NATO avertizeaza: Rusia si separatistii se regrupeaza si mai numerosi in estul Ucrainei

, , , , ,
 

ukraine separatistsSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni ca Rusia si-a sporit capacitatile militare in estul Ucrainei si ca acest avantaj va permite ‘sa lanseze noi atacuri’ in termen foarte scurt. ‘In ultimele saptamani si luni am observat un sprijin continuu din partea Rusiei pentru separatisti, cu arme grele, artilerie, sisteme sofisticate de aparare antiaeriana, antrenament, dar si forte’, a enumerat Stoltenberg, vorbind despre o ‘crestere militara regulata’. ‘Ei (rusii si separatistii — n.r.) au capacitatea de a lansa noi atacuri in termen foarte scurt’, a adaugat secretarul general al NATO in timpul unei conferinte de presa desfasurate la Bruxelles.

‘Desigur, nimeni nu poate spune care sunt intentiile lor, insa urmarim cu mare ingrijorare aceasta sporire’ a capacitatilor militare, a spus Stoltenberg. Secretarul general al NATO a cerut Rusiei sa-si retraga ‘sprijinul acordat (separatistilor) prin incalcarea acordurilor de la Minsk’, semnate in februarie, acorduri ce prevad o incetare a focului, ‘sa respecte frontiera’ si ‘sa faca uz de influenta sa fata de separatisti, pentru ca acestia sa respecte acordurile de la Minsk’.

Probleme cu `omuleti verzi`

Pe de alta parte, armata rusa se confrunta cu probleme tot mai mari in randul militarilor. Cinci militari care au parasit armata, dintre care doi spun ca au preferat ca mai degraba sa faca acest lucru decat sa lupte in Ucraina, si-au povestit experienţele pentru Reuters, in acest material in exclusivitate. Unul dintre ei, originar din Moscova, a declarat ca a fost trimis anul trecut la exerciţii in sudul Rusiei, dar a ajuns in Ucraina, cu un convoi de vehicule blindate. “Dupa ce am trecut frontiera, un locotenent-colonel ne-a spus ca putem fi trimisi la inchisoare daca nu indeplinim ordinele. Unii militari au refuzat sa stea acolo”, a declarat barbatul, care a facut parte dintr-o unitate de elita din cadrul Diviziei de tancuri Kantemirovskaia. Reuters precizeaza ca acesta si-a spus numele, dar a solicitat protecţia anonimatului, temandu-se de represalii.

Presedintele rus Vladimir Putin a dezminţit in mai multe randuri ca Moscova a trimis forţe sa-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei, unde confruntarile armate continua sa faca victime, in pofida armistiţiului din februarie. Un purtator de cuvant al lui Putin a luat in deradere asemenea acuzaţii din partea NATO, unor guverne occidentale si Kievului. Oficialii rusi susţin ca eventuali militari care lupta in Ucraina sunt “voluntari” si-i ajuta pe rebeli pentru ca asa doresc. Fostii militari rusi care au stat de vorba cu Reuters, dar si activistii din domeniul drepturilor omului, declara ca asupra militarilor carora le era teama ca puteau fi trimisi in Ucraina s-au exercitat presiuni sa mearga acolo.

Prime si medalii

Fostul tanchist originar din Moscova subliniaza ca el nu s-a fi dus voluntar in Ucraina. “Pentru ce? Nu este razboiul nostru. Daca trupele ar fi fost in mod oficial acolo, ar fi fost alta poveste”, a declarat el. El afirma ca a fost trimis sa lupte in Ucraina vara trecuta si a revenit in Rusia in septembrie, cand au avut loc primele negocieri de pace. Echipajul din care a facut parte a operat un tanc de tip T-72B3 modernizat, a precizat el. “(Cand am ajuns inapoi in Rusia) am fost aliniaţi si ni s-a spus ca fiecare va primi o indemnizaţie zilnica, prime pentru lupte si medalii”, a spus el, adaugand ca militarii nu au primit primele la care se asteptau. “Am decis sa plecam. Am fost 14”, spune el.

Numele a noua militari care au parasit Divizia Kantemirovskaia sunt meţionate intr-un schimb de scrisori intre Viktor Miskoveţ, seful Departamentului pentru resurse umane din cadrul Districtului Militar de Vest, si Valentina Melnikova, conducatoarea Alianţei Comitetelor Mamelor Soldaţilor, o asociaţie cu sediul la Moscova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *