Romania intinde mana Croatiei in drumul ei spre UE

, , , ,
 

Jadranka Kosor BasescuDupa declaratiile mai putin inspirate ale sefului diplomatiei romane Teodor Baconschi, facute in urma cu circa o luna de zile in care acesta sugera ca Romania ar putea bloca aderarea Croatiei la UE din cauza opozitiei Frantei si Germaniei pentru aderarea Romaniei la Schengen, ieri seful statului a asigurat-o pe premierul croat, Jadranka Kosor, sosita vineri intr-o vizita la Bucuresti, ca Romania va sprijini fara rezerve aderarea acestei tari la UE. “Bun venit la Bucuresti doamna prim-ministru. Ma bucur sa va revad, de data aceasta aici, si vreau sa va asigur ca nu trebuie sa existe niciun fel de interpretare cu privire la pozitia noastra legata de accesul Croatiei in UE. Va asigur ca va sustinem fara nicio rezerva”, i-a spus Basescu lui Kosor. In replica, premierul croat i-a multumit presedintelui pentru cuvintele de incurajare si pentru sprijinul Romaniei privind intrarea Croatiei in UE. “Va multumesc pentru ca ne-ati ajutat foarte mult pe drumul acesta al negocierilor. Suntem acum spre capatul drumului, mai sunt doar lucurri foarte putine pana cand vom incheia aceasta calatorie. Va puteti imagina cat de emotionati suntem pe acest drum si pentru faptul ca in curand vom ajunge la capatul acestui drum. E vorba de un eveniment pe care-l consideram istoric: si tensiune si emotie”, a spus aceasta.

Baconschi, lipsit de tact

Un interviu dat de ministrul de externe, Teodor Baconschi, la inceputul lui ianuarie ziarului ”Adevarul” din care reiesea ca Romania nu poate accepta ca unele state care aspira la integrarea in UE precum Croatia sa nu aiba MCV a fost interpretata de presa romana, dar si straina drept un semnal ca tara noastra ar putea conditiona aderarea Croatiei la UE de impunerea aceluiasi mecanim de monitorizare a justitiei. Pe 5 ianuarie, Traian Basescu a participat la o sedinta speciala de Guvern, unde a explicat ca, in privinta problematicii Schengen, Romania nu poate recurge la cateva masuri vehiculate: denuntarea unilaterala a MCV, blocarea aderarii Croatiei la UE si neratificarea derogarii pentru Germania in privinta numarului eurodeputatilor. “Romania nu poate conditiona – poate s-o faca, dar nu este in politica noastra, pentru ca am face exact ce ni se intampla noua acum – nu este politica noastra sa blocam accesul Croatiei. Dimpotriva, politica noastra externa, de cativa ani, sustine fara rezerve ca statele din Balcanii de Vest trebuie sa devina membre NATO si membre UE”, a spus presedintele. Dupa acest moment, Baconschi a sustinut ca afirmatiile sale au fost reinterpretate intr-un sens negativ.

Relatii economice imbunatatite

La randul sau, premierul Emil Boc a afirmat ieri ca Romania vrea relatii comerciale cat mai bune cu tarile din Balcanii de vest si ca spera schimburile economice dintre cele doua tari se vor majora. “Croatia este cel mai avansat stat in procesul de aderare, iar Romania sprijina ferm aderarea Croatiei. Ne dorim o vecinatate stabila si prospera, iar acest deziderat de poate realiza numai prin integrarea Balcanilor de Vest in structurile euroatlantice. Croatia poate conta pe sprijinul Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana”, a declarat Boc. Prin documentele semnate vineri, cei doi prim-ministri spera ca schimburile comerciale sa se intensifice peste nivelul existent, Boc mentionand ca deja exista premise incurajatoare, printre care faptul ca Dacia Duster a fost declarata masina anului 2010 in Croatia. La randul sau, Kosor a mentionat faptul ca CFR a modernizat trei locomotive din dotare prin intermediul unei companii croate. Discutiile dintre Boc si Kosor au vizat Strategia Dunarii a UE si modul in care aceasta poate aduce beneficii ambelor state.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *