Rusia a ordonat noi manevre militare în „scenarii antiteroriste” asupra Transnistriei

, , , , , ,
 

În contextul relațiilor tot mai tensionate dintre Moscova și Chișinău, militarii ruși cantonați în stânga Nistrului au primit ordin să desfășoare noi exerciții militare antiteroriste. Acestea au avut ca scop respingerea unui atac ce ar fi vizat minarea infrastructurii din regiune, luarea de ostatici din rândul militarilor, dar și a civililor, conform unui comunicat al Districtului Militar de Vest al Armatei ruse.

Conform scenariului de luptă, după somație, lunetiștii și artileriștii ruși și transnistreni au deschis focul asupra inamicului, apoi au înaintat, fiind acoperiți de un transportor blindat. Apoi militarii au lichidat grupul de teroriști. „Asemenea exerciții antiteroriste au loc în mod regulat și au ca scop excluderea completă a posibilității de organizarea a unor atacuri teroriste împotriva militarilor ruși din Transnistria”, precizează într-un comunicat structura militară rusă menționată.

Noile exerciții vin pe un fundal tensionat între Moscova și Chișinău, tocmai implicarea diplomaților și ofițerilor ruși în susținerea regimului separatist de la Tiraspol au condus la această criză. Instituțiile abilitate ale Chișinăul au convocat regulat diplomați și ofițeri ruși pentru a le transmite încetarea acestor practici, însă reprezentanții Moscovei au continuat acestă atitudine sfidătoare față de susținerea Tiraspolului.

Mai mult, oficiali ruși sub protecția diplomatică au fost acuzat și probați ca desfășurând activități de spionaj în Republica Moldova, cel mai recent caz fiind cel al fostului deputat Iurie Bolboceanu, ce fusese recrutat de Alexandr Grudin, adjunctul atașatului militar rus și cadru al GRU (Serviciul de Informații al Armatei ruse -n.r.). Bolboceanu a fost prins în flagrant când transmitea informații și primea bani în schimb. Probele au fost făcute publice de către autoritățile de la Chișinău.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *