Romania si Georgia vor reactiva linia maritima comerciala dintre Constanta si Batumi

, , , ,
 

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a semnat impreuna cu omologul sau georgian Grigol Vashadze un memorandum de intelegere privind comunicatiile si sectorul IT si au convenit asupra activarii liniei maritime comerciale Constanta-Batumi. Corlatean a afirmat ca nivelul relatiilor economice dintre Romania si Georgia trebuie sa fie pe masura nivelului relatiilor politice excelente dintre cele doua tari, aratand ca diversificarea si amplificarea schimburilor comerciale bilaterale constituie mai degraba un obiectiv pe termen mediu. El a punctat ca volumul schimburilor comerciale cu Georgiaa inregistrat deja o tendinta pozitiva. „Pe langa aspectele economice nu trebuie sa neglijam importanta noilor tehnologii, precum si comunicatiile si sectorul IT. De altfel, astazi am semnat un Memorandum de intelegere intre ministerele competente din cele doua guverne – in cazul Romaniei Ministerul Comunicatiilor si Societatii informationale si Ministerul Economiei si Dezvoltarii sustenabile din Georgia. Documentul ne va permite sa dezvoltam cooperarea in acest sector extrem de dynamic”, a declarat Corlatean.

Feribot intre porturile de la Marea Neagra

Ministrul roman de Externe a aratat ca a convenit cu omologul sau georgian asupra activarii liniei maritime comerciale dintre porturile Constanta si Batumi. ”Georgia este un vecin direct al Romaniei pe care o desparte doar Marea Neagra. Pana nu demult am avut peste mare o conexiune de feribot care opera intre portul Constanta si porturile georgiene Batumi si Poti. Am cazut de acord ca pentru a restabili si a revitaliza aceasta legatura directa intre Romania si Georgia se impun niste pasi comuni mai energici, ea ar putea sa faca mai mult decat sa faciliteze schimburile comerciale bilaterale, ar putea atrage importante fluxuri de marfuri care sa circule intre Europa, Caucaz, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, astfel Constanta ar putea deveni pe partea romaneasca un nod de transport important in zona si am avut deja discutii extinse pe aceasta tema si sper ca in viitorul apropiat sa avem si rezultate concrete, sunt semnale pozitive in acest sens”, a spus acesta. Corlatean a subliniat ca Romania asteapta rezultatele studiului de fezabilitate in ceea ce priveste interconectorul pentru gaz lichefiat cu Azerbaidjan, Georgiasi Ungaria si ca este pregatita sa sprijine acest proiect. in plus, ministrul a precizat ca Romania sprijina aspiratiile Georgiei privind aderarea la NATO si UE. De asemenea, Corlatean a aratat ca in discutiile cu omologul sau georgian a abordat si problematica rezolvarii conflictelor prelungite din Georgia. “Aceste conflicte continua sa afecteze securitatea regionala de o maniera complexa ce depaseste dimensiunea securitatii militare. L-am asigurat pe dl ministru ca Romania va continua sa sprijine eforturile privind reglementarea pasnica a acestor conflicte regionale in baza principiilor teritoriale si suveranitatii’, a spus Corlatean, punctand ca Georgiareprezinta o prioritate pentru Romania in materie de asistenta in dezvoltare. El a precizat ca Romania este, in prezent, principalul contributor la activitatea misiunii civile a UE din Georgia – EU, participand cu 35 de persoane care sunt dislocate in teren pentru a monitoriza implementarea acordului de incetare a focului incheiat in august 2008. Astfel, in cadrul discutiilor a subliniat importanta asigurarii accesului monitorilor EU in regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud. Corlatean a punctat ca a avut discutii de substanta cu oficialul georgian, caruia i-a multumit pentru ca a acceptat invitatia de a participa la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, care se desfasoara la Palatul Parlamentului. La randul sau, ministrul georgian de Externe a multumit pentru sprijinul acordat de Romania tarii sale si pentru invitatia de a participa la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane

Eforturi pentru dezvoltarea relatiilor comerciale

Grigol Vashadze a subliniat ca in discutiile cu oficialul roman a constatat ca relatiile economice si comerciale romano-georgiene nu sunt la nivelul celor politice si ca potentialul acestora este departe de a fi valorificat. “Asa ca fiecare institutie din tarile noastre ar trebui sa lucreze intens pentru a promova comertul si cooperarea economica in domenii ca turismul, agricultura, transportul energiei, pentru ca Romania si Georgia reprezinta alternative foarte convenabile de transport al resurselor energetice din zona Marii Caspice. in domeniul turismului, fiecare avem ceva deosebit de oferit”, a spus ministrul georgian, care a multumit pentru sprijinul acordat de Romania pentru integrarea euro-atlantica a Georgiei, potrivit Agerpres.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *