Guvernul roman, pelerinaj strategic in Israel

de | nov. 23, 2011 | Federatia Rusa, Orientul Mijlociu, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul roman Emil Boc, însoţit de o delegaţie impozanta de miniştri, a sosit, miercuri, în Israel, unde va participa la o reuniune interguvernamentală româno-israeliană programată pentru joi, la Ierusalim, relateaza agentia de presa Agerpres, citata de KARADENIZ-PRESS. Vizita vine pe fundalul speculatiilor tot mai intense privind pozitia Romaniei in problematica recunoasterii indepedentei Palestinei.

Radicalismul celor doua parti ameninta securitatea regionala

Pozitia radicala a celor doua parti ameninta securitatea regionala

Premierul roman Emil Boc, însoţit de o delegaţie impozanta de miniştri, a sosit, miercuri, în Israel, unde va participa la o reuniune interguvernamentală româno-israeliană programată pentru joi, la Ierusalim, relateaza agentia de presa Agerpres, citata de KARADENIZ-PRESS. Vizita vine pe fundalul speculatiilor tot mai intense privind pozitia Romaniei in problematica recunoasterii indepedentei Palestinei. Sursele oficiale citate au subliniat ca, in contextul şedinţei interguvernamentale vor fi semnate o serie de documente de cooperare bilaterală, precum şi o Declaraţie comună a celor două guverne. De asemenea, premierul Emil Boc va avea o întrevedere cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu, iar miniştrii participanţi la şedinţa interguvernamentală vor avea o serie de întâlniri bilaterale, după cum urmează: ministrul de Externe, Teodor Baconshi, cu omologul său israelian şi, totodată, viceprim-ministru, Avigdor Lieberman; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, cu Shalom Simhon, ministrul Industriei, Comerţului şi Muncii din Israel; ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, cu ministrul pentru Protecţia Mediului din Israel, Gilad Erdan; ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cu ministrul israelian al Turismului, Stas Mesejnikov; ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu, cu Eliyahu Yishai, viceprim-ministru şi ministru al Internelor din Israel; ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor, Daniel Funeriu, cu ministrul israelian al Educaţiei, Gideon Saar; ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, cu Yaakov Litzman, ministru-adjunct al Sănătăţii din Israel; ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, cu ministrul israelian Ze’ev Binyamin Begin; secretarul general al Guvernului, Daniela Nicoleta Andreescu, cu secretarul cabinetului de miniştri israelian, Zvi Hauser.

Proiecte comune

Temele abordate în cadrul acestor întrevederi vor viza colaborarea în cadrul proiectelor comune de cercetare implementate cu fonduri comunitare, colaborarea în programele de protecţie a mediului, intensificarea cooperării în învăţământul superior, proiecte comune în domenii precum asistenţa medicală de urgenţă, promovarea turistică reciprocă, subiecte de actualitate ale agendei internaţionale etc.
Totodata, primul-ministru roman Emil Boc a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii israelienilor originari din România, iar în dimineaţa zilei de 24 noiembrie va vizita Memorialul Yad Vashem. Organizarea acestei reuniuni interguvernamentale româno-israeliene a fost stabilită în luna iulie a.c., cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului Benjamin Netanyahu.
Potrivit premierului român, domeniile prioritare de colaborare româno-israeliană vor fi agricultura, energia, infrastructura, apărarea, turismul. „Am stabilit să avem o foaie de parcurs a relaţiilor noastre bilaterale, am convenit ca în luna noiembrie să avem o întâlnire interguvernamentală pentru a concretiza proiectele noastre de dezvoltare şi am stabilit câteva domenii-cheie importante de colaborare şi m-aş referi foarte pe scurt la agricultură, energie, infrastructură, dar şi la ceea ce înseamnă cooperarea în domeniul apărării, pot să spun că avem o colaborare excelentă, dar şi în domenii ca turism, sănătate sau mediu”, a spus premierul Boc cu acea ocazie.

Parteneriat strategic

De asemenea, potrivit declaraţiei din vară a premierului român, la reuniunea de la Ierusalim va fi discutată şi posibilitatea suplimentării numărului de burse pentru studenţii israelieni care doresc să studieze în România şi pentru tinerii români care vor să înveţe în universităţile din Israel. Primul-ministru român a subliniat şi avantajul legăturilor româno-israeliene conferit de mediul de afaceri. „Avem avantajul de a avea o tradiţie lungă de colaborări foarte bune şi ea se bazează pe faptul că aceste legături sunt consolidate de foarte mulţi cetăţeni israelieni care au legături în România, după cum foarte mulţi cetăţeni români au legături în Israel”, a arătat Emil Boc. El a mai subliniat că statul Israel este partenerul-cheie al României în Orientul Mijlociu, iar cooperarea bilaterală dintre cele două state trebuie încurajată şi întărită.

Turism sentimental

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri că îşi propune să crească numărul de turişti din Israel cu origini în România, care să viziteze locurile natale ale părinţilor sau bunicilor lor, evrei originari din ţara noastră. „Dorim să creştem numărul celor care vin să viziteze locurile natale unde au copilărit părinţii sau bunicii lor. Numărul acestora e foarte mare şi, dacă reuşim să-i determinăm să se întoarcă în România pentru a vedea originile părinţilor şi bunicilor, atunci ar fi foarte bine pentru ţara noastră”, a declarat Elena Udrea. De asemenea, ministrul a mai spus că, în afară de turiştii din Israel care vin în România mai ales pentru staţiunile montane, ar dori ca israelienii să fie atraşi şi de turismul balnear din ţara noastră. „Noi am dori să reuşim să-i aducem mai mult în zona de turism balnear, cum veneau în trecut în staţiunile noastre balneare”, a mai spus Elena Udrea.
La Ierusalim, premierul Boc şi mai mulţi miniştri, printre care Elena Udrea, Laszlo Borbely, Ladislau Ritli, Teodor Baconschi, Sulfina Barbu, Valeriu Tabără au vizitat principalele locuri sacre din oraş: „Zidul Plângerii”, Mormântul Sfânt, precum şi aşezământul Patriarhiei Ortodoxe Române în Ţara Sfântă. La Mormântul Sfânt, premierul şi alţi membri ai cabinetului au aprins 33 de lumânări, potrivit tradiţiei creştinilor şi s-au recules. „Am aprins şi lumânări, am depus şi acatiste la Zid (n.r. Zidul Plângerii), la care toată lumea se roagă”, a spus Udrea. „Este a doua oară când vin, am fost şi în 2009, într-o delegaţie oficială cu preşedintele României şi oamenii vin într-adevăr aici când au probleme”, a mai adăugat ministrul, citat de mass-media.

Abtinere contestata

Reamintim ca votul Romaniei legat de aderarea Palestinei la ONU a fost aprig disputat de catre diplomatiile din Israel si Palestina, prima avand castig de cauza. Astfel, Ministerul roman al Afacerilor Externe a negat anterior raportul aparut intr-o publicatie olandeza, cu privire la votul la UNESCO privind recunoasterea Palestinei si precizeaza ca Romania a votat „abtinere” in cadrul votului derulat la Paris. MAE sustine ca nu este un moment potrivit pentru demersul palestinian, prioritatea trebuind sa fie reluarea negocierilor directe. „Romania a votat ‘abtinere’ pentru ca nu considera ca acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian. Prioritatea in acest moment a celor doua parti si a comunitatii internationale ar trebui sa fie reluarea negocierilor directe. Romania considera ca o agentie specializata din sistemul ONU, precum UNESCO, ar fi trebuit sa amane pronuntarea in aceasta chestiune, in timp ce tema se afla in analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizatiei mondiale si, totodata, principal responsabil in mentinerea pacii si securitatii internationale”, mentioneaza MAE.

Solutie viabila

Ministerul de Externe precizeaza ca Romania „ramane ferm atasata solutiei a doua state, respectiv un stat palestinian viabil, democratic si independent, care sa traiasca in pace si securitate alaturi de statul israelian”. „O solutie viabila in Procesul de Pace trebuie sa rezulte numai din negocieri intre partile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Din acest motiv, Romania nu sustine si nu va sustine initiativele unilaterale care pot sa afecteze Procesul de Pace, indiferent din ce parte ar veni acestea”, precizeaza MAE.
Pe 7 octombrie, Romania votase impotriva recomandarii de a atribui „Palestinei” statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, insa Consiliul Executiv al organizatiei aprobase recomandarea cu o majoritate covarsitoare. Totodata, Radio Netherlands a anuntat ca Romania s-a pronuntat impotriva admiterii Palestinei in UNESCO, in cadrul votului de la Paris. In afara Romaniei, impotriva Palestinei au mai votat Statele Unite, Germania, Canada, Cehia si Lituania, in timp ce state precum Italia si Marea Britanie s-au abtinut de la vot. UNESCO le-a acordat palestinienilor statut de stat membru in organizatia culturala si stiintifica, in urma unui vot la Paris. Demersul palestinian a primit 107 voturi pentru, 14 impotriva si 49 abtineri. Palestinienii aveau, pana acum, statut de observator la UNESCO.

Romania a recunoscut Palestina din 1988

Romania si Bulgaria au recunoscut statul palestinian in 1988, cand se aflau sub dominatia sovietica, insa Israelul incearca sa le convinga acum sa nu sustina actiunea palestiniana la ONU. Potrivit surselor israeliene citate de Jerusalem Post, ministrul bulgar de Externe ar fi lasat sa se inteleaga ca Bulgaria nu va sprijini actiunea palestiniana. Potrivit MAE roman, Romania a recunoscut statul palestinian a doua zi dupa proclamarea sa, care a avut loc la 15 noiembrie 1988, la Alger, prin Declaratia de Independenta adoptata de Consiliul National Palestinian (parlamentul palestinian din exil).
Pe aceasta baza, Reprezentanta Permanenta a OEP (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei) de la Bucuresti a fost transformata in Ambasada Statului Palestina (ianuarie 1989). La 26 octombrie 2009 a fost inaugurat oficial Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah – Palestina. Reprezentantii Romaniei, pe de-o parte, si ai OEP (si ANP), pe de alta, intretin relatii normale si au o buna colaborare la ONU si in alte organisme internationale. De asemenea, in calitate de membru UE, Romania sustine dezvoltarea raporturilor Uniunii cu institutiile palestiniene.
La 12 iulie 2010, cu ocazia vizitei presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Bucuresti, presedintele Traian Basescu a apreciat ca premierul israelian Benjamin Netanyahu doreste pace in Orientul Mijlociu si are capacitatea de a semna un acord de pace cu Autoritatea Palestiniana, subliniind ca ambele parti implicate in conflict doresc garantii de securitate pe termen lung.

Ingrijorare la Bucuresti

„In acelasi timp, cunosc ingrijoarea oamenilor politici legat de securitatea populatiei israeliene si ingrijorarea oamenilor politici israelieni nu vine legat de guvernul de la Ramallah, ci de la gruparile care tot timpul au tentatia de a nu recunoaste existenta statului israelian si de a submina existenta statului israelian. Din pacate, astfel de grupari submineaza chiar soliditatea statului palestian”, a spus presedintele Traian Basescu. „As vrea sa fiu foarte bine inteles de ziaristii palestinieni. Romania are relatii excelente cu Israelul si relatii excelente cu tarile arabe, prin traditie. Noi nu avem pentru Orientul Mujlociu o optiune pentru o parte sau catre alta. Avand in vedere apropierea Romaniei si dependenta securitatii nationale a Romaniei de securitatea din Orientul Mijlociu, obiectivul nostru este pacea in Orientul Mijlociu. Si pot sa va mai spun un lucru care ne indeamna sa privim cu atentie catre aceasta regiune – faptul ca in Israel traiesc circa jumatate de milion de vorbitori de romana. Daca adunam familiile si tinerii care s-au instruit in Romania din tarile arabe, ne apropiem de aceeasi cifra. Numai in Palestina sunt circa 500 de familii mixte. Deci pe noi puteti miza ca pe o tara care in mod sincer vrea sa contribuie la clarificarea disputelor si la declansarea unui process de pace reala in Orientul Mijlociu. Retineti ca Romania a recunoscut statul palestinian din 1988”, a explicat Basescu.

UNESCO, prima victorie palestiniana in razboiul diplomatic total cu statul Israel

Israelul respinge decizia Adunării generale a UNESCO de a accepta Palestina ca stat membru al organizaţiei, potrivit unui comunicat al guvernului israelian transmis de serviciul de presa al Ambasadei israeliene la Bucureşti, citat anterior de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Aceasta este o manevră palestiniană unilaterală, ce nu va aduce nicio schimbare pe teren, ci va îndepărta şi mai mult posibilitatea unui acord de pace” potrivit comunicatului de presa israelian. „Decizia nu va transforma Autoritata Palestinană într-un stat, ci va îngreuna reluarea negocierilor. Israelul este de părere că singura cale de a se face progrese în procesul diplomatic cu palestinienii este prin negocieri directe, fără condiţii”, mai arata sursa citata.

Multumiri israeliene

„Israelul salută declaraţia Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, din 23 septembrie, şi este gata să lucreze în baza sa” se arata in comunicatul Ambasadei israeliene la Bucuresti. De asemenea, Israelul mulţumeşte statelor care au demonstrat “simţ de răspundere şi s-au opus deciziei de aderare la UNESCO”. Israelul s-a declarat dezamăgit că UE – care acţionează pentru reluarea negocierilor directe şi se opune mişcării palestiniene – nu a reuşit să ajungă la o poziţie comună, pentru împiedicarea acestei decizii.
Oficialii israelieni spun că, în urma deciziei UNESCO, vor analiza paşii care trebuie făcuţi în privinţa cooperării cu organizaţia. Statul palestinian a primit 107 voturi pentru, 14 împotrivă şi 52 abţineri. Înainte de vot, SUA au spus că vor întrerupe finanţarea UNESCO, dacă această candidatură a palestinienilor este acceptată. În noiembrie 2011, Consiliul de Securitate al ONU va vota dacă Palestina devine membru ONU.
Aderarea la UNESCO pare un pas spre primirea calităţii de stat, potrivit corespondentului BBC, aceasta fiind prima agenţie a ONU în care palestinienii încearcă să ajungă. Reamintim ca in cadrul UNESCO, SUA nu au putere de veto.

Palestinienii au fost primiţi în UNESCO

UNESCO a votat în favoarea aderării palestinenilor, mişcare respinsă de Israel şi SUA, a relatat BBC, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Statul palestinian a primit 107 voturi pentru, 14 împotrivă şi 52 abţineri. Înainte de vot, SUA au spus că vor întrerupe finanţarea UNESCO, dacă această candidatură a palestinienilor este acceptată. În UNESCO, SUA nu au putere de veto. Oficialii americani au criticat anterior demersul palestinian, considerându-l prematur şi temându-se că va tensiona relaţiile cu Israelul, dar Autoritatea Palestiniană a refuzat până acum să-şi retragă cererea.
Consiliul executiv al UNESCO a aprobat la începutul acestei luni aderarea statului palestinian la organizaţie, România fiind unul dintre cele patru state care au votat împotrivă, deşi România a recunoscut oficial statul palestinian, în 1988. 40 din cele 58 de state din consiliul UNESCO au votat în favoarea aderării, patru s-au opus şi 14 s-au abţinut. Împotrivă s-au pronunţat SUA, Germania, România şi Letonia.
Cererea a fost transmisă Conferinţei generale, unde sunt reprezentate cele 193 de state membre. Pentru aderare este necesară o majoritate de douo treimi, iar următoarea reuniune va avea loc luni. Aderarea la UNESCO le permite palestinienilor, printre altele, să ceară ca siturile palestiniene să intre în patrimoniul mondial UNESCO.

Romania, luat in vizor

MAE roman a motivat votul împotrivă dat de România cererii palestiniene în Consiliul executiv al UNESCO prin faptul că acest for nu ar trebui să se antepronunţe într-o problemă aflată în analiza principalului organ decizional al Naţiunilor Unite, Consiliul de Securitate.
În septembrie 2011, liderul palestinian Mahmoud Abbas a cerut la Adunarea Generală a ONU ca organizaţia să acorde statutul de membru cu drepturi depline statului palestinian. SUA au spus însă că vor face uz de dreptul de veto dacă chestiunea ajunge în Consiliul de Securitate.

Riposta americana

Statele Unite ale Americii au anunţat deja că suspendă acordarea contribuţiei lor la UNESCO după aderarea Palestinei la această agenţie a ONU, relatează mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. ”Trebuia să efectuăm un vărsământ de 60 milioane de dolari la UNESCO în noiembrie şi nu-l vom mai face”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland.
Reamintim ca Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a decis luni la Paris admiterea Palestinei ca membru cu drepturi depline cu 107 voturi ”pentru”, 52 ”abţineri” şi 14 voturi ”împotrivă”. Casa Albă a estimat anterior, luni, că acest vot este ”prematur” şi ”contraproductiv” în perspectiva unei reluări sperate a negocierilor de pace în Orientul Mijlociu

Vot negativ cu repetitie

Reamintim ca la inceputul lunii octombrie 2011, România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, însă Consiliul Executiv al organizaţiei a aprobat recomandarea cu o majoritate covârşitoare. Potrivit unor surse din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Consiliul Executiv al acestei agenţii a aprobat cu 40 de voturi din totalul de 58 o recomandare de a atribui Palestinei acest statut de membru cu drepturi depline. Patru ţări au votat împotrivă, inclusiv Statele Unite, iar 14 s-au abţinut de la vot, potrivit surselor. Conform Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, “nu a fost posibilă” găsirea unei poziţii comune europene, iar Germania, Letonia şi România au votat împotrivă. Belgia, Danemarca, Slovacia, Spania, Franţa, Grecia, Italia şi Polonia s-au abţinut de la vot. Recomandarea, iniţiată de un grup de ţări arabe, va fi supusă la sfârşitul lunii aprobării Conferinţei Generale a UNESCO. Aprobarea acestei recomandări are o puternică valoare simbolică, într-o perioadă în care palestinienii au depus o cerere de aderare la ONU ca stat membru cu drepturi depline, prin intermediul Consiliului de Securitate. SUA au ameninţat însă că îşi vor exercita dreptul de veto. Consiliul Executiv al UNESCO, unde nu există dreptul de veto, este omologul Consiliului de Securitate, în timp ce Conferinţa Generală poate fi comparată cu Adunarea Generală a ONU.

Romania, santajata economic de Israel in dosarul palestinian

Mişcarea palestiniană Fatah a acuzat recent Israelul că exploatează problemele economice din România şi Bulgaria pentru a le convinge să voteze împotriva tentativei palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat la ONU, relatează agenţia de presa Ma’an, citata de mass-media de la Bucuresti. Purtătorul de cuvânt al Fatah, Fayez Abu Eitah, a declarat că decizia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a acorda tratament preferenţial muncitorilor români şi bulgari constituie o extorcare politică. Prermierul israelian a oferit României şi Bulgariei o oportunitate pe piaţa israeliană a muncii, pentru a câştiga voturile lor la ONU împotriva palestinienilor. Netanyahu a venit în România şi Bulgaria ca parte a campaniei diplomatice de a combate tentativa palestinienilor. Acuzatiile oficialilor palestinieni vin cu cateva zile inainte de demararea unui turneu european al preşedintelui palestinian.

Dezvaluiri secrete

România nu va susţine, la ONU, demersul palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat, au declarat pentru Jerusalem Post oficiali guvernamentali cu rang înalt, săptămâna trecută, după discuţiile pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a avut recent cu liderii români. Potrivit oficialilor citaţi de cotidianul israelian de limbă engleză, a devenit clar, după convorbirile pe care Netanyahu le-a avut cu premierul Emil Boc, apoi cu preşedintele Traian Băsescu, că Bucureştiul nu-şi va da votul pentru palestinieni. Totuşi, nu există garanţii că Bucureştiul va vota împotriva demersului palestinian, ci s-ar putea abţine, alături de alte câteva ţări europene, subliniază Jerusalem Post.
Israelul şi-a stabilit ca obiectiv să convingă aproape 60 de ţări democratice – care la Ierusalim sunt desemnate cu termenul generic de “minoritate morală” – să nu sprijine cererea palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat, astfel încât Israelul să obţină o victorie morală asupra palestinienilor, rezoluţia urmând să treacă în Adunarea Generală cu o majoritate slabă.
Boc a spus la conferinţa de presă că România sprijină o reglementare negociată pentru soluţia “două state” şi se împotriveşte paşilor unilaterali. “Palestinienii nu înţeleg preţul pe care îl vor plăti dacă îşi declară unilateral statul, cu sprijinul ONU”, i-a spus Netanyahu lui Boc, făcând aluzie la posibilitatea ca palestinienii să-şi piardă ajutorul de la SUA şi de la alte câteva ţări occidentale, explică Jerusalem Post.

Israel vrea sa se aseze din nou la masa tratativelor

Israelul a acceptat propunerea internationala de reluare a negocierilor de pace cu palestinienii, a declarat purtatorul de cuvant al premierului Benjamin Netanyahu. Propunerea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu – SUA, UE, ONU si Rusia – stabileste ca termen-limita pentru negocieri sfarsitul lui 2012. Comitetul executiv al OEP (Organizatia pentru Eliberarea Palestiniei) a asigurat recent ca ”nu va accepta negocieri care sa nu aiba limite minime de responsabilitate si seriozitate in ce priveste asezarile evreiesti, confiscarea pamanturilor si distrugerea proprietatilor palestiniene de catre colonistii” israelieni. OEP si-a reafirmat „angajamentul fata de solutia a doua state intre frontierele din 1967 si vointa de a negocia pentru a se ajunge la o solutie” si i-a cerut guvernului israelian ”sa tina cont de toate bazele si referirile cererii Cvartetului, mai ales cele referitoare la incetarea activitatii de colonizare si de recunoastere a frontierelor din 1967 pentru ca negocierile sa poata fi reluate repede cum se doreste”. Propunerea cere relansarea discutiilor intr-o luna si sa se faca progrese semnificative pe chestiunea granitelor si a securitatii, inainte de analizarea altor chestiuni sensibile, ca Ierusalimul si refugiatii palestinieni. Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a reiterat, la randul sau, ca va negocia numai daca guvernul israelian opreste colonizarea si accepta granitele de dinainte de 1967, ca baza pentru discutii. Israelul a luat Cisiordania de la Iordania si Fasia Gaza de la Egipt in razboiul de sase zile din 1967.

Razboiul religios al declaratiilor

O alta tema stringenta ce poate afecta relatiile dintre Romania, Israel si Palestina este reprezentata de divergentele aparute intre Biserica Ortodoxa Romana si Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului, care a intrerupt „comuniunea” (relatiile canonice si administrative) cu Patriarhia Romana. La randul sau, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunta ca nu întrerupe comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului. În şedinţa de lucru care a avut loc la Reşedinţa patriarhală în zilele de 19 şi 20 mai 2011, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat hotărârile Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului postate pe site-ul oficial în ziua de 9 mai 2011 şi consideră că aceste hotărâri contravin spiritului comuniunii frăţeşti între Bisericile Ortodoxe surori. Ca atare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a desemnat o delegaţie formată din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Onorific Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, cu mandatul de a purta un dialog oficial cu Patriarhia Ierusalimului pentru soluţionarea acestei probleme. Recent, Patriarhia Ierusalimului a anunţat că a întrerupt comuniunea cu cea Română, nemulţumită de faptul că la Ierihon s-a construit un aşezământ românesc, considerat anticanonic de ierarhii ortodocsi locali, majoritatea absoluta provenind din Grecia. Decizia luată de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului “în unanimitate şi cu părere de rău” a fost motivată, într-un comunicat oficial publicat pe site-ul instituţiei prin încălcarea Sinoadelor Ecumenice şi Locale de către Patriarhia Română, care “a construit în ultimul deceniu Biserica Aşezământului românesc fără încuviinţarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub omoforul căreia se află bisericile ortodoxe din Ţara Sfântă”. Consecinţa imediată va fi aceea că PF Daniel nu va mai fi pomenit în bisericile ce se află în jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ierusalimului şi caterisirea lui Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim, după cum se precizează în comunicat. Gestul surprinzător, o spun deschis chiar decidenţii, are menirea de a preîntâmpina „transformarea jurisdicţiei Ierusalimului într-un «câmp deschis» pentru ca orice altă Biserică locală să-şi clădească biserici”. Anterior acestei decizii, pe 15 aprilie, s-a încercat o reconciliere. Patriarhul Ierusalimului, Theofil III, i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel în care cerea clarificarea situaţiei, după care acesta din urmă şi-a trimis în Israel un emisar. La scurt timp, dupa acest anunt, BOR a anunâat că problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon, cămin pentru pelerinii români care vizitează Ţara Sfântă, precum şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 19-20 mai 2011. Deşi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Română constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală, se mai arată în comunicat, spune, pe 11 mai Patriarhia Română. (Mai multe detalii aici)

Axa clericala Moscova-Ierusalim loveste Patriarhia Romana

Cunoscuta despre devotamentul ei fata de Patriarhia Rusa, institutia omoloaga de la Ierusalim a gasit in sfarsit un “cassus beli” impotriva bisericii surori de la Bucuresti. Pentru a intelege exact cum s-a ajuns la aceasta ruptura dintre cele doua biserici pe motivul asezamantului de la Ierihon trebuie remomorat un aspect extrem de important produs la 30 ianurie 2008, atunci cand decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane de a activa trei eparhii in cadrul Mitropoliei Basarabiei, in Republica Moldova, pe ceea ce Patriarhia Rusa numeste teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse este un act de condamnat in opinia Patriarhul Ierusalimului, Theophilos. Mai mult acesta i-a trimis la acea data patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Aleksei al II-lea o scrisoare data publicitatii la Moscova in care primul spunea ca problema deschiderii de eparhii nu vizeaza doar bisericile-surori rusa si romana, dar si intreaga lume ortodoxa. Cu alte cuvinte, Patriarhia Ierusalimului era de acord cu pozitia Moscovei in ceea ce priveste asa-zisul teritori canonic al Rusiei in Basarabia. Potrivit patriarhului Theophilos, Patriarhia Ierusalimului examina atunci toate detaliile si aspectele acestei probleme, considerand ca la solutionarea ei trebuie sa fie respectat “sistemul existent deja de administrare canonica, care reglementeaza hotarele jurisdictionale ale Bisericilor Ortodoxe nationale. Si se pare ca s-a rezolvat.

La picioarele rusilor

Marea bisericeasca slava, dar si satelitii care graviteaza in jurul Patriarhiei Moscovei au dat de asemenea dreptate lui centrului de la Moscova. Anterior sprijinului Ierusalimului fata de pozitia Patriarhiei Ruse in conflictul cu Patriarhia Romana, pozitii de sustinere a Bisericii Ruse au exprimat si mitropolitii Serbiei si Poloniei, precum si cel al Cehiei si Slovaciei. Toate acestea au plecat de la decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din 26 octombrie, de a reactiva trei eparhii istorice pe teritoriul Republicii Moldova care a provocat o reactie dura din partea Patriarhiei Ruse, dar si din partea Mitropoliei Moldovei, supusa canonic Moscovei, cat si a autoritatilor comuniste aflate atunci la guvernare in frunte cu Vladimir Voronin.

Decizie unilaterala fara discutii

Ca urmare a acestor cauze vechi de circa trei ani de zile, Patriarhia Ierusalimului a rupt relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, chipurile din cauza Asezamantul romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana anuntand ca regreta aceasta decizie unilaterala. Patriarhia Romana a aratat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca in 9 mai, pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului a fost postat un comunicat cu titlul “Patriarhia Ierusalimului a intrerupt comuniunea cu Patriarhia Romana”. “Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala”, precizeaza sursa citata. Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului fata de Asezamantul romanesc de la Ierihon, camin pentru pelerinii romani care viziteaza tara Sfanta, precum si relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 19-20 mai, se mai arata in comunicatul citat.

Asezamantul de la Ierihon si pista falsa invocata

Constructia asezamantului romanesc de la Ierihon a inceput in 1998 cu binecuvantarea fostului patriarh al Ierusalimului Diodor, doi ani mai tarziu avand loc sfintirea paraclisului acestuia, in prezenta fostului patriarh al BOR Teoctist. in ultimele luni, Patriarhia Ierusalimului a semnalat faptul ca nu exista niciun acord scris in legatura cu Asezamantul romanesc de la Ierihon si a solicitat Patriarhiei Romane sa clarifice situatia acestuia. in acest context, Patriarhia Romana l-a desemnat pe Preasfintitul Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, sa demareze dialogul cu Patriarhia Ierusalimului. in 15 aprilie 2011, PS Ciprian Campineanul a mers la Ierusalim, “unde s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii”, pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon. Patriarhia Romana precizeaza ca, desi cele doua patriarhii au convenit initierea unui dialog bilateral fratesc pentru identificarea unei solutii privind asezamantul romanesc de la Ierihon, a constat “cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala”. Asezamantul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a primit prin donatie, inainte de Revolutie, de la un credincios roman stabilit in zona. La acesta s-au adaugat si altele limitrofe, ajungand in prezent la o suprafata de 3.000 de metri patrati. Preacuviosul Parinte Arhimandrit Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte, a fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in 29 noiembrie 2009, episcop vicar patriarhal, cu titulatura Sinaitul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *