Romania prezinta Rusiei evolutiile din dosarul scutului antiracheta

, , , , , , ,
 
Întrevedere la MAE român între secretarul de stat, Bogdan Aurescu și adjunctul ministrului afacerilor externe al Federatiei Ruse, Vladimir Titov

Întrevedere la MAE român între secretarul de stat, Bogdan Aurescu și adjunctul ministrului afacerilor externe al Federatiei Ruse, Vladimir Titov

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat, marti, adjunctului ministrului afacerilor externe al Federatiei Ruse, Vladimir Titov, evolutiile din cadrul proiectului amplasarii elementelor scutului antiracheta in Romania. Bogdan Aurescu si Vladimir Titov au facut un schimb de opinii substantial si detaliat privind segmentele politic, economic, cultural-educational si juridic ale agendei bilaterale. Dimensiunea bilaterala a agendei a fost completata cu un schimb de opinii asupra parteneriatelor UE-Rusia si NATO-Rusia, a evolutiilor in plan regional si international, o atentie speciala fiind acordata regiunii Marii Negre si Vecinatatii Estice, informeaza MAE. Cei doi demnitari au discutat, totodata, stadiul actual si perspectivele de solutionare ale conflictului transnistrean, inclusiv in contextul rundei „5+2” in curs de la Lvov (18-20 februarie). Bogdan Aurescu a reiterat pozitia partii romane privind necesitatea inregistrarii de progrese pe fondul reglementarii, in cadrul de solutionare „5+2”, pornind de la premisa ca o solutie a dosarului trebuie sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala ale Republicii Moldova.

Tezaurul de la Moscova, pe masa discutiilor

Totodata, a exprimat increderea ca activitatea Comisiei Comune privind studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului romanesc va fi reluata cu bune rezultate in luna martie, astfel cum au convenit, la Moscova, in luna octombrie 2012, co-presedintii acestui for bilateral. Bogdan Aurescu si Vladimir Titov au facut un schimb de opinii substantial si detaliat privind segmentele politic, economic, cultural-educational si juridic ale agendei bilaterale. Dimensiunea bilaterala a agendei a fost completata cu un schimb de opinii asupra parteneriatelor UE-Rusia si NATO-Rusia, a evolutiilor in plan regional si international, o atentie speciala fiind acordata regiunii Marii Negre si Vecinatatii Estice, informeaza MAE. Cei doi demnitari au discutat, totodata, stadiul actual si perspectivele de solutionare ale conflictului transnistrean, inclusiv in contextul rundei „5+2” in curs de la Lvov (18-20 februarie). Bogdan Aurescu a reiterat pozitia partii romane privind necesitatea inregistrarii de progrese pe fondul reglementarii, in cadrul de solutionare „5+2”, pornind de la premisa ca o solutie a dosarului trebuie sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala ale Republicii Moldova. in cadrul consultarilor, oficialul roman a facut si o prezentarea a evolutiilor legate de implementarea Acordului privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice si a exprimat speranta ca dialogul NATO-Rusia in domeniu va progresa. Totodata, a exprimat increderea ca activitatea Comisiei Comune privind studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului romanesc va fi reluata cu bune rezultate in luna martie, astfel cum au convenit, la Moscova, in luna octombrie 2012, co-presedintii acestui for bilateral. A avut loc si un schimb de vederi privind dosare aflate in atentia comunitatii internationale precum situatia din Siria, dosarul iranian si programul nuclear nord-coreean.

Cooperare stiintifica

Discutiile au evidentiat si importanta valorificarii rezultatelor bune inregistrate in planul cooperarii economice si comerciale in ultimii doi ani, Federatia Rusa fiind al 6-lea partener comercial al Romaniei si al doilea partener din afara UE. Secretarul de stat roman a mentionat importanta sesiunii din acest an a Comisiei Interguvernamentale Mixte pentru colaborare economica si tehnico-stiintifica. A fost trecut in revista si stadiul finalizarii diverselor acorduri bilaterale in negociere. Oficialul roman a reluat propunerea de creare a unui Forum bilateral al societatii civile, care sa permita o mai buna cunoastere a celor doua societati, respectiv dezvoltarea relatiilor inter-umane si la nivelul societatii civile. Bogdan Aurescu a acceptat invitatia omologului rus privind organizarea unei noi runde de consultari, la acest nivel, la Moscova, anunta MAE. Ministrul afacerilor externe a reconfirmat dorinta partii romane de abordare a dialogului romano-rus pe baza unei agende constructive si pragmatice, cu rezultate concrete in beneficiul comun, care sa valorifice si contextul special al anului 2013: aniversarea a 10 ani de la semnarea Tratatului din 4 iulie 2003 privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre cele doua state, respectiv celebrarea a 135 de ani de relatii diplomatice bilaterale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *