Moscova intentioneaza sa-si plaseze permanent trupe in Mediterana

, , , , ,
 

russian-navy

Rusia vrea sa-si permanentizeze prezenta militara in Marea Mediterana si foloseste ca pretext situatia sin Siria. Fortele navale ruse au inceput sa lucreze la crearea unei forte de interventie permanente menite sa apere interesele Rusiei in Mediterana, a anuntat luni comandantul Marinei, amiralul Viktor Sirkov, potrivit Ria Novosti. “Ministrul Apararii ne-a ordonat sa cream o forta de interventie care va opera in Marea Mediterana in mod permanent”, a declarat Sirkov dupa o intalnire cu ministrul. “Am inceput, deja, sa lucram la (crearea) acestei forte”, a adaugat el.

Miscarea Moscovei are loc in contextul unor tensiuni internationale in zona de est a Mediteranei, din cauza intensificarii razboiului civil din Siria. Potrivit lui Sirkov, aceasta a fost discutata la cartierul general al Marinei, in centrul discutiilor fiind plasate logistica si antrenamentul personalului implicat. Ministrul rus al Apararii Serghei Soigu a anuntat luni adoptarea unei decizii cu privire la crearea unei forte navale de interventie in mod permanent in Mediterana. “Cred ca avem capacitatea sa formam si sa mentinem o asemenea forta”, a declarat el, citand succesul unor recente manevre navale de amploare in Mediterana si Marea Neagra, la care au participat nave din flotele de la marile Nordica, Baltica, Neagra si Pacific, bombardiere strategice si infanteria navala.

Nici Soigu si nici Sirkov nu au avansat un calendar in vederea dezvoltarii acestei noi forte, care va necesita eforturi semnificative in vederea asigurarii unei logistici eficiente si unei mentenante corespunzatoare a navelor de razboi din cadrul noii forte. Ministrul a recunoscut luni ca situatia generala a Marinei “ar putea sa nu fie considerata satisfacatoare”, in special in privinta deservirii si mentenantei navelor. Agentia rusa citeaza un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului Apararii, care i-a declarat, la inceputul lui martie, ca aceasta forta de interventie ar putea sa cuprinda pana la zece nave de lupta si auxiliare, provenind din trei dintre flotele existente. Aproximativ 5.000 de cetateni rusi sunt inregistrati la autoritatile consulare rusesti din Siria, dar Ministerul rus de Externe estimeaza numarul lor la 25.000-30.000 de persoane, incluzand cetatenii rusi casatoriti aceasta tara si copiii lor. Ministerul a anuntat marti ca doi cetateni rusi si un inginer italian au fost rapiti in Siria. Rusia este una dintre ultimele tari care sprijina regimul sirian. La inceputul acestui an, Rusia a desfasurat cel mai mare exercitiu naval din istorie in Marea Mediterana. La aceste manevre au participat cele patru flote ruse de la Marea Neagra, Marea Baltica, Marea Nordului si Oceanul Pacific

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *