si sa ii acorde un proces echitabil in Libia”, a adaugat reprezentantul autoritatilor libiene.
Arestarea fostului oficial libian a ridicat intrebari cu privire la locul unde acesta va fi judecat. Curtea Penala Internationala a solicitat Mauritaniei sa il trimita pe Abdullah al-Senussi la Haga in timp ce guvernul francez a cerut si el extradarea in Franta pe motiv ca fostul sej al spionajului libian ar fi fost implicat in bombardarea unei aeronave de pasageri deasupra Nigeriei, atac in care si-au pierdut viata 54 de cetateni francezi.

Inchisoare de lux pentru fiul lui Gaddafi

Consiliul National de Tranzitie care guverneaza Libia dupa inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi a decis sa transforme cea mai mare inchisoare din Tripoli intr-un spatiu de detentie pentru un singur om: Seif al-Islam, fiul cel mare al lui Muammar Gaddafi, considerat anterior succesorul dictatorului libian, informeaza The Guardian, citat de mass-media de la Bucuresti. Acesta a fost arestat in noiembrie in desertul Sahara in timp ce incerca sa fuga din tara, fiind izolat intr-o locuinta fortificata din orasul Zintan.
Seif al-Islam, in varsta de 39 de ani, urmeaza sa fie transferat in penitenciarul Al Ahdath, modificat special pentru a-l putea gazdui in conditii de maxima securitate. Noua inchisoare contine o casa si doua curti exterioare, unde prizonierul poate efectua exercitii fizice. Pentru mentinerea conditiei fizice, Seif al-Islam are la dispozitie un teren de fotbal si unul de baschet, ambele acoperite. In plus, complexul mai include si o moschee privata si un bucatar personal.
Fiul fostului dictator se bucura de asitenta medicala dedicata, avand acces chiar la un televizor in grila caruia se afla mai multe canale transmise prin satelit.

Tumultoasa relaţie a “fraţilor” Sarkozy şi Gaddafi

Preşedintele francez este acuzat că şi-a finanţat campania electorală din 2007 cu sume consistente primite de la fostul dictator de la Tripoli. Un site important de investigaţii din Franţa, Mediapart, citat de mass-media de la Bucuresti, a publicat informaţii privind sponsorizarea campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy, în 2007, de către Muammar Gaddafi, cu 50 de milioane de euro.
Au mai existat astfel de acuzaţii, în urmă cu un an, în martie 2011, când fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a declarat că Libia l-a sprijinit financiar pe liderul de la Elysee şi i-a cerut acestuia să returneze banii primiţi. Într-un interviu, Saif al- Islam, care este acum arestat de miliţiile libiene, a ameninţat că va face publice detalii legate de transferurile bancare de atunci, după ce liderul francez a susţinut forţele opoziţiei din Libia şi a contribuit la răsturnarea regimului tatălui său.

Nume, locuri şi sume de bani

Jurnalistul Fabrice Arfi, de la site-ul Mediapart, a declarat pentru cotidianul “The Guardian” că a văzut documente secrete din dosarul judiciar al acestei afaceri, care este studiat de un judecător. “Ştiam că aceste documente există, dar este prima oară când avem detalii precum date, locuri şi sume transferate”, a precizat el. Contul în care au fost viraţi banii a fost deschis în Elveţia, pe numele surorii lui Jean- Francois Cope, liderul partidului lui Sarkozy, UMP.
Documentul preciza că traficantul de arme Ziad Takieddine, care se spune că ar avea relaţii cu prieteni apropiaţi ai lui Sarkozy, a fost responsabil cu aranjamentele. Au existat şi câteva întâlniri între Takieddine şi fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, cel care urma să preia puterea de la tatăl său. La acea vreme, Gaddafi şi Sarkozy îşi spuneau unul altuia “lideri fraţi”.

Acuzaţii “groteşti”

Noile dezvăluiri au apărut într-un moment sensibil pentru Sarkozy, care speră să obţină un al doilea mandat de preşedinte, peste doar şase săptămâni. El a susţinut că aceste afirmaţii sunt “groteşti” şi că oamenii n-ar trebui să ia în seamă toate “prostiile” pe care le spune fiul fostului lider libian. “Cine-l citează pe Gaddafi, care e mort, sau pe fiul acestuia, care urmează a fi judecat, nu este deloc credibil”, a spus Sarkozy, într-un interviu la postul de televiziune francez TF1.
La doar două luni după ce a fost învestit, Nicolas Sarkozy vizita, în iulie 2007, Libia lui Muammar Gaddafi, cu care a semnat mai multe contracte militare. În acelaşi an, în decembrie, liderul de la Tripoli îşi instala cortul de beduin în curtea Palatului Elysee. Sarkozy a argumentat mereu că dialogul deschis cu Gaddafi se înscrie în noua sa politică de relaţionare cu aşa-zisele “state ostile”, pe care le încurajează să fie mai responsabile la nivel mondial.

Libia se scindează

Triburile libiene îşi doresc “un sistem federal” şi refuză să se plaseze sub autoritatea noului guvern. Şef al “regiunii autonome” Cirenaica din est a fost pus Ahmed Zubair, văr al regelui Idriss al-Senoussi, alungat de Gaddafi în 1969. Şefi de trib şi de miliţii au declarat recent autonomia estului ţării abia eliberate de regimul Gaddafi. Ei şi-ar dori crearea unui stat federal, deşi noile autorităţi de la Tripoli au subliniat de mai multe ori că nici nu poate fi vorba de aşa ceva, relatează mass-media regionala, preluata de presa de la Bucuresti. Regiunea estică – unde s-a şi născut în urmă cu un an revolta – dispune de resurse importante de petrol.
“Regiunea alege sistemul federal”, au afirmat şefii miliţiilor, într-un comunicat de presă comun. Prin acelaşi comunicat, ei informează că Ahmed Zubair a fost ales în fruntea noii entităţi, botezată Cirenaica, ce se întinde de la graniţa cu Egiptul şi până la Sirt, regiunea natală a colonelului Gaddafi. Ahmed Zubair este vărul regelui Idriss al-Senoussi, alungat de Gaddafi în 1969, facand parte şi din Consiliul de tranziţie instalat după revoluţia din 2011. Mii de libieni au asistat la această ceremonie în cursul căreia a fost numit şi un Consiliu însărcinat să gestioneze problemele regiunii.
Sistemul federal – cele trei regiuni în care fusese împărţită Libia – Cirenaica (est), Tripolitania (vest) şi Fezzan (sud) – a fost abolit în 1963. Actualul Consiliu de tranziţie declară însă că nu este îngrijorat de decizia triburilor din est, pe fondul degradarii situatiei politice din statul arab, unde majoritatea triburilor au refuzat să se plaseze sub autoritatea noului govern libian.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *