Ședință comună de guvern pe axa București-Chișinău

, , , , , ,
 
Republica Moldova, sprijinită de România

Republica Moldova, sprijinită de România

Premierul R. Moldova, Pavel Filip, și prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice, să organizeze o ședință comună a celor două Executive, relatează serviciul de presă al Guvernului de la Chișinău, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate, ședința comună urmează să aibă loc până la finele anului curent, nefiind stabilită data exactă a ședinței, dar nici locul de desfășurare a acesteia.

Cei doi oficiali au mai discutat la telefon despre „proiectele comune existente și posibilitățile de lansare a unor proiecte noi, în interesul cetățenilor ambelor state”.

Ședințe anuale

Amintim că prima ședință a Guvernelor celor două state a avut loc la 3 martie 2012, la Iași. Atunci a fost semnat un planul de acțiune pentru instituirea unui parteneriat strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova. Cea de-a doua ședință a avut loc în 2015, la Neptun Olimp.

Ultima ședință a celor două Guverne a avut loc la 23 martie 2017, la Piatra Neamț, România. Atunci ședința a fost condusă de ex-premierul României, Sorin Grindeanu, și Pavel Filip.

De menționat că despre impulsionarea cooperării moldo-române au discutat ieri și secretarului general de stat, Mihail Căpăţînă, cu Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă.

Cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind ultimele evoluţii în relaţiile bilaterale, menţionând intensificarea acestora pe toate dimensiunile, inclusiv în domeniile economic, financiar, afacerilor externe, cultură, etc. În mod special a fost relevată desfăşurarea cu succes a exerciţiului consular UNITY, organizat în luna septembrie curent, la Chişinău.

În opinia secretarului general de stat, un pas important în dezvoltarea dialogului bilateral îl va constitui şedinţa Comisiei interguvernamentale de colaborare economică, care urmează să aibă loc la Chişinău în luna noiembrie 2018.

Parteneriat strategic

Viceprim-ministrul României, Ana Birchall, a avut recent o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, pe agenda discuțiilor aflându-se teme relevante în relația bilaterală precum integrarea europeană a Republicii Moldova și aprofundarea dialogului politic bilateral.

Vicepremierul român i-a transmis oficialului de la Chișinău interesul Guvernului Dăncilă de a continua dialogul pentru aprofundarea și consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.

„România susține Republica Moldova în parcursul său european, pe care îl dorim a fi ireversibil, în baza Parteneriatului nostru Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Doar opțiunea europeană poate aduce răspunsuri concrete la așteptările de prosperitate, siguranță, stabilitate ale cetățenilor Republicii Moldova”, a transmis Ana Birchall omologului moldovean.

Totodată, Ana Birchall a evidențiat că susținerea parcursului european al Republicii Moldova va continua să fie „una dintre prioritățile României, inclusiv în perioada următoare”. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.