România, pas decisiv pentru colaborarea militară cu Ucraina

, , , ,
 
România, acord de colaborare tehnico-militară cu Ucraina

România, acord de colaborare tehnico-militară cu Ucraina

Preşedintele român Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, care a fost semnat la București, la 5 septembrie 2020.

Înțelegerea prevede cooperarea între România și Ucraina în privința achiziției, furnizării, reparației sau modernizării echipamentului militar; vânzarea de licențe de producție a armament sau tehnică militară; derularea de activități comune de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnico-militar; schimb de informații și experiență în acest domeniu.

Acordul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani și va fi în mod automat prelungit din cinci în cinci ani, dacă nici una din părți nu abrogă înțelegerea.

Interes comun

Guvernul României a explicat în expunerea motivelor pentru emiterea actului normativ că „dimensiunea de apărare are relevanță în contextul mai amplu al situației din regiune, având în vedere interesul României de a susține parcursul și integrarea euro-atlantică a Ucrainei, prin dezvoltarea unui parteneriat funcțional prin identificarea domeniilor de cooperare de interes pentru ambele părți”.

La finalul lunii mai 2021, în cadrul Senatului, ca for decizional, acordul tehnico-militar dintre România și Ucraina a fost adoptat cu 112 de voturi “pentru”, 13 voturi “împotrivă” şi 4 abţineri, relatează mass-media de la București.

Potrivit raportului întocmit în comisiile de specialitate, principalele prevederi ale Acordului vizează: achiziţia de armament şi de tehnică militară în cadrul proiectelor comune şi producţia de armament şi de tehnică militară, reparaţia şi modernizarea armamentului, precum şi vânzarea de licenţe de producţie a armamentului şi a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producţia lor; înfiinţarea Comisiei Mixte Româno – Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară în scopul aplicării prevederilor Acordului; protecţia informaţiilor clasificate; neafectarea drepturilor şi obligaţiilor Părţilor decurgând din alte acorduri internaţionale.

Ucraina se confruntă cu o insurgență în Donbas

Ucraina se confruntă cu o insurgență în Donbas

Avantaj pentru Kiev

O serie de experții politici și militari de la București consideră că acordul reprezintă un atu în special pentru Kiev. În condițiile deteriorării situației de securitate din estul Ucrainei și a exacerbării tensiunilor cu Rusia pe tema regiunii Crimeea și a implicării Moscovei în sprijinul insurgenților proruși, un acord cu un stat NATO este un avantaj.

Kievul a demarat mai multe proiecte de colaborare militară și cu alte state NATO, mai ales Turcia. Ankara va achiziționa motoare pentru elicoptere militare, fiind negociate și contracte în domeniul construcției de nave militare, drone și alte sisteme de armanent performant.

Pe fondul insurgenței din Donbass, Ucraina a beneficiat de diferite pachete de ajutoare militare letale și neletale din partea unor state membre NATO, precum SUA, Marea Britanie, Polonia, etc.. Instructori NATO au ajutat la antrenarea a zeci de mii de soldați din armata, Garda Națională și alte forțe militare ale fostei republici sovietice. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *