Putin, de la amenintare la victimizare fata de Occident in discursul sau anual

, , , , , ,
 

Putin discurs

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a vorbit joi in conferinta de presa anuala intr-un mod elocvent despre cum vor decurge de acum inainte relatiile cu Occidentul, penduland intre apeluri la calm si amenintari voalate la cei care incearca sa starneasca „ursul”. Initial, Putin a spus ca Occidentul este responsabil pentru ridicarea de „noi ziduri” (cu referire la Zidul Berlinului – n.red.) prin extinderea NATO si sistemul antiracheta care urmeaza a fi amplasat in Europa. ‘Cea mai corecta cale este sa se inceteze constructia de noi ziduri’, a declarat Putin. Potrivit liderului rus este necesara o cooperare intre tari. Liderul de la Kremlin a spus ca Occidentul se comporta ca un imperiu care ‘vrea sa-si faca vasalii sa mearga la pas’. ‘Scutul antiracheta din apropierea frontierelor noastre nu este un zid? Partenerii nostri au decis ca sunt invingatori, ca sunt acum un imperiu si ca ceilalti sunt vasali care trebuie sa mearga la pas’, a spus Putin. ‘Dupa prabusirea Zidului Berlinului si destramarea Uniunii Sovietice, am fost absolut deschisi pentru o cooperare cu partenerii (occidentali). Dar ce am vazut in schimb? Un sprijin absolut acordat (combatantilor) din Caucazul de Nord. Partenerii nu procedeaza astfel’, a spus Putin, subliniind ca ‘in orice chestiune, Rusia s-a confruntat (din partea Occidentului) cu probleme, cu opozitie, cu contracarare’. „Ei amplaseaza elemente strategice ale scutului antiracheta nu numai in Alaska, ci si in Europa, in Polonia si Romania, chiar la granitele noastre”, a declarat liderul rus, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

Masuri de raspuns

Dupa ce a acuzat Occidentul de ridicarea acestor „ziduri”, Putin a exprimat nonsalant ca provocarile aeriene din partea Rusiei au fost premeditat dupa ce avioane ale fortelor aeriene ruse au violat spatiul mai multor tari europene. ‘La inceputul anilor ’90, Rusia a oprit complet zborurile aviatiei strategice in unele zone indepartate, dar avioanele americane echipate cu arme nucleare le-au continuat. impotriva cui erau ele indreptate? Pe cine amenintau?’, s-a intrebat liderul rus la conferinta sa de presa anuala. ‘Ani la rand noi nu am zburat deloc si am reluat aceste zboruri abia cu cativa ani in urma. Asadar, cine este cel care provoaca? Noi?!’, a insistat Putin. El a recunoscut ca Rusia a contribuit la sporirea tensiunilor cu NATO dupa izbucnirea conflictului din Ucraina, dar a invocat faptul ca tara sa ‘nu face decat sa-si apere interesele nationale cu tot mai multa fermitate’. ‘Noi nu atacam pe nimeni. Doar ne aparam interesele nationale. Nemultumirea partenerilor nostri occidentali, in special cei nord-americani, este legata tocmai de acest lucru’, a sustinut in continuare liderul de la Kremlin.

Retorica de Razboi Rece

El a mai spus ca Rusia nu este o tara militarista, motivand prin faptul ca Rusia are putine baze militare in afara tarii, respectiv in Kargastan si Tadjikistan, iar acestea raspund sporirii amenintarii teroriste in Asia Centrala, in timp ce SUA dispun de baze militare ‘pe tot Globul’. ‘Deci, se poate spune ca noi ne comportam agresiv? Unde este simtul realitatii? Fortele nord-americane fac acest lucru in Europa cu arme nucleare tactice’, si-a exprimat indignarea presedintele rus. El a mai spus ca Rusia este in pozitia unui urs incoltit si ca altii vor sa-l rapuna. ‘Uneori, imi spun chiar eu ca poate ar fi mai bine ca ‘ursul’ sa stea linistit, sa manance fructe de padure si miere: poate asa il vor lasa in pace. Dar nu, nu-l vor lasa. Vor incerca sa-l puna in lant, sa-i smulga coltii si ghearele. in actuala acceptiune, acestea sunt fortele (rusesti) de contracarare a atacurilor nucleare’, a subliniat presedintele Rusiei.

Vladimir Putin a amintit, de asemenea, ca adesea se fac auzite in Occident astfel de declaratii conform carora ‘Siberia nu apartine pe drept’ Rusiei. ‘Sa sterpelesti Texasul de la Mexic este corect, iar ceea ce facem noi pe propriul pamant nu este corect’, si-a exprimat indignarea liderul rus. ‘Trebuie sa-i luam totul (Rusiei), sa-i smulge ghearele si coltii, iar atunci nimeni nu va mai avea nevoie de ‘urs’. Vor face din el o paiata’, a subliniat liderul rus. ‘Rusia isi apara independenta, suveranitatea si dreptul la existenta, trebuie sa se inteleaga acest lucru. Iar actualele probleme din economia rusa sunt, in proportie de 25-30%, efectul sanctiunilor (occidentale) si Rusia trebuie sa le depaseasca. Sau dorim ca ‘blana’ noastra sa fie agatata pe perete?’, a mai spus Putin, adaugand ca actuala situatie economica dificila din Rusia se explica tocmai prin aceasta si ‘nu este o pedeapsa pentru Crimeea’.

Echilibristica umana de fatada

Pe alocuri, Putin a facut si exercitii de imagine pentru a mai netezi din imaginea de dictator militarist care i se profileaza din partea liderilor politici europeni si americani, dar si a mass-media. Desi nu vorbeste niciodata despre viata privata, liderul de la Kremlin a spus ca este indragostit, dupa ce anul trecut a divortat de sotia sa Liudmila, dupa un mariaj de 30 de ani. Un prieten european, un mare lider, m-a intrebat anul trecut”, a povestit liderul de la Kremlin, dupa care a redat dialogul. „-Esti indragostit? Eu l-am intrebat: -Adica? El imi raspunde: -Iubesti pe cineva? si ii raspund: – Da. -Esti iubit in schimb? -Da – Atunci e cu atat mai bine”, a povestit Putin, provocand amuzamentul jurnalistilor prezenti. „Totul este bine, nu va faceti griji”, a adaugat el, cu referire la viata sa privata. Presedintele rus dezvaluie rar aspecte ale vietii sale familiale si sentimentale, subiectul fiind tabu pentru presa rusa, care sustine totusi ca Putin are o relatie cu fosta campioana olimpica la gimnastica ritmica si directoare a unui important grup mediatic pro-Kremlin, Alina Kabaeva. Dupa ce publicatia Moskovski Korrespondent a scris despre posibila lor relatia, publicatia si-a anuntat in scurt timp inchiderea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.