Premierul israelian Netanyahu debarcă la Kiev. Ucraina, interesată de armamentul israelian. Klimkin, în plină ofensivă PR împotriva Kremlin-ului

, , , , , , , ,
 
Israel, țintă a ofensivei diplomatice ucrainene

Israel, țintă a ofensivei diplomatice ucrainene

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin, s-a întâlnit marți, la Tel Aviv cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cu care a discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două state, relatează mass-media israeliană, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Sursa citată a mai precizat că cele părți au convenit ca premierul Benjamin Netanyahu să efectueze o deplasare oficială la Kiev, la invitația omologului său ucrainean. Anterior, Netanyahu a efectuat mai multe vizite în Federația Rusă, ducând la apariția unor zvonuri privind posibila implicare a Israelului în procesul de negocieri privind pacea în Donbass și statul viitor al regiunii.

Interese multiple

În cadrul vizite, ministrul de externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, a avut loc un dialog cu Patriarhul Ierusalimului Teofil III, unde oficialul ucrainean a pledat pentru susținerea efortului inițiat de autoritățile de la Kiev de obținere a tomos-ului de autocefalie (independență) a unei Bisericii ortodoxe ucrainene, separată de jurisdicția Patriarhiei Ortodoxe Ruse.

Interesele economice comune au fost reliefate în marja lucrărilor Comisiei comune israeliano-ucrainene pentru cooperare economică și comerț, cele două părți fiind pregătite să semneze noi documente care să sprijine dezvoltarea relațiilor comerciale.

Mass-media ucraineană precizează că în 2015 între Ucraina și Israel au început negocierile pentru elaborarea si semnarea Acordului de Liber Schimb. În luna martie 2018 primul-ministrul Ucrainei, Volodymyr Groisman, a declarat că părțile au convenit asupra semnării acestui acord.

Ministrul de Externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, în ofensivă diplomatică în Israel

Ministrul de Externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, în ofensivă diplomatică în Israel

Arme israeliene pentru Donbass

Surse oficiale de la Kiev au declarat, pentru agenția KARADENIZ PRESS, că Ucraina este interesată de achiziționarea de sisteme de armament israeliene pentru armata fostei republici sovietice. Sursele citate a mai declarat că Ucraina este interesată de achiziționarea de nave militare de luptă din Israel pentru înzestrarea flotei militare ucrainene din Marea Azov, Marea Neagră și fluviul Dunărea.

Partea ucraineană ar mai dori și achiziționarea de sisteme ușoare și grele de armament de artilerie și infanterie, inclusiv pentru folosirea lor în Donbass, în luptele cu separatiștii pro-ruși din Donbass.

Concomitent, partea ucraineană este interesată de lansarea unor parteneriate cu firme israeliene pentru modernizarea echipamentului armatei și aviației ucrainene. Oameni de afaceri din Israel s-au arătat interesați de aceste contracte, estimate la peste 5 miliarde de USD.

Război PR Kiev-Moscova în Israel

Importanta comunitate de cetățeni israelieni originari din Ucraina reprezintă de 4 ani scena unui război dur de imagine între Moscova și Kiev pentru simpatia și sprijinul lor. Acuzațiile frecvente de antisemitism la adresa Kiev-ului și a autorităților din epoca post-Yanukovici, lansate în majoritate de mass-media pro-rusă din Israel și nu numai, au dus la slăbirea evidentă a simpatiei de care Ucraina se bucura în Israel după evenimentele din 2014.

Pentru schimbarea acestei percepții, autoritățile de la Kiev au lansat mai multe proiecte de PR menite să prezinte varianta lor asupra evenimentelor din Ucraina, mai ales a războiului din Donbass. Inaugurarea filmului Cyborgs: eroii nu mor niciodată de către ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Pavlo Klimkin, în timpul vizitei de lucru în statul Israel, face parte din această strategie.

Cyborgs, cronica unui război uitat

Filmul „Cyborgs”, care este inspirat de soarta apărătorilor aeroportului Donetsk, nu ne vorbește despre război, ci despre pacea pe care națiunea ucraineană dorește să o construiască și de care să se bucure ” a declarat Klimkin.

Filmul regizorului ucrainean Ahtam Seitablayev se bazează pe evenimentele bătăliei pentru aeroportul din Donetsk și povestește istoria Ucrainei moderne, consideră sursa citată.

„Acest film trebuie să fie văzut de toată lumea pentru a înțelege ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, de aceea sunt extrem de fericit că am participat la organizarea acestui eveniment la Ierusalim. Adevărul trebuie să fie cunoscut!” a remarcat și Oleg Vyshniakov, consul onorific a statului Israel în regiunea vestică a Ucrainei.

Acest eveniment a fost aspru criticat de o parte din liderii mediilor rusolingve din Israel, fără însă a avea loc incidentele violente care au fost anunțate de activiștii pro-ruși. (Mihai Isac/N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.