Obama, presat din Camera Reprezentantilor sa trimita arme in Ucraina

, , , , ,
 

Obama_Health_Care_Speech_to_Joint_Session_of_CongressSituatia militara din Ucraina ar putea capata o noua dinamica dupa votul de luni, din Camera Reprezentarilor a SUA. O majoritate solida a votat o rezolutie, luni, pentru trimiterea de arme si tehnologie americana in razboiul din estul Ucrainei, fapt ce mareste presiunea pe umerii sefului de la Casa Alba, Barack Obama. Rezolutia a fost aprobata cu 348 de voturi pentru si 48 impotriva. Votul creste presiunea asupra lui Obama, criticat deja pentru lentoarea cu care a actionat in aceasta criza. “Din nefericire pentru ucraineni si pentru securitatea internationala, presedintele Obama a ales lipsa de actiune in numele deliberarii nesfarsite”, a declarat Ileana Ros-Lehtinen, congresmen republican de Florida, adresandu-se Camerei Reprezentantilor. Casa Alba a comunicat ca presedintele inca analizeaza aceasta cerere, asteptand sa vada daca acordurile internationale care au condus la armistitiul din februarie sunt implementate. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a cerut arme si tehnologie de la Statele Unite.

Pe de alta parte, si alte tari din regiune fac presiuni pentru sporirea prezentei americane din Europa. Polonia militeaza pentru o prezenta permanenta de trupe americane pe teritoriul sau si se pregateste pentru aceasta, a declarat, marti, ministrul apararii din aceasta tara, Tomasz Siemoniak. „Incercam sa obtinem acest lucru si vorbim despre aceasta. Pregatim conditiile pentru o prezenta permanenta’, a declarat ministrul polonez.Deocamdata, se acorda mare importanta prezentei prin rotatie. Ne asteptam ca anul acesta circa 10.000 de soldati aliati sa ia parte la exercitii militare in Polonia. Trebuie sa ne obisnuim cu prezenta aliatilor americani, care vor veni in Polonia’, a adaugat Tomasz Siemoniak. Potrivit ministrului apararii polonez, ‘americanii au declarat ca in Polonia si in Europa de Est ei isi vor mentine prezenta militara atat timp cat va fi necesar’.

 In acest context, Rusia si-a sporit retorica acuzatoare la adresa UE si SUA pe care le acuza ca ar fi responsabile pentru criza din Ucraina. ‘Linia de amestec grosolan in afacerile interne ale altor state a fost aplicata in cazul Ucrainei, unde, sub influenta si cu sprijinul SUA si UE, in februarie 2014, a avut loc o schimbare anticonstitutionala de regim, care a condus la evenimentele tragice ale conflictului civil din sud-estul Ucrainei’, se mentioneaza intr-un comunicat al MAE rus. Potrivit textului, ‘din pacate, numeroase crime impotriva populatiei civile din partea grupurilor armate, aflate sub controlul autoritatilor ucrainene, victimele in masa si dezastrul umanitar din regiunile Lugansk si Donetk nu-i intereseaza absolut deloc pe cei care la vremea respectiva ‘erau dezolati’ in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului in Kosovo’. In acest context, diplomatia rusa face apel la toti partenerii Federatiei Ruse sa faca alegerea corecta intre castigul politic de conjunctura pe termen scurt si interesele strategice privind construirea unui sistem fiabil de securitate europeana, pe baza principiului indivizibilitatii sale, egalitatii si a respectarii reciproce a intereselor, se mentioneaza in text.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *