Kievul dinamiteaza pacea din Africa

, , , , , ,
 

Armamentul ucrainean ameninta pacea mondiala

Armamentul ucrainean ameninta pacea mondiala

Statele din Europa de Rasarit sunt principalii furnizori de arme de calibru mic in punctele fierbinti din Africa, iar lider este Ucraina, care s-a dovedit ca are un surplus considerabil de astfel arme, a declarat Antonio Maria Costa, director executiv al Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate, citat de mass-media internationaka, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform Centrului de Informare al ONU, fiecarui soldat ucrainean ii revin 54 de unitati de arme de foc, in conditiile in care norma admisa este de doua unitati. Piata cea mai atractiva pentru traficantii de arme ramane Africa. In aceasta regiune cererea de arme ilicite este enorma, principalii clientii fiind bandele criminale, fortele paramilitare, insurgenti, precum şi statele aflate sub embargo al ONU privind achizitionarea de armament.
Reamintim ca potrivit obligatiilor anuale, asumate de autoritatile de la Bucuresti, Autoritatea Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX) a inaintat recent Uniunii Europene un raport privind exporturile Romaniei de armament si munitie in primul semestru al anului 2009. In Africa, exporturile romanesti de armament au fost directionate doar catre cinci tari, valoare contractelor fiind mai mica de doua milioane de euro. Astfel, pentru Gabon exista o licenta de export in valoare de 1.060.231 euro pentru elicopter militar de transport, in Burkina Faso au fost vandute rachete nedirijate pentru aruncatoarele de rachete in valoare de aproximativ 700.000 de euro, in timp ce in Etiopia, Africa de Sud sau Mauritania s-au exportat produse de aproape 50.000 de euro.

Arme pentru teroristi

In pofida eforturilor comunitatii internationale, Ucraina continua sa livreze armament tarilor problematice, situatie favorizata de mafiotizarea totala a structurilor militare si de informatii ale fostei republici sovietice. Recent un avion ucrainean de transport cu arme la bord a fost retinut in Nigeria. Conform unor date, citate de mass-media nigeriana, avionul ucrainean transporta armele la Malabo, capitala Guineii Ecuatoriale, insa din cauza unor defectiuni tehnice a trebuit sa efectueze o aterizare fortata pe aeroportul din orasul nigerian Kano.
Nu este primul caz cand armamentul transportat de Ucraina nu-si gaseste proprietarul. Reamintim cazul navei de transport „Faina”, capturata de piratii somalezi, la bordul careia se aflau tancuri si armament. Nava se indrepta spre Sudan, unde, trebuie sa mentionam ca livrarea de armament este interzisa de ONU, iar Kiev a negat ca are vreo legatura cu aceste incarcaturi. Insa atunci, dupa ce s-au exercitat presiuni, autoritatile ucrainene au fost obligate sa recunoasca ca armamentul ii apartine si ca armamentul se indrepta spre Kenya, stat afectat de mai multe conflicte etnice si religioase interne.

Trafic ilegal

Anterior, organizatiile nonguvernamentale implicate in monitorizarea comertului ilegal cu armament au atras atentia ca firma ucraineana “Progres”, filiala a intreprinderii de export strategic “Ukrspetexport” a vandut Chinei in 2000 si 2001 sase rachete X-55 si sase rachete de acelasi tip Republicii Islamice Iran, stat aflat sub embargou. Totodata, experti ucraineni sunt implicati in programul nuclear iranian, precum si in programul de dezvoltare a rachetelor intercontinentale, capabile sa transporte incarcaturi nucleare in orice punct al continentului european.
Serviciul de Securitate al Ucrainei, impreuna cu serviciile de informatii occidentale, a descoperit si anihilat in 2004, pe teritoriul sau, un grup ilegal de traficanti de armament, din care faceau parte cetateni proveniti din Rusia, Ucraina si Australia. Atunci s-a stabilit ca, sub pretextul ca le duc in Rusia, acestia au exportat in perioada respectiva cele 12 rachete X-55 in China si Iran. Mai trebuie aratat faptul ca Ucraina a fost in repetate randuri subiect de scandal international privind traficul cu armament, cel mai celebru fiind cel din 2002, cand Kievul a fost invinuit ca a vandut Irakului radare “Kolciuga”.

Raport pesimist

Ucraina, unul dintre cei mai mari zece exportatori de armament din lume, care a reprezentat obiectul mai multor scandaluri, si-a imbunatatit sistemul de control al exporturilor in ultimii ani, dar ramane inca destul de expusa riscurilor de trafic. “Ucraina a facut progrese semnificative in ultimii ani in sensul ameliorarii controlului asupra exporturilor de armament”, a declarat anterior expertul Paul Holtom, de la Institutul international de cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI), citat de agentiile internationale de presa. “Dar daca vrea sa fie considerata un exportator de arme responsabil, atunci trebuie sa se asigure ca aceste arme nu vor fi deturnate spre gruparile rebele si folosite intr-un conflict”, a adaugat el.
Unu din cazurile citate de raportul institutului suedez este cel al vasului ucrainean, capturat de pirati somalezi, si care transporta tancuri modernizate, munitie si alte categorii de armament usor. Potrivit diplomatiei ucrainene si autoritatilor kenyene, incarcatura urma era destinata armatei kenyene, dar un purtator de cuvant al Flotei a V-a americane din Bahrein a declarat luni ca armele erau destinate Sudanului. La randul sau, premierul ucrainean Iulia Timosenko, citata de mass-media romana, a agravat situatia, declarand ca in Ucraina “au loc” au loc vanzari ilegale de arme, dar fara a da detalii.

Mostenire sumbra

Kievul, care producea inainte de obtinerea independentei, in 1991, aproximativ 30% din armamentul Uniunii Sovietice si care a mostenit un enorm arsenal militar din perioada sovietica, a fost clasat de SIPRI pe locul al zecelea in clasamentul celor mai mari exportatori de armament in perioada 2003-2007. Aproximativ o jumatate din exporturile ucrainene sunt destinate Comunitatii Statelor Independente (fosta URSS, cu exceptia tarilor baltice). Aproximativ 30% din exporturi merg in Asia de Sud-Est si Africa, iar 6% in Orientul Mijlociu, potrivit expertului ucrainean Mihailo Samus, de la Centrul pentru studiul armatei si dezarmarii din Kiev.
Intre anii 2006 si 2007, arme ucrainene, in special blindate, avioane de lupta, sisteme de artilerie si rachete, dar si servicii militare au fost furnizate oficial catre aproape 20 de tari. Astfel, valoarea exporturilor a crescut de la un miliard de dolari in 2006, la 1,2 miliarde de dolari in 2007, potrivit lui Samus. O cifra impresionanta, umbrita insa de mai multe scandaluri legate de presupusul trafic cu armament provenit din Ucraina.
Cel mai mare scandal a avut loc in 2001, fiind legat de presupusa vanzare a mai multor radare militare “Kolciuga” catre regimul presedintelui irakian Saddam Hussein. Existenta tranzactiei nu a fost insa dovedita niciodata, nici chiar dupa inceperea operatiunii militare americane din Irak. In schimb, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a confirmat ca regimul predecesorului sau Leonid Kucima a furnizat in 2001 rachete Iranului si Chinei, in baza unui contract fals care mentiona Rusia drept tara destinatara.
Totodata si vanzarea de armament ucrainean Liberiei in anii ‘90, intermediat de Burkina Faso, a fost evocata in cadrul procesului fostului presedinte liberian Charles Taylor, in fata Tribunalului special pentru Sierra Leone de la Haga. Reamintim ca dictatorul Charles Taylor a fost implicat in sangeroasele razboaie civile din Sierra Leone, Liberia, Zair si alte state africane, atat direct, cat si prin inarmarea gruparilor rebele din regiune.

Sarja rusa

Reamintim ca si Libia a semnat un acord cu Federatia Rusa prin care va cumpara de la firmele rusesti sisteme de armament in valoare de aproximativ 1.3 miliarde de euro. „(…) am semnat un contract in valoare de 1.3 miliarde de euro. Si nu e vorba doar de arme de foc mici”, a declarat Putin, citat de agentia de presa RIA Novosti. Potrivit informatiilor, acordul a fost semnat dupa mai multe runde de negocieri purtate cu o delegtie libiana, formata din inalti oficiali ai armatei si serviciilor de securitate de la Tripoli.
Livrarile de arme catre statul arab vin la mai putin de un an dupa ce vecina vestica a Libiei, Algeria, a semnat un acord in valoare de aproape 8 miliarde de dolari pentru achizitionarea de armament rusesc. Astfel, Algeria va primi tancuri model T-90, sisteme de rachete antiaeriene S-300, avioane de lupta MIG-29 si Suhoi, elicoptere de lupta si transport, fiind initiate si negocierile pentru furnizarea de catre Moscova a unor nave militare, inclusiv a doua noi submarine de atac. Totodata, conform contractelor incheiate, cateva sute de tehnicieni militari rusi vor acorda asistenta armatei si aviatiei algeriene.

Rusia in top

Statele Unite, Federatia Rusa si Germania raman principalii exportatori de armament conventional, in timp ce China si India sunt statele care importa cel mai mult armament la nivel global, arata un amplu raport al Stockholm International Peace Research Institue (SIPRI). Realizat in perioada 2004-2008, documentul arata ca in clasamentul exportatorilor de arme primul loc este ocupat de Statele Unite, cu 31% din totalul tranzactiilor, urmate de Rusia (25%), Germania, Franta si Marea Britanie. Mai mult de o treime din exporturile americane au ajuns in statele din Orientul Mijlociu, principalii importatori fiind Coreea de Sud, Israelul si Emiratele Arabe Unite. Armamentul rusesc este cumparat in principal de catre China, India si Algeria. In perioada 2004 – 2008, statele europene au primit aproximativ 24% din totalul transferurilor internationale de armament, inregistrandu-se o scadere fata de perioada 1999-2003, cand cuantumul transferurilor pentru aceste state a fost de 26%. Raportul face referire si la statele membre al UE, cel mai mare importator fiind Grecia, care a implementat un program agresiv de modernizare a flotei militare maritime si aviatiei militare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *