Romania alaturi de Georgia in drumul spre NATO si UE

, , , , ,
 

baconschi georgia

Romania isi va pastra pozitia fata de aderarea Georgiei la NATO si UE in viitorul cat mai scurt, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte comune cu ministrul georgian de Externe, Giorgi Baramidze, seful diplomatiei romane Teodor Baconschi. El a mai explicat ca apropierea Georgiei atat de UE, cat si de NATO este cea mai buna garantie de perspectiva pentru integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta acestui stat. Baconschi a reiterat ca Romania nu si-a schimbat pozitia de solidaritate activa cu destinul euroatlantic al Georgiei. “Suntem interesati sa fructificam pe toate planurile excelentul dialog politic la nivel inalt, intre sefii de state. Suntem optimisti cu privire la progresele pe care Georgia le va inregistra in negocierile sale cu UE si in beneficiile pe care Parteneriatul rasaritean le va aduce”, a declarat seful diplomatiei romane.

Prioritatea AGRI

El a adaugat ca exista un foarte bun dinamism economic, investitii straine, o noua relationare a Georgiei cu o serie de state din regiune, cum ar fi Turcia, mentionand importanta majora a realizarii proiectului AGRI. “Suntem convinsi ca apropierea Georgiei atat de UE, cat si de NATO este cea mai buna garantie de perspectiva pentru integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta acestui stat european prin istoria cultura si valorile sale fundamentale”, a spus ministrul de externe. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca declaratia politica finala de la summitul OSCE de la Astana va pastra un ton adecvat fata de chestiunea rezolvarii conflictelor inghetate. “Speram, de asemenea, ca declaratia finala a summitului NATO de la Lisabona sa reflecte prin adoptarea Noului Concept Strategic si continuarea politicilor usilor deschise”, a mentionat ministrul de externe.
El a subliniat ca Romania sustine apropierea Georgiei de UE si NATO si va continua sa diversifice colaborarea cu Tblisi fie prin AGRI, fie prin reluarea liniei de feriboat Constanta-Batumi, fie prin investitii directe si reciproce care “sa sustina in realitatea economica, realitatea bunelor noastre relatii politice”.

Tinta georgiana –reunificarea tarii

Pe de cealalta parte, vicepremierul georgian, Giorgi Baramidze, a declarat joi, la Bucuresti, ca NATO ar face o greseala daca ar stabili reunificarea Georgiei ca preconditie pentru aderarea la Alianta, pentru ca ar transmite astfel Rusiei “cea mai buna invitatie” de a nu parasi niciodata teritoriile ocupate. “Noi credem ca NATO nu isi poate permite sa lase o a treia tara sa exercite dreptul de veto pe extindere. Credem ca NATO nu poate face o greseala stabilind preconditia reunificarii Georgiei pentru a dobandi statutul de membru. Altminteri, ar fi un semnal pentru Rusia sa nu elibereze teritoriile (teritoriile georgiene ocupate, – n.red.) si astfel sa blocheze aderarea Georgiei”, a explicat ministrul. El a adaugat ca daca NATO ar stabili ca preconditie pentru aderare reunificarea Georgiei, aceasta ar constitui “cea mai buna invitatie pentru ca Rusia sa aiba o atitudine neconstructiva si sa nu paraseasca niciodata aceste teritorii ocupate”. “Vreau sa va reamintesc ca Germania a aderat la NATO inainte de unificare si a durat zeci de ani dupa aceea pana la reunificare. Dar a fost important ca NATO a invins blocul comunist si socialist fara a trage macar un foc de arma, pentru ca a fost insistent si a avut o politica inteleapta”, a completat oficial georgian.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *