Romania interesata de conflictele inghetate din jurul Marii Negre

, , , , ,
 

Basescu AlievAflat intr-o vizita de lucru de doua zile in Azerbaidjan, seful statului roman, Traian Basescu a declarat, luni , la Baku, ca Romania apreciaza la cel mai inalt grad rabdarea si decenta cu care Azerbaidjanul negociaza problema Nagorno-Karabah. “Romania apreciaza in cel mai inalt grad rabdarea, decenta cu care Azerbaidjanul negociaza problema Nagorno-Karabah, lucru pe care-l apreciem si la Armenia. Am vrea sa vedem ca se fac progrese in aceasta directie, pentru ca Romania a fost preocupata de evolutia conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre, fiind conflicte in imediata apropiere a frontierelor noastre si intr-o zona de securitate a Romaniei, a UE, a NATO”, a spus Basescu, la finalul convorbirilor oficiale cu omologul azer. Seful de stat roman a mentionat, in context, ca in problema Nagorno-Karabah trebuie sa se respecte principiile dreptului international. “Orice rezolvare insa trebuie sa plece de la principiile dreptului international, care vizeaza neafectarea integritatii teritoriale a vreunui stat. Speram ca acestea sunt principiile pe care se vor rezolva problemele legate de Nagorno-Karabah: integritate teritoriala a Azerbaidjanului si respectarea dreptului international ca, de altfel, si respectarea drepturilor minoritatilor, dar in interiorul statelor suverane”, a spus seful de stat roman, aflat in vizita oficiala de doua zile in Azerbaidjan.

Benzina azera pentru romani

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a discutat cu omologul azer, Ilham Aliyev, despre posibilitati de participare a SOCAR in procese de privatizare din Romania, apreciind intrarea companiei pe piata locala a distributiei de carburanti, cu perspectiva extinderii, ca extrem de importanta. “Astazi am discutat despre alte posibilitati de participare a firmei SOCAR la dezvoltari economice prin implicarea in procese de privatizare pe care statul roman le va declansa inainte de sfarsitul acestui an. Faptul ca o companie de talia SOCAR a inceput sa devina si un distribuitor de combustibil pe piata romaneasca, cu perspectiva extinderii retelei de distributie a carburantilor catre populatie, este un lucru extrem de important pentru noi, pentru ca astfel contribuie la crearea unei concurente puternice, care va tine preturile in frau si pentru populatie si pentru industrie”, a declarat Traian Basescu, dupa convorbirile tete-a-tete cu omologul azer si dupa convorbirile oficiale ale celor doua delegatii.

Cooperare energetica

La randul sau, Ilham Aliyev a afirmat ca, in domeniul energetic, colaborarea dintre cele doua tari este una in continua dezvoltare. “Noi furnizam petrol Romaniei. Compania noastra de petrol de stat isi dezvolta activitatea in Romania si cred ca exista un context foarte bun de colaborare in ceea ce priveste gazele naturale. in acest sens, am semnat recent o declaratie impreuna cu UE, referitoare la coridorul de sud si, in acest sens, ne propunem sa acoperim nevoile energetice ale UE. Noi avem niste resurse de gaz foarte importante si exista mai multe cai prin care acestea pot fi transportate catre pietele mondiale si cred ca relatiile dintre Azerbaidjan si Romania sunt unele exceptionale, deoarece Romania face parte din Nabucco si din proiectul AGRI”, a spus presedintele azer. SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaijan Republic) este unul dintre partenerii implicati in realizarea proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), care vizeaza transportul gazelor din regiunea Marii Caspice in Romania, prin terminale de gaz natural lichefiat. De asemenea, SOCAR a anuntat anul trecut ca va furniza anual 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale gazoducutului Nabucco, proiect din care face parte si Romania, prin compania Transgaz Medias (TGN). Recent, compania de stat din Azerbaidjan a anuntat ca ar vrea sa deschida circa 300 de benzinarii in Romania, in urmatorii trei ani.

AGRI, pe drumul cel bun

Presedintii Romaniei si Azerbaidjanului, Traian Basescu si Ilham Aliyev, au apreciat progresele inregistrate de proiectul AGRI, seful statului roman afirmand ca acestea arata ca “partenerii nu au pierdut timpul”. “Ca de fiecare data cand ne intalnim, reusim sa progresam. Si de aceasta data, acordurile semnate la nivelul celor doua guverne, dar si foaia de parcurs a parteneriatului strategic inseamna pasi mari inainte, in colaborarea bilaterala romano-azera. Este pentru noi de importanta deosebita cooperarea cu Azerbaidjan. Azerbaidjan este pentru noi puntea catre zona caspica, la fel cum Romania incearca sa fie pentru Azerbaidjan o punte catre piata UE. Faptul ca, de cand am inceput cooperarea, tot ceea ce am stabilit s-a intamplat arata ca exista vointa politica, dar si premisele pentru ca dezvoltarea relatiilor noastre sa fie extrem de consistenta si rapida”, a declarat Traian Basescu, dupa convorbirile avute cu omologul azer, Ilham Aliyev. El a mai spus ca relatiile romano-azere excelente la nivel politic incep sa se materializeze tot mai mult si in zona economica. “Faptul ca am reusit sa progresam atat de rapid in proiectul AGRI, iar astazi sa avem constituita o societate de operare a proiectului si sa si declansam studiul de fezabilitate al proiectului arata ca, din septembrie pana acum, partenerii nu au pierdut timpul. Tin sa va multumesc pentru sustinerea pe care o dati proiectului AGRI, simultan cu sustinerea proiectului Nabucco, pe care si Romania il sustine cu toata forta ca fiind un proiect european important”, a continuat Basescu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *