Romanii din Valea Timocului, miza negocierilor dintre Romania si Serbia

, , , ,
 

Romania a convenit cu autoritatile de la Belgrad o serie de masuri pentru imbunatatirea drepturilor etnicilor romani din regiunea Vaii Timocului din Serbia. Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si Sladjana Prica, adjunctul sefului diplomatiei de la Belgrad, au identificat la Haga, in prezenta inaltului Comisar OSCE pentru Minoritati, “o serie de pasi practici” de urmat de partea sarba pentru rezolvarea problemelor minoritatii romane din Timoc. Aurescu a subliniat, in runda de discutii desfasurata luni si marti, la Haga, cu participarea comisarului OSCE Knut Vollebaek, “necesitatea unor progrese vizibile in ce priveste asigurarea de catre partea sarba a crearii de clase cu predare in limba romana, a accesului la mass-media in limba romana si a exercitarii libertatii religioase in limba romana pentru romanii din Valea Timocului”, informeaza MAE intr-un comunicat remis presei. “in discutiile cu delegatia sarba, cu participarea activa a inaltului Comisar OSCE, au fost identificate o serie de pasi practici care ar putea fi parcursi de partea sarba pentru imbunatatirea accesului minoritatii romane din Timoc la educatie, mass media si serviciul religios in limba materna”, precizeaza comunicatul MAE.

Conservarea limbii romane prin acces la educatie si mass-media

Oficialul MAE a reiterat si disponibilitatea partii romane de implicare “in rezolvarea unor solicitari concrete ale romanilor din Serbia, respectiv pentru sprijinirea procesului de predare in limba romana, furnizarea manualelor in limba romana, crearea unor programe de formare continua pentru profesorii si jurnalistii romani, precum si sustinerea tehnica de catre partea romana a retransmisiei programelor radio-tv din Romania in Valea Timocului”. De asemenea, Aurescu insistat pentru organizarea periodica a unor intalniri in acelasi format, in vederea asigurarii aplicarii concrete si depline a Protocolului din 1 martie 2012 si a exprimat multumirile sale pentru implicarea lui Knut Vollebaek in acest proces. Oficialul roman a reiterat convingerea ca “noul statut al Serbiei in relatia cu UE, de tara candidata, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru indeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv in ce priveste situatia minoritatii romane de pe intreg teritoriul Serbiei, ca parte integranta importanta a criteriilor politice de la Copenhaga”.

Bucurestiul cere neamestec in auto-identificarea romanilor

Secretarul de stat in MAE a subliniat si interesul Romaniei pentru implementarea tuturor prevederilor Protocolului semnat la 1 martie 2012 la Bruxelles, “document asumat de ambele state si care are prevederi concrete si cuantificabile vizand imbunatatirea situatiei persoanelor apartinand minoritatii romane de pe intreg teritoriul Serbiei, indiferent de denumire, cu respectarea principiului, acceptat de ambele state, al neinterventiei autoritatilor in procesul de auto-identificare libera a minoritatilor”, mai evidentiaza comunicatul MAE. Saptamana trecuta, premierul sarb Ivica Dacic declara, dupa o intalnire cu omologul sau roman, ca problemele dintre Romania si Serbia trebuie abordate pragmatic, deoarece multe intalniri bilaterale anterioare au fost prietenesti, dar au avut ca finalitate obiectiile ridicate de Romania atunci cand s-a discutat despre statutul de candidat al Serbiei la UE. “Datoria noastra, ca premieri, este sa inlaturam toate problemele care ar putea sa afecteze relatiile bune dintre cele doua tari. Consider ca ar trebui sa adoptam pragmatic toate problemele care exista intre cele doua tari. Am participat personal la multe intalniri dintre Romania si Serbia, care au fost prietenesti si care in final au rezultat cu obiectiunile pe care Romania le-a ridicat atunci cand a fost vorba despre acordarea statutului de candidat Serbiei. Ca atare, consider ca toate problemele care exista trebuie abordate deschis, trebuie solutionate pentru ca in relatiile dintre noi sa nu existe nimic ce ar putea afecta aceste relatii”, spunea premierul sarb.

Angajamente asumate

La 1 martie 2012, la Bruxelles, a fost semnat, de catre Reprezentantii Permanenti ai Romaniei si Serbiei la UE, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale intre Romania si Republica Serbia privind minoritatile nationale, care a avut loc la 20 mai 2011.

Documentul a fost semnat in marja Consiliului European care a decis acordarea pentru R. Serbia a statutului de candidat la integrarea in UE. Cu acest prilej tara noastra a prezentat o Declaratie prin care a subliniat necesitatea obtinerii unor rezultate concrete si rapide privind statutul minoritatilor din cele doua tari, cat si implicarea Comisiei si a inaltului Reprezentant al OSCE pentru minoritatile nationale, in monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protectiei minoritatilor in conformitate cu standardele Uniunii Europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *