Iulie fierbinte in Caucaz

, , , , ,
 

Armata azera, pregatita sa apere integritatea teritoriala a tarii

Armata azera, pregatita sa apere integritatea teritoriala a tarii

Subunitati ale fortelor armate armene au deschis focul asupra unor pozitii aflate sub controlul armatei azere, in diferite intervale din saptamana trecuta, a anuntat ministerul Apararii din Azerbaidjan, citat de presa de la Baku, preluata de KARADENIZ PRESS. Incalcarea acordului de incetare a focului a fost observata in regiunea Goranboy, in satele Talısh si Goyarkh, din regiunea Tartar, in regiunea Jabrayıl, in satul Sarıjalı din regiunea Agdam, in satele Horadiz si Ashagı Abdulrahmanlı din regiunea Fuzuli. Potrivit sursei citate, fortele armate azere au raspuns tirurilor militarilor armeni, determinandu-i sa inceteze. Din fericire, nu s-au inregistrat victime, precizeaza sursa citata.

Esec diplomatic

Reamintim ca recent Armenia si Azerbaidjan au inregistrat un nou esec in privinta negocierilor legate de situatia din Nagorno Karabakh, in timpul intalnirii recente dintre cei doi ministri de externe. Discutiile dintre Edward Nalbandian si Elmar Mammadiarov au avut loc la Alma Ata, Kazahstan, in marja intalnirii ministeriale OSCE, la insistentele SUA, Rusiei si Frantei.
La inceputul lunii iunie 2010, secretarul de stat Hillary Clinton a anuntat ca SUA sunt gata sa ajute Azerbaidjanul si Armenia sa convina un acord de pace care sa puna capat conflictului din regiunea separatista Nagorna Karabakh, o “prioritate importanta” pentru Washington. “Suntem gata sa ajutam Azerbaidjanul si Armenia sa ajunga la un acord de pace durabil si sa-l aplice”, a spus Clinton la Baku, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul ei azer Elmar Mammadiarov.
Nagorno Karabakh, populat in majoritate de armeni, si-a proclamat independenta dupa un razboi care a facut 35.000 de morti si sute de mii de refugiati intre anii 1988 si 1994, dar nu a fost recunoscut de comunitatea internationala.

Sprijin romanesc

Teodor Baconschi a declarat ca Romania sustine integritatea teritoriala a Azerbaidjanului, adaugand ca aceasta pozitie va ramane neschimbata. Ministrul azer de externe Elmar Mammadiarov s-a intalnit recent cu omologul sau roman Teodor Baconschi, care a facut o escala la Baku, in drum spre Kabul, informeaza presa regionala, citata de KARADENIZ PRESS. Elmar Mammadiarov l-a informat pe omologul sau roman asupra reglementarii disputei din Nagorno-Karabah. El a precizat ca problema poate fi reglementata numai in baza normelor si principiilor legii internationale, si in special cu respectarea integritatii teritoriale a Azerbaidjanului.
Convorbirile celor doi oficiali s-au axat si asupra unor chestiuni precum relatiile bilaterale, cooperarea in domeniul energetic sau proiecte de comunicare. Cei doi ministri de Externe au declarat ca cele doua tari au un mare potential pentru dezvoltarea legaturilor politice si economice, precum si a cooperarii in domeniul energetic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *