Kievul, Moscova si Ankara impart Marea Neagra

, , , , , ,
 

Marina turca se pregateste sa ia cu asalt Marea Neagra

Marina turca se pregateste sa ia cu asalt Marea Neagra

Miniştrii Apărarii din Federatia Rusa, Ucraina şi Turcia intenţionează să creeze o nouă alianţă, numită „Tratatul de Apărare Marea Neagră”, relatează mass-media rusa, citand surse oficiale de la Moscova, preluate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Deşi majoritatea documentelor ce deschid calea pentru noua alianţă regională au fost concepute încă din 2003, alegerea preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko în 2005 a amânat crearea noii organizaţii pentru o lungă perioadă de timp, au adaugat sursele citate. Contactat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara a negat existenta unor astfel de tratative turco-ruse.
În ultimi ani, Turcia a încercat să convingă ministerul rus al apărării să lanseze discuţii bilaterale, declarând că Ucraina se va alătura apoi, a mai subliniat mass-media locala. Acum, că Ucraina are un nou preşedinte, Kiev este pregătit să coopereze cu Moscova şi Ankara, considera expertii rusi citati. Şeful statului major turc, generalul Ilker Basbug, este aşteptat în luna iulie 2010 la Moscova, când oficialii celor doua state vor finaliza detaliile, iar în august 2010 ar putea fi deja semnate protocoalele pentru crearea noii organizaţii militare.
Motivele Rusiei pentru crearea unei noi organizaţii militare în regiunea Mării Negre rămân neclare, analiştii considerand că un parteneriat strategic cu Ankara va permite Flotei ruse la Marea Neagră să navigheze în Mediterană. De asemenea, parteneriatul ruso-turc va modera pretenţiile României şi Bulgariei la rezervele de petrol din platoul Mării Negre, mai relateaza mass-media rusa. Mai mult, Rusia va primi ocazii suplimentare de a-şi manifesta rezervele pentru prezenţa navelor militare americane în Marea Neagră, concluzioneaza mass-media rusa.

Inflatie de baze

Anuntul de la Moscova vine la scurt timp dupa ce fostul comandant al Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Vladimir Komoedov, declara ca Federatia Rusa vrea să instaleze baze militare în apropierea frontierei Ucrainei cu România, ca răspuns la extinderea NATO în estul Europei. Crearea de noi baze militare ruseşti ca răspuns la bazele americane din România şi Bulgaria va fi posibilă după modernizarea flotei militare ruse din Crimeea, a adaugat sursa citata. Printre locurile unde pot fi amplasate obiectivele militare ruseşti, susţine Komoedov, se numără  localităţile Nikolaev, Odessa şi „probabil, Delta Dunării, unde Ucraina şi România au dispute teritoriale”.
Ucraina a decis deja să prelungească staţionarea Flotei ruse la Sevastopol cu 25 de ani.  Surse  din Ministerul Apărării de la Kiev, citate de „Segodnia” , susţin că Ucraina vrea să reactiveze baza militară din Bolgrad, aflată la doar câţiva kilometri de frontiera cu România. Experţii citaţi au declarat că motivul reactivării bazei ar fi pretenţile teritoriale ale României asupra insulei Maican de pe braţul Chilia.

Parteneriat energetic

Rusia, Ucraina şi Turcia au început recent un process de prospectare a rezervelor de petrol din Marea Neagră, care ar putea fi estimate la câteva sute de milioane de tone, a declarat recent, ministrul rus pentru resurse naturale Iuri Trutnev. „Estimările noastre au un grad ridicat de probabilitate. Este prematur să pomenim de cifre concrete, dar ar putea fi vorba de câteva sute de milioane de tone de petrol”, a afirmat Trutnev.
Ministrul rus a ţinut să precizeze că astfel de prospecţiuni durează între trei şi şapte ani, iar tehnologiile moderne sunt capabile să elimine riscurile de natură ecologică în procesul de extracţie, potrivit cotidianului rus Izvestia. Chestionat în legătură cu posibilele prejudicii aduse mediului în urma unor astfel de activităţi, ministrul rus a spus că riscurile sunt, în prezent, minime, dar a recunoscut că, în epoca URSS, preţul plătit în plan ecologic era destul de mare. “Îmi amintesc foarte bine în ce mod se desfăşura procesul de exploatare a rezervelor de petrol în Uniunea Sovietică. Însă, de atunci, standardele s-au schimbat radical. În prezent, tehnologiile moderne permit extragerea petrolului din rezervele situate în platoul continental fără riscuri semnificative asupra mediului. Avem exemple în acest sens în regiunea Mării Caspice şi în Insula Sahalin”, a explicat ministrul rus pentru resurse naturale, citat de mass-media rusa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *